Duda: „Výzvy EU k evropské solidaritě v oblasti migrace jsou pohádky“
RSS

Duda: „Výzvy EU k evropské solidaritě v oblasti migrace jsou pohádky“


Polský prezident Andrzej Duda prohlásil, že počítá s tím, že jakákoli polská vláda, která vznikne po volbách 15. října, bude respektovat zájmy země, což znamená, ž e „se bude soustředit na příčiny migračních problémů, a nikoli na jejich symptomy“. (Foto: Flickr)









Duda dodal, že doufá, že „situace na Blízkém východě bude pro orgány EU prvkem vystřízlivění“.



Uvedl, že pokud se Evropou přežene další migrační vlna, pak Polsko musí zopakovat, že je třeba bránit hranice EU a pomáhat zemím řešit problémy, které k migraci vedou. Vyjádřil přesvědčení, že současná vláda se správně postavila proti relokaci nelegálních migrantů, protože tím se problém pouze šíří, místo aby se řešil.




Zelenskyj hovoří se Západem o budoucnosti Ukrajiny. Bez polské účasti

„Byl velký rozdíl mezi uprchlíky z Ukrajiny a nelegálními migranty,“ řekl Duda, podle něhož většina nelegálních migrantů byli spíše ekonomičtí migranti hledající lepší život než skuteční uprchlíci.



Poznamenal, že většina migrantů, které polská pohraniční stráž zastavila po nelegálním přechodu z Běloruska, otevřeně přiznala, že chtějí do Německa nebo jiných západních zemí a nemají v úmyslu žádat o azyl a zůstat v Polsku.



Polský prezident dále uvedl, že EU se již dříve snažila donutit Polsko, aby přijalo přemístěné nelegální migranty. Polská konzervativní vláda se na rozdíl od té předchozí liberální odmítla podílet na systému migračních kvót, protože neviděla smysl ve vytváření záchytných táborů pro migranty, kteří nechtějí v Polsku zůstat. Podle něj by takové zacházení s migranty bylo nehumánní a nezákonné.




Polsko zveřejnilo video, jak brání evropské hranice před migranty

Duda si také stěžoval na způsob, jakým EU jednala s Polskem v souvislosti s přijetím ukrajinských uprchlíků. Polsko očekávalo, že se mu dostane takové pomoci, jaké se dostalo Turecku, které se muselo vypořádat se syrskými uprchlíky. EU pomohla Turecku, aby zabránilo Syřanům překročit hranice EU, ale nebyla připravena finančně pomoci Polsku přijmout ukrajinské uprchlíky.



Podle polské hlavy státu se s Polskem „zacházelo takovým způsobem, že nemáme pochybnosti o tom, že všechna tato volání po evropské solidaritě jsou pohádky vycházející z orgánů EU“.



Polsko nadále vystupuje proti migračnímu paktu EU, který byl schválen v Radě Evropské unie. K Polsku se připojilo Maďarsko, které se proti paktu postavilo, zatímco Slovensko, Česko a Rakousko se zdržely hlasování. Pakt bude nyní předmětem jednání s Evropským parlamentem o konečné verzi požadovaných předpisů.




EU říká, že bez USA nemůže podpořit Ukrajinu

Současná polská vláda se rozhodla požádat polské voliče o odmítnutí migračního paktu EU v referendu, které se bude konat 15. října současně s parlamentními volbami.



Zdroj: rmx.news
Článek Duda: „Výzvy EU k evropské solidaritě v oblasti migrace jsou pohádky“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden