David Martínek: Prezident, který chce vlastní zemi vzít právo veta
RSS

David Martínek: Prezident, který chce vlastní zemi vzít právo veta


Prezident, který chce vlastní zemi vzít právo veta. České unikum.









V lednu 2023, tedy v době, kdy čeští novináři ve flanelových košilích nadšeně aplaudovali generálu NATO k vítězství v českých prezidentských volbách, jsem poznamenal, že jde o Pyrrhovo vítězství. Nevyhrál žádný demokrat. Ale voják, vyškolený v sovětských vojenských školách, rozvědčík a pozdější vysoký představitel NATO.



Myslím si, že hlavním účelem jeho instalace bylo, aby při případné eskalaci konfliktu na Ukrajině podpořil veškeré kroky, které se rozhodnou v centrále NATO. A to i včetně těch, kterých se všichni obáváme.



Na rozdíl od Zemana, Babiše, Orbána, nebo na Slovensku Fica, kteří by velmi silně zvažovali důsledky každého rozhodnutí, Pavel, jako výsadek NATO na Hrad, váhat nebude.



Napsal jsem, že od generála nic dobrého nečekám. A že může pouze překvapit. Buďme realisty.



Generálovo vyjádření, v říjnu 2023, z něhož vyplývá, že malým evropským státům je potřeba v EU odejmout právo veta je pro mě nepřekvapivé.



Cílem je pochopitelně omezit manévrovací prostor států při jejich vlastním rozhodování. Koncentrovat výkonnou pravomoc až na úroveň velkých celků. Kam už, v praxi, rozhodnutí jednotlivých politických reprezentací jednotlivých států nedosáhnou a státy i jednotlivé vlády už poté nedokáží nic ovlivnit.



Veto představuje poslední záchrannou brzdu, kterou má stát k dispozici, kdy jsou jeho bytostné zájmy ohroženy. A toto je třeba zrušit a eliminovat.



Část naší společnosti stále bohužel nechápe podstatu. Je evidentní a rozumné, že lidé chtějí žít v demokracii a v ekonomické prosperitě.



Ale k tomu je potřeba pochopit, že ne každý, koho vám před volbami naservírují média, je tím, komu o demokracii a fungující ekonomiku jde.



Existuje zde navíc jasně daný geopolitický vektor. Směr Rusko. Západní kapitalistický systém potřebuje další silný impulz, jakým bylo rozšíření západního systému o země střední a východní Evropy.



Pravidelné, stamiliardové výpalné z každé z těchto malých zemí sice představuje královsky zhodnocené investice. Ale teprve až Rusko, se svými zdroji, půdou, rozlohou i přírodním bohatstvím představuje bájné Eldorado, které pomalu bankrotujícímu západnímu ekonomickému systému může znovu vdechnout život. I na dobu jednoho století.



Jsou tedy potřeba dobrodruzi, kteří vyhoví aktuální poptávce a trendu.



Pro ně je důležité prosadit, prodat nebo vyhadlovat poslední opěrné body rozhodujících pravomocí podrobených středo a východoevropských států a odevzdat je úroveň EU nebo NATO. Tak, aby rozhodující pravomocí byly jednoduše koncentrovány.



Otázkou je. Proč si tohle necháváme líbit. A ta druhá, podstatnější. Proč si tohle způsobujeme sami. Právo volby je na stále na nás.



David Martínek
Článek David Martínek: Prezident, který chce vlastní zemi vzít právo veta se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden