ŽIVĚ: USA plánují masakry v Gaze, hřměl Erdogan
RSS

ŽIVĚ: USA plánují masakry v Gaze, hřměl Erdogan


Izraelsko-palestinská eskalace v přímém přenosu. Na našem zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Flickr / ilustrační)









Děkujeme, že nás v úterý sledujete o probíhajících bojích mezi palestinskými bojovníky a izraelskou armádou.



19:29 USA plánují masakry v Gaze, uvedl turecký prezident Erdogan



Erdogan obvinil Spojené státy, že vysláním své letadlové lodi do Izraele plánují „masakry v Gaze“.




NOW – Erdogan accused the United States of planning to "carry out massacres in Gaza" by sending its aircraft carrier to Israel. pic.twitter.com/PphNA4yY7B — Disclose.tv (@disclosetv) October 10, 2023
16:58: Putin se vyjádřil k řešení palestinsko-izraelského konfliktu



Putin: Řešení palestinsko-izraelského konfliktu vyžaduje provedení rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o vytvoření nezávislého palestinského státu.




Prudké zhoršení situace na Blízkém východě je názorným příkladem selhání politiky USA v tomto regionu.
USA se snažily monopolizovat řešení situace na Blízkém východě, ale nezajímaly se o hledání kompromisů přijatelných pro obě strany.
Amerika vyvíjela nátlak na obě strany palestinsko-izraelského konfliktu – pokaždé bez ohledu na základní zájmy palestinského lidu.
Škody způsobené civilnímu obyvatelstvu musí být minimalizovány a sníženy na nulu, vyzýváme k tomu všechny strany konfliktu.
Podporujeme hledání mírového řešení prostřednictvím dialogu.


"Putin: The solution to the Palestinian-Israeli conflict requires the implementation of the UN Security Council decision on the creation of an independent Palestinian state – The sharp deterioration of the situation in the Middle East is an illustrative example of the failure of… pic.twitter.com/ooJ80zKYIs — Peacemaker (@peacemaket71) October 10, 2023
16:36 Video odpalů raket z Gazy na izraelský Aškelon




Rocket fire does not stop Ashkelon #طوفان_الأقصى #غزة_الآن #غزة_تحت_القصف #طوفان_الاقصى_ #غزه_تحت_القصف_القدس_تنتفض pic.twitter.com/3rXvxZpykP — Abhiya (@Enter10ment_ai) October 10, 2023

Video of the rocket launches from Gaza towards Ashkelon pic.twitter.com/f8ubW56Ulx — War Monitor (@WarMonitors) October 10, 2023
16:30 Hútíové varují před vojenskou odpovědí, pokud USA přímo zasáhnou v Gaze



Vůdce jemenských Hútíů Abdel-Malek al-Hútí prohlásil, že pokud USA přímo zasáhnou v Gaze, odpoví vojenskými prostředky, včetně střelby z bezpilotních letounů a raket.



Al Houthi uvedl, že „pokud jde o Gazu, existují červené linie“, a dodal, že jsou připraveni koordinovat svou činnost s dalšími skupinami.



15:46 Irácký politik vyhrožuje, že pokud Washington zasáhou, zaútočí na USA



Irácký politik Hádí al-Amírí pohrozil, že pokud Washington zasáhne a podpoří Izrael ve válce proti Gaze, zaútočí na zájmy USA.



„Pokud Američané otevřeně zasáhnou do tohoto konfliktu … budeme považovat všechny americké cíle za legitimní … a nebudeme váhat se na ně zaměřit,“ řekl al-Amiri během shromáždění v Bagdádu.



Al-Amiriho komentáře přicházejí v době, kdy USA v neděli oznámily, že poskytnou Izraeli další munici a přesunou údernou skupinu letadlových lodí do východního Středomoří.



Al-Amiri vede organizaci Badr, která tvoří velkou část iráckých Lidových mobilizačních sil (PMF), státní polovojenské organizace, v níž působí mnoho skupin podporovaných Íránem.



15:25 Komise OSN tvrdí, že existují jasné důkazy o válečných zločinech v Gaze a Izraeli



Komise OSN tvrdí, že existují „jasné důkazy“ o válečných zločinech v Gaze a Izraeli Podle komise OSN monitorující konflikt již existují „jasné důkazy“ o válečných zločinech spáchaných oběma stranami, včetně útoků na civilisty.



Všichni, kdo porušili mezinárodní humanitární právo nebo se zaměřili na civilisty, musí být pohnáni k odpovědnosti, požaduje komise.



„Zprávy o tom, že ozbrojené skupiny z Gazy zastřelily stovky neozbrojených civilistů, jsou odporné a nelze je tolerovat. Přijímání civilních rukojmích a využívání civilistů jako lidských štítů jsou válečné zločiny,“ uvedla komise.



Komise rovněž uvedla, že je „vážně znepokojena posledním izraelským útokem na Gazu a izraelským oznámením o úplném obléhání Gazy zahrnujícím zadržování vody, potravin, elektřiny a pohonných hmot, které nepochybně bude stát životy civilistů a představuje kolektivní trest“.



14:29 Bývalý izraelský ministr obrany varuje před Netanjahuem



„Vyzval jsem opozici, aby nevstupovala do vlády s Netanjahuem, ale aby požadovala jeho odstoupení. Byl několikrát varován, nenechal šéfa kabinetu promluvit. Nemá důvěru, jak můžete takto vést lid do války? Každá hodina jeho setrvání ve funkci je pro zemi škodlivá.“




BREAKING: Former Defense Minister Ya’alon states: „I called on the opposition not to enter the government with Netanyahu, but to demand his resignation. He was warned several times, he did not let the Chief of Staff speak to the Cabinet. There is no trust in him, how can you… pic.twitter.com/71qfrSeIxW — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 10, 2023
15:05 Ozbrojené křídlo Hamásu vyzývá obyvatele Aškelonu, aby odešli



Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu, brigád al-Kassám, dal obyvatelům izraelského města Aškelon lhůtu k odchodu.



„V reakci na zločin nepřítele, který vysídlil naše lidi a donutil je opustit své domovy v několika oblastech pásma Gazy, dáváme obyvatelům okupovaného města Aškelon lhůtu k odchodu do dnešní páté hodiny večer,“ uvedl Abu Ubaida v prohlášení.



Aškelon leží asi 12 km severně od Gazy.



13:28 Biden dal Izraeli zelenou k etnickým čistkám



Bývalý izraelský poslanec Knesetu obvinil amerického prezidenta Joea Bidena, že dal Izraeli „zelenou k etnickým čistkám“.



„Oni (Izrael) jsou vedeni mentalitou ničení a pomsty. Mají k tomu veškerou moc a dělají to už čtyři dny,“ řekl Sami Abou Shahadeh.



„Izrael nezabíjí vedení Hamásu, nemstí se z Hamásu. Existuje kolektivní trest pro 2,2 milionu lidí. Podívejte se, co se děje vůči Palestincům na Západním břehu, vůči nám, palestinským Izraelcům, kteří žijí uvnitř státu Izrael. Naše životy jsou v ohrožení kvůli všem těm krajně pravicovým fašistům.“



13:18 Zde jsou zbytky čtvrti Al-Rimal po ná letech ve městě Gaza



Muhammad Smírí zveřejnil video, které zachycuje zbytky čtvrti Al-Rimal v centru Gazy po izraelských náletech:




Al-Rimal neighborhood, nothing but destruction. #Gaza pic.twitter.com/vUtgLW7WCN — Muhammad Smiry (@MuhammadSmiry) October 10, 2023

Footage of bombs being dropped on populated areas in Gaza. GRAPHIC 18+ (Sensitivity filter may not work) pic.twitter.com/E3WBKMIdPK — Censored Men (@CensoredMen) October 9, 2023
11:55 Dívka z Gazy se podělila o své zkušenosti z nynějšího dění




FOOTAGE: A girl in Gaza shares her experience. Heartbreaking pic.twitter.com/fAtNXG1OuJ — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 10, 2023
09:22 Venezuelský prezident Maduro chce reakci na genocidu lidu Gazy



„Žádná elektřina, žádná voda, žádné palivo. Totální blokáda, invaze do Gazy. Na malém prostoru tam žijí miliony lidských bytostí, které jsou po desetiletí bombardovány, mučeny, napadány, pronásledovány a mučeny. To je posvátný lid Gazy!



Svět musí reagovat a říci ne genocidě lidu Gazy, ne genocidě palestinského lidu. Křesťanský svět, muslimský svět, židovský svět, svět Jihu musí reagovat. Musíme se probudit.“



09:00 EU otočila, platby pro palestinskou samosprávu nepozastaví



Nejvyšší diplomat EU Josep Borrell prohlásil, že Evropská unie nezastaví pomoc Palestinské samosprávě, jak bylo dříve oznámeno.



Borrell to uvedl v příspěvku na sociální síti X, dříve známé jako Twitter, a dodal: „Pozastavení plateb – potrestání všech Palestinců – by poškodilo zájmy EU v regionu a jen by ještě více povzbudilo teroristy.“




The review of the EU’s assistance for Palestine announced by the European Commission will not suspend the due payments, as clarified by the Commission’s press release. — Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 9, 2023
10. 10. 2023




21:22 Hamás prohlásil, že je otevřen rozhovorům o příměří s Izraelem



Vysoce postavený představitel Hamásu prohlásil , že skupina je otevřena rozhovorům o možném příměří s Izraelem, protože „dosáhla svých cílů“.



Moussa Abu Marzouk řekl v telefonickém rozhovoru pro Al Jazeeru, že Hamás je otevřen „něčemu takovému“ a „všem politickým dialogům“, když byl dotázán, zda je islamistická skupina ochotna jednat o možném příměří.



21:01 Je to jen začátek, připravte se na pobyt v krytech, uvedl Netanjahu



Netanjahu říká, že „letecké údery v Gaze jsou jen začátkem“ a to, co Izrael udělá příště, bude „rezonovat po celé generace“.



Izraelské velení pro vnitřní frontu nařizuje občanům, aby se připravili na třídenní pobyt v krytech.



Dodal, že Izrael udělá vše pro to, aby osvobodil zajatce držené v Gaze, ale varoval, že pro Izrael „přijdou těžké dny“, což může být příčinou konfliktu, který může trvat týdny nebo i déle.




BREAKING: The Israeli ground invasion into Gaza will start tonight SOURCE: Israeli Channel 12 pic.twitter.com/OJXtg4uUfj — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 9, 2023
20:02 „Odporné“: Human Rights odsuzuje izraelskou „výzvu ke spáchání válečného zločinu“



Skupina na ochranu lidských práv Human Rights Watch označila výzvu izraelského ministra obrany Yoava Gallanta k zavedení úplného obléhání Gazy, včetně odříznutí od potravin, paliva a elektřiny, za „odpornou“.



„Zbavení obyvatelstva na okupovaném území potravin a elektřiny je kolektivním trestem, což je válečný zločin, stejně jako použití hladu jako válečné zbraně,“ uvedl v prohlášení Omar Shakir, ředitel HRW pro Izrael a Palestinu.



„Mezinárodní trestní soud by měl tuto výzvu ke spáchání válečného zločinu vzít na vědomí.“




Abhorrent. This is a call to commit a war crime by @yoavgallant . The @IntlCrimCourt should take note. Quote by @OmarSShakir https://t.co/kKVo6YtpI1 pic.twitter.com/neHQMwnXVn — Human Rights Watch (@hrw) October 9, 2023
19:30 Izraelskému zpěvákovi se podařilo něco nevídaného




Izraelskému zpěvákovi se podařilo něco nevídaného

19:00 Šéf OSN Guterres říká, že ho obléhání Gazy trápí



Guterres vyzval všechny válčící strany, aby respektovaly mezinárodní humanitární právo, a prohlásil, že je „znepokojen“ snahou Izraele zavést úplnou blokádu Gazy.



„Jsem hluboce znepokojen dnešním oznámením, že Izrael zahájí úplné obléhání pásma Gazy – nic nesmí dovnitř, žádná elektřina, potraviny ani palivo,“ uvedl Guterres.



„Humanitární situace v Gaze byla před těmito nepřátelskými akcemi mimořádně zoufalá. Nyní se bude jen exponenciálně zhoršovat.“



Šéf OSN rovněž zasadil současné násilí do kontextu širšího konfliktu a uvedl, že k poslednímu vývoji nedošlo „ve vakuu“.



„Skutečnost je taková, že vyrůstá z dlouhodobého konfliktu s 56 let trvající okupací a bez politického konce v dohledu. Je načase ukončit tento začarovaný kruh krveprolití, nenávisti a polarizace,“ uvedl Guterres.



17:14 Netanjahu slíbNetanjahu popsal, co hodlá udělat ve válce s Hamásem



Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že ve válce s Hamásem „změní Blízký východ“.



„To, co Hamás zažije, bude těžké a strašné… změníme Blízký východ,“ řekl 73letý vůdce představitelům z jihu Izraele.



„Tohle je jen začátek … my všichni jsme s vámi a porazíme je silou, obrovskou silou.“



17:01 Egyptská rozvědka varovala, že se chystá něco velkého, ale byla ignorována




Egyptská rozvědka varovala, že se chystá něco velkého, ale byla ignorována

15:30 „Skoncuj s nimi!“, vzkázala Haleyová izraelskému premiérovi



Republikánská prezidentská kandidátka Nikki Haleyová vyzvala izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby je (Hamás) „dorazil“ po bezprecedentním útoku palestinské militantní skupiny, který si vyžádal stovky mrtvých.





„Musíme si uvědomit, že to, co se stalo v Izraeli, se může stát i tady v Americe. A doufám, že se všichni sjednotíme a postavíme se na stranu Izraele, protože nás teď opravdu potřebuje,“ řekla.



V příspěvku na X Haleyová izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi vzkázala, aby s nimi (s Hamásem) „skoncoval“.







14:44 EU pozastavila poskytování pomoci Palestincům



Podle komisaře pro rozšíření Varhelyiho Evropská unie pozastavuje všechny platby Palestincům.



Evropská komise přezkoumává celé své portfolio rozvojové pomoci Palestincům v hodnotě 691 milionů eur (728,66 milionu USD).



„Rozsah teroru a brutality vůči Izraeli a jeho obyvatelům je bodem obratu,“ uvedl Oliver Varhelyi, komisař EU pro sousedství a rozšíření, v příspěvku na sociální síti X.



„Nemůže existovat žádný obvyklý obchod,“ dodal Varhelyi.



Dodal, že rozhodnutí znamená okamžité pozastavení plateb, přezkoumání projektů a odložení nových rozpočtových návrhů až do odvolání.



12:01 Izrael zahájí úplnou blokádu Gazy: žádná elektřina, jídlo a palivo



Izraelský ministr obrany Yoav Gallant oznámil „úplné obklíčení“ Gazy a uvedl, že úřady přeruší dodávky elektřiny a zablokují dovoz potravin a pohonných hmot.



Gaza je v současné době pod ochromující leteckou, pozemní a námořní blokádou, která byla zavedena v roce 2007. Více než 2 miliony obyvatel se nadále potýkají s nedostatkem vody a elektřiny, stejně jako s nedostatkem léků a lékaři nemohou provádět operace.



11:11 Bezprecedentní mobilizace: Izrael povolal 300 tisíc záložníků




BREAKING: The #Israeli army pushed tanks and heavy artillery to 20 locations along the border with the #Gaza Strip. #Gaza #Israel #Palestine #IsraelPalestineWar pic.twitter.com/8Abua7c6m5 — Globe Eye News (@GlobeEyeNews) October 9, 2023

Bezprecedentní mobilizace: Izrael povolal 300 tisíc záložníků

11:01 Írán popírá, že by se podílel na útoku Hamásu



Írán tvrdí, že tvrzení o jeho podílu na útoku Hamásu na Izrael jsou nepodložená.



„Obvinění spojená s íránskou rolí… jsou založena na politických důvodech,“ řekl novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Násir Kanání.



Palestinci mají „potřebné schopnosti a vůli bránit svůj národ a získat zpět svá práva“ bez jakékoli pomoci Teheránu, dodal Kanání.



Jeho komentáře přišly poté, co deník Wall Street Journal uvedl, že Írán pomáhal Hamásu plánovat překvapivé útoky.



10:44 Peter Weis: Co se ve skutečnosti děje v Izraeli?




Peter Weis: Co se ve skutečnosti děje v Izraeli?

10:23 Gaza pod nepřetržitým bombardováním



Před možnou izraelskou pozemní invazí do Gazy hlásí Tarek Abu Azzoum z Al-Džazíry, že v poslední hodině byla oblast Bejt Hanoon (pro Izraelce známá jako Erez) „intenzivně“ bombardována ze vzduchu.




BREAKING| Israeli military forces use poisonous white phosphorus weaponry on heavily populated districts in the north of Gaza. pic.twitter.com/M08LluXoSr — Ramy Abdu| رامي عبده (@RamAbdu) October 9, 2023

What do you all see here? pic.twitter.com/PQbfI5MWwS — Vincent Kennedy (@VincentCrypt46) October 9, 2023

مشاهد للقصف الإسرائيلي على مدينة غزة صباح اليوم. pic.twitter.com/uAiNd2S7ut — وكالة شهاب للأنباء (@ShehabAgency) October 9, 2023

Israel started air strikes again Israeli warplanes bomb Shati camp in Gaza again #SahabatPalestina_ID #FreePalestine #ForeverPalestine #FreedomOfPalestine pic.twitter.com/PcLy0zvYNf — an ottoman (@an_ottoman) October 9, 2023

LATEST: Israel warplanes bombs a mosque in the Shati‘ refugee camp in Gaza. #IsraelPalestineWar #Israel_under_attack #อิสราเอล #hamasattack #Palestine #IStandWithIsrael #Gaza #Debate2023 #Israel_under_attack #IStandWithPalestine #HamasTerrorists pic.twitter.com/UUQOKRI4Br — गायक अनुज धीमान (राष्ट्रभक्त )100%FB (@Anuj_2289) October 9, 2023

BREAKING: Children, Babies, old women, trapped under the rubble as Israel bombs Gaza. Typical action for the Israeli terror state which the world ignores as they live carelessly on the other side of the prison fence. pic.twitter.com/6i1zkvA1NT — Syrian Girl (@Partisangirl) October 9, 2023
„Úroveň a rychlost leteckých úderů uvnitř pásma Gazy se během posledních několika hodin pozoruhodně zintenzivnila,“ a dodává, že některé budovy byly zasaženy bez předchozího varování.



„Přesný počet obětí není znám vzhledem k nemožnosti záchranných služeb dostat se do oblasti.“



‚Neexistuje žádné bezpečné útočiště‘: Obyvatelé Gazy vzpomínají na noční izraelský útok. Obyvatelé Gazy se po nepřetržitém nočním bombardování probudili do další zkázy na palestinském území.



„Byla to těžká noc. Čekali jsme na svůj osud,“ řekl Al-Džazíře Enas Wajeeh Qeshta, obyvatel Gazy.



Qeshtaová uvedla, že když izraelské bombardování v noci pokračovalo, její rodina se shromáždila v jedné místnosti, „abychom v případě bombardování mohli zemřít společně“.



„Není tu žádné bezpečné útočiště. Každý je terčem útoku.“



10:10 Graham: Zaútočíme na Írán, pokud Hizballáh vstoupí do války




Graham: Zaútočíme na Írán, pokud Hizballáh vstoupí do války

09:33 Erdogan vyzval k vytvoření státu Palestina v hranicích z roku 1967



Turecký prezident Tayyip Erdogan v neděli prohlásil, že Turecko je odhodláno zvýšit diplomatické úsilí o dosažení klidu v bojích mezi izraelskými a palestinskými silami, ale dodal, že jedinou cestou k dosažení míru v regionu je dvoustátní řešení.



Turecko, které v minulosti podporovalo Palestince, hostilo členy islamistické skupiny Hamás, která zahájila útok na Izrael, a podporovalo dvoustátní řešení, v sobotu uvedlo, že je připraveno pomoci deeskalaci napětí.



V projevu v Istanbulu Erdogan zopakoval výzvu, aby se obě strany vyvarovaly kroků, které konflikt ještě zhorší, a dodal, že izraelsko-palestinský konflikt je kořenem všech problémů na Blízkém východě.



„Dokud nebude tento problém vyřešen spravedlivým způsobem, bude náš region nadále žít v touze po míru,“ řekl Erdogan.



„Trvalý mír v regionu bude možný pouze nalezením konečného řešení palestinsko-izraelské otázky. V tomto ohledu, jak jsme vždy zdůrazňovali, je zachování perspektivy dvoustátního řešení velmi důležité.“



Dodal, že vytvoření nezávislého palestinského státu v souladu s hranicemi stanovenými v roce 1967, s neporušenou územní celistvostí a s Jeruzalémem jako hlavním městem je nyní „nutností, kterou nelze odkládat“.



„Jelikož se spravedlnost odkládá, bohužel za to platí cenu Palestinci, Izraelci i celý náš region,“ řekl Erdogan.




BREAKING: Erdogan called for the creation of a state of Palestine within the 1967 borders The Turkish president took a pro-Palestinian position in the conflict and proposed dividing the disputed territory within the borders before the Six-Day War , when east Jerusalem (the old… pic.twitter.com/9x1EBMnGYI — Megatron (@Megatron_ron) October 8, 2023
08:05 Rada bezpečnosti OSN se neshodla na prohlášení k válce mezi Izraelem a Hamásem



Rada bezpečnosti OSN se sešla na mimořádném zasedání za zavřenými dveřmi uprostřed války mezi Izraelem a Hamásem, ale nedosáhla potřebné jednomyslnosti pro společné prohlášení.



Spojené státy vyzvaly 15 členů rady, aby důrazně odsoudili Hamás, ale diplomaté uvedli, že členové v čele s Ruskem doufali v širší zaměření než jen odsouzení palestinské ozbrojené skupiny.



Rada zasedala přibližně 90 minut a vyslechla si informace od vyslance OSN pro mír na Blízkém východě Tora Wenneslanda.



07:00 Asijské letecké společnosti ruší lety do Izraele



Několik asijských leteckých společností zrušilo své lety do Izraele s odvoláním na bezpečnostní situaci v zemi.



Hainan Airlines, jediná čínská letecká společnost, která létá mezi Čínou a Izraelem, zrušila v pondělí lety mezi Šanghají a Tel Avivem, zatímco Cathay Pacific zrušila v úterý také let mezi Hongkongem a Tel Avivem.



Korean Air v pondělí zrušila let mezi přístavním městem Inčchon a Tel Avivem a uvedla, že očekává nepravidelnost budoucích letů.



9. 10. 2023




21:00 Katar tvrdí, že za eskalaci je zodpovědný Izrael



Katarský emír: „Potvrzujeme pevný postoj Kataru k palestinské otázce a legitimním právům bratrského palestinského lidu.“



Katarské ministerstvo zahraničí v sobotu vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že za pokračující eskalaci násilí s palestinským lidem je zodpovědný pouze Izrael.



Katar podle něj vyzývá obě strany k maximální zdrženlivosti a vyzývá mezinárodní společenství, aby zabránilo Izraeli využívat tyto události jako záminku k zahájení nepřiměřené války proti palestinským civilistům v Gaze.




Emir of the State of Qatar: “We affirm the firm position of the State of Qatar on the Palestinian issue and the legitimate rights of the brotherly Palestinian people” — War Monitor (@WarMonitors) October 8, 2023
20:18 USA přesunou údernou skupinu letadlových lodí blíže k Izraeli, říká Austin



USA přesunou blíže k Izraeli údernou skupinu letadlových lodí, jejíž součástí je letadlová loď Ford a lodě, které ji podporují, uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin.



Austin rovněž dodává, že Spojené státy budou Izraeli poskytovat munici a že se začne přesouvat jeho bezpečnostní pomoc.



Pentagon rovněž přidá do regionu stíhací letouny.



20:01 Reportéři MSNBC kritizují Izrael a tvrdí, že útoky Hamásu si zaslouží „kontext“




Reportéři MSNBC kritizují Izrael a tvrdí, že útoky Hamásu si zaslouží „kontext“

19:30 Hlavní letecké společnosti zrušily desítky letů do Tel Avivu



Řada leteckých společností, včetně American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates a Ryanair, zrušila desítky letů na letiště Ben Gurion v Tel Avivu.



Izraelský vlajkový dopravce El Al uvedl, že prozatím pokračuje ve svých letech do Tel Avivu, i když některé lety provozované zahraničními partnery byly zrušeny.



18:01 Izrael požádá Radu bezpečnosti OSN o odsouzení Hamásu



Izrael bude na dnešním zasedání požadovat, aby Rada bezpečnosti OSN odsoudila Hamás, uvedlo ministerstvo zahraničí.



Gilad Erdan, stálý zástupce Izraele při OSN, uvedl, že bude požadovat, aby se rada „pevně postavila za právo Izraele na sebeobranu, aby byla zajištěna bezpečnost našich občanů“.



17:04 Hizballáh dalším útočníkem? Válka se může zvrhnout v největší za poslední desetiletí




Hizballáh dalším útočníkem? Válka se může zvrhnout v největší za poslední desetiletí

15:21 Izrael poprvé od roku 1973 vyhlásil válečný stav



Izraelský bezpečnostní kabinet se odvolává na článek 40 Alef a poprvé od Jomkipurské války v roce 1973 oficiálně vyhlásil válečný stav.



Premiér uvedl, že válka byla Izraeli „vnucena vražedným teroristickým útokem z Gazy“. V důsledku útoků Hamásu zemřelo v Izraeli dosud více než 600 lidí.



Podle premiéra Benjamina Netanjahua umožňuje vládě provádět „významné vojenské aktivity“.



15:10 Irácké skupiny podporují útok Hamásu na Izrael



Irácká skupina Al-Hashd al-Shaabi oznámila, že podporuje útok Hamásu na Izrael. Ve zprávě se uvádí: „Jsme s vámi“.




Breaking The Al-Hashd al-Shaabi group of Iraq announced its support for Hamas’s attack on Israel. The message reads: „We are with you“ #طوفان_الأقصى #Israel pic.twitter.com/ctLYoufKJV — Umair (@Dr_MianUmair1) October 8, 2023
14:44 Něco tady nehraje, stalo se něco velmi podivného. Izraelka promluvila




Něco tady nehraje, stalo se něco velmi podivného. Izraelka promluvila

12:16 Egyptský policista zabil v Alexandrii izraelské turisty



Egyptská média: Policista zabil dva Izraelce a jednoho Egypťana na turistickém místě Máme další informace o údajném útoku na Izraelce v Alexandrii.



Podle místních médií v Egyptě zahájil policista ve středomořském městě palbu na izraelské turisty a zabil nejméně dva Izraelce a jednoho Egypťana.



Televizní kanál Extra News, který má úzké vazby na egyptské bezpečnostní složky, citoval nejmenovaného bezpečnostního pracovníka, který uvedl, že při útoku, k němuž došlo v místě Pompeiova sloupu v Alexandrii, byla zraněna další osoba. Podezřelý útočník byl podle agentury zadržen.




WARNING GRAPHIC Footage of three Israelis shot by a rogue terrorist police officer in Egypt. #Israel #Hamas #Palestine #Palestinian #IronDome #Gaza #TelAviv pic.twitter.com/U7YSm3uAWQ — Paul Golding (@GoldingBF) October 8, 2023

EGYPT: A gunman/ Egyptian police officer opened gunfire at an Israeli tourist bus in Alexandria City, Egypt; Several Israelis were killed and seriously injured #Israel #IsraelUnderAttack #طوفان_الأقصى #IsraelPalestineWar #FreePalestine #hamasattack #Palestine #Egypt pic.twitter.com/CBYGryxb5z — War Stalker (@SDFronttwit) October 8, 2023
Izraelská záchranná služba ZAKA podle tiskové agentury Associated Press oznámila, že v Alexandrii byli zabiti dva lidé.



11:10 Hamás tvrdí, že mu Ukrajina prodala zbraně



Na telegramovém kanálu Hamásu se tvrdí, že mu Ukrajina prodala zbraně, které použil při dnešním útoku proti Izraeli. Tyto informace nelze nezávisle ověřit.




Hamas is claiming Ukraine sold them the weapons they used in the attack today against Israel. pic.twitter.com/SZ9vAAQIhF — Joey Mannarino (@JoeyMannarinoUS) October 8, 2023
10:44 Zbraně zanechané USA v Afghánistánu se dostaly do rukou palestinských ozbrojenců




Zbraně zanechané USA v Afghánistánu se dostaly do rukou palestinských ozbrojenců

10:40 Hamás neútočí na civilisty, ale na osadníky, tvrdí jeho mluvčí



Usáma Hamadán, vysoký mluvčí Hamásu, řekl televizi Al-Džazíra, že Hamás neútočí na civilisty.



Skupiny na ochranu práv, jako je Amnesty International, poukázaly na to, že Hamas zabil izraelské civilisty.



„Je třeba rozlišovat mezi osadníky a civilisty. Osadníci zaútočili na Palestince… Doufáme, že Amnesty má mezinárodní pokoru a pošle nám vyvinutější zbraně, abychom útočili jen na vojáky,“ řekl Hamdan.



Na otázku, zda jsou za osadníky považováni i civilisté v jižním Izraeli, Hamdan odpověděl: „Každý ví, že tam jsou osady.“



„Na civilisty neútočíme záměrně. Prohlásili jsme, že osadníci jsou součástí okupace a součástí ozbrojených izraelských sil. Nejsou to civilisté,“ dodal.




Hamas Leader: „It is the Battle for the Al-Aqsa mosque…“ #IsraelUnderAttack #Palestine #Hamas #hamasattack #RocketAttack #Gaza #GazaUnderAttack #Israel #savas #Iran #Palestinian #Hezbollah #Lebanon pic.twitter.com/SoZArmwABA — Viral World (@ViralWorld5350) October 8, 2023
09:30 Izrael prohlásil, že do 24 hodin evakuuje obyvatele v blízkosti plotu v Gaze



Mluvčí izraelské armády prohlásil, že všichni obyvatelé žijící ve městech poblíž plotu v Gaze budou do 24 hodin evakuováni.



„Dostaneme se do každého města, dokud nezabijeme všechny teroristy v parametrech Izraele,“ řekl Daniel Hagari.



08:54: Hizballáh a Izrael si při bombardování Gazy vyměňují palbu



Hizballáh se hlásí k odpovědnosti za minometné údery z Libanonu na sever Izraele, Izrael tvrdí, že odpověděl dělostřeleckými údery.





Nejčtenější za týden