Pojišťovnictví reaguje na požáry elektromobilů
RSS

Pojišťovnictví reaguje na požáry elektromobilů


Elektromobily nehoří častěji než automobily se spalovacími motory, ale hoří prudčeji a nebezpečněji, mnohem hůř se hasí. Pojišťovnictví, které se zajímá o zisk a ne o politické programy, nyní prudce zvyšuje pojistné nebo odmítá zákazníky s elektromobily.
Skutečné automobily s dieselovými nebo benzínovými motory se mohou čas od času vznítit kvůli vadné elektronice nebo vadným palivovým hadicím, ale hasiči je snadno uhasí vodou.
Důvodem je to, že hasicí voda odděluje palivo od kyslíku ve vzduchu. Elektromobily na druhou stranu nepotřebují vzduch – baterie se extrémně zahřívá a lze ji maximálně chladit.
Před  několika lety  začal na parkovišti ve  franckém Kulmbachu hořet obyčejný Golf, což způsobilo milionové škody . Pojišťovna poté požadovala vyšší pojistné a později vyloučila elektromobily.
Městská správa se pak rozhodla odepřít vjezd do garáží automobilům s lithiovými bateriemi. Logicky – pokud benzínový Golf může způsobit obrovské škody při požáru,  motor od Tesly, který má tendence ke samovznícení, by způsobil peklo.
Slabým místem elektromobilů je lithiová baterie, která dokáže spontánně uvolnit uloženou energii bez vnějších vlivů.
Náhlé uvolnění tepla často zapálí auta zaparkovaná vedle nich a toxická kapalina elektrolytu a lithia uniká z explodované baterie, která, pokud vstoupí do kanalizace, kontaminuje podzemní vody nebo potoky a řeky.
Nebo dokonce oceán: Na konci července shořela nákladní loď „Fremantle Highway“ u holandského Amelandu, protože se vznítilo  elektrické auto. Před třemi lety zemřela nedaleko Postupimi řidička, protože lithiová baterie se pod jejím sedadlem náhle vznítila.
Britská pojišťovna  „ John Lewis Financial Services“ se rozhodla – s ohledem na vysoké riziko obrovských ztrát a ohrožení života -, že staré smlouvy s majiteli elektromobilů nebudou prozatím prodlouženy a nové nebudou uzavřeny až do odvolání.
Jedním z důvodů je, že opravy motorů elektromobilů jsou obvykle mnohem dražší – asi o 25 %.

Také ve Velké Británii chce pojišťovna „Aviva“ nyní podstatně vyšší pojistné. Řidič Tesly Model Y byl překvapen výrazným nárůstem, když podepsal svou novou smlouvu: 5 000 liber šterlinků místo 1 300 jako předtím – to je kolem 5 800 eur!
Oběť řekla Guardianu :
„Mojí pojišťovnou byla od července 2022 do července 2023 ‚Aviva‘, ale když měla být pojistka obnovena, dostal jsem dopis, že mi již nepojistí  Teslu – model Y.“
Guardian uvedl: „Ve skupině na Facebooku členové hlásí strašlivé zvýšení cen, které se pohybuje od 60% (až do £ 1,100) do ohromujících 940% (skok z £447 na £4,661, podle screenshotu sdíleného řidičem).“
Intenzivní výzkum řidiče Tesly ukázal, že ani konkurence „Avivy“ není levnější…



Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Pojišťovnictví reaguje na požáry elektromobilů se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden