Širší souvislosti
RSS

Širší souvislosti



VIDLÁK
Nechtěli jsme plyn (a ropu z Ruska), protože porušilo mezinárodní právo a provedlo invazi na Ukrajinu. Byla to samozřejmě invaze nevyprovokovaná, Ukrajina si to ničím nezasloužila, byl to prostě čirý akt barbarství a Putinova posledlost imperiální politikou. Nemluvilo se o rozšiřování NATO, proti kterému Rusko dlouhodobě protestovalo. Nemluvilo se o konfliktu na východní Ukrajině, nemluvilo se o zkorumpovaném ukrajinském režimu, nemluvilo se o mnoha a mnoha souvislostech, které byly důležité pro pochopení toho, co se tam na východě stalo.



Místo širokých souvislostí se z toho udělal fanklub. Prostor dostaly ty hlasy, které z Ukrajinců dělaly anděly a z Rusů ďábly. Dějiny začaly invazí. Rusové byli neschopní, protože jsou neschopní. Nikdo tu podivnou válku nedal do souvislostí s novými technologiemi, které předchozí investice do armád tak nějak znehodnotily. Když pak Ukrajinci vedli svojí ofenzívu, opět se potlačovaly hlasy, které události zasazovaly do správného kontextu. Největší fanoušek Ukrajiny, Maršál Petrla, doteď věří, že už brzy Ukrajinci ruské linie prolomí a vše bude v pořádku. Nehledá souvislosti, prostě fandí.
Nazvali to „hodnotová politika“ a jejich neschopnost střízlivého pohledu zabila statisíce lidí.
Tato neochota vidět širší souvislosti je něco jako diagnóza . Pokud zavíráte oči před širšími souvislostmi na Ukrajině, zavíráte je i před širšími souvislostmi kdekoliv jinde. A tak se velmi snadno stalo, že jsme přestali brát uhlovodíky z Ruska, ale dali jsme klíče od naší energetické bezpečnosti do rukou režimům, kde se veřejně popravuje, kde kamenují ženy, kde má lidský život ještě mnohem menší cenu, než v Rusku. Tak to bývá, když se fandí a nepřemýšlí. Plyn jsme chtěli brát od Kataru, který Hamás sponzoruje asi nejvíc… Neochota vidět širší souvislosti.
Nebo česky: z bláta do louže.
Neochota vidět souvislosti se projevuje i teď, když Izrael bombarduje pásmo Gazy a my koukáme na to, jak celé bloky budov padají k zemi. Fandové jsou rádi, jak Izraelci zatápějí teroristům, ale širší souvislosti říkají, že se to muslimům fakt nebude líbit a projeví se to i jinde. Nejvíce tam, kde lidi nemají žádné zbraně a kde se to nejvíc podobá pásmu Gazy – ve vyloučených lokalitách a no-go zónách v Evropě. Myslíte, že miliony muslimů v Německu nekoukají na sociální sítě a nesledují, kdo z jejich německých sousedů militantně fandí Izraeli? Když byli Hamasáci schopni vraždit i účastníky festivalu, který propagoval smíření Izraele a Palestiny, myslíte, že palestinští radikálové v Německu budou brát ohled na Helmuta z vedlejší ulice, který si dal na profilovku izraelskou vlajku? Myslíte, že ho německá policie ubrání, když byla dvacet let cvičená, aby přistěhovalecké násilí neviděla?
Pamatujete, jak kdysi liberálové řvali, že Tomio Okamura je pro demokracii mnohem nebezpečnější než Islámský stát? Pamatujete, co ještě před několika týdny říkali novináři o nás dezolátech? Nerozlišují. Nechtějí vidět souvislosti, nechtějí vidět rozdíly. Chtějí fandit. Dobro proti zlu. Nechtějí vidět menší zlo, nechtějí vidět nedokonalý svět. Nechtějí pochopit dávnou biblickou pravdu, že dobro i zlo jsou pohromadě stejně jako pšenice a koukol a nejde vytrhávat zlo, aniž by se pošlapalo dobro. Chtějí mít své dobro, které nikdy neexistovalo. Kolikrát jsem to slyšel před volbami – nechci volit menší zlo, chci volit dobro… Vždycky to dopadlo špatně. V každé volbě je kus pšenice i koukolu. Kdo chce mít čistou pšenici, ten zpravidla nemá nic.
Možná není náhoda, že mezi tvrdými fanoušky Sparty či Slávie nejsou zrovna profesoři se širokým rozhledem… Kdo je ochoten vidět souvislosti, ten prostě nemůže fandit. Ten vidí, jak při vytrhávání koukolu šlapou na pšenici. Ten vidí, že si s každým dobrem zvolí i kus zla. Může chápat motivace jednotlivých aktérů, ale nemá z nich žádnou radost.
Širší souvislosti říkají, že terorista vzniká tak, že sedí v sutinách domu po zásahu raketou, který pohřbil jeho rodinu.
Širší souvislosti u mě způsobily, že vidím zkorumpovanou Ukrajinu, vidím tamní náckovské tendence, ale také vidím, že nejhůř na Ukrajině dopadli ti, v jejichž jménu se Rusko pustilo do boje – místní ruskojazyčné obyvatelstvo. Jejich vesnice jsou srovnané se zemí. Jim padají na hlavu rakety z obou stran. Ti nejvíc přišli o domovy a o své blízké. A kdyby mohli svobodně mluvit, nejspíš by si přáli, by je už nikdo neosvobozoval.
Širší souvislosti říkají, že se zřejmě brzy přesvědčíme na vlastní oči, o kolik řádů je Okamura menší zlo než islámský džihád.
Širší souvislosti u mě způsobily, že vidím neschopnou EU i severoatlantické americké vojenské eseróčko, ale bohužel také vidím, že odchod z těchto uskupení je v současné chvíli, jako skočit přes palubu bez jakýchkoliv záchranných prostředků. EU se potápí, NATO také, ale když skočíme přes palubu, potopíme se nejspíš ještě dřív, než se potopí oni. Naše záchranné prostředky mají totiž oni. Dali jsme jim je za trochu toho blahobytu.
Širší souvislosti u mě způsobily, že jezdím na setkání občanů s Jindrou Rajchlem, protože má vždycky plno, dá mi dost prostoru a nikdy se mě neptá, co budu povídat. Pamatuju si, jak za covidu obhajoval lidi, vidím, koho je ochoten zadarmo obhajovat dneska, vidím lidi kolem něj… a šup… jsem v jednom jhu s pravičáky, i když sám sebe označuju za levičáka. Ne, nejsou všichni stejní. Jsou horší a lepší. Schopnější a neschopnější. Ale nikdo není dokonalý a pro jednu vadu nezapomenu na jiné přednosti.
Širší souvislosti u mě způsobily, že se děsím vyjádření izraelských představitelů, že v Gaze bojují proti zvířatům. Bohužel vidím, jak takové popálené šestileté „lidské zviřátko“ vezou do nemocnice a je to něco strašného. Copak ten šestiletý palestinský klučík může za to, že se narodil v koncentráku, kterému vládnou hrdlořezové? Vím, že není cesty zpět, že se tohle všechno teď musí stát, protože za brzdu se naposledy dalo zatáhnout někdy za první Intifády a zabránily tomu nejspíš nějaké velké zájmy za které nemohl ani tehdejší Hamás, ani tehdejší izraelská vláda. Ale ten popálený kluk tehdy ještě nebyl na světě… Jeho mladší i starší bratři budou Izrael nenávidět až za hrob.
Vidím, jak to celé EU platila… a platí to dál. I přes budovy nasvícené v modré a bílé. Vidím, jak izraelští osadníci přikládali pod kotel, vidím, jak se všichni rukou společnou a nerozlučnou postarali, aby papiňák řádně utěsnili. A teď, když to bouchlo, tak mám fandit nějakému konečnému řešení, které se už brzy přenese k našim západním hranicím? Širší souvislosti říkají, že i kdyby Izrael Gazu úplně srovnal se zemí, tak to tím neskončí, ale teprve začíná. Jen hlupák si může myslet, že zničení dvou a půl milionu „teroristů“ v Gaze uklidní svět ve kterém žijí skoro dvě miliardy muslimů. Svět, který má pod palcem drtivou většinu ropy, kterou nemá pod palcem Putin.
Širší souvislosti ale také říkají, že kdyby Izrael zmizel ze světa, tak za všechno zlo v muslimském světě budou moci křesťané. Což v Berlíně nejspíš brzičko uvidíme na vlastní oči.
Jsem s těmi, kteří nefandí, ale chápou širší souvislosti, protože to znamená chápat svět v jeho nedokonalosti . Chápat mosty, kterými je propojen, i požáry, kterými je rozdělován. Chápat souvislosti, znamená nedělat předčasné závěry, měnit názory, projevovat obezřetnost, hledat zpětnou vazbu. Znamená to, dívat se tam, kam se fandové dívat nechtějí a nepřehlížet to, co se mocným nehodí do krámu. Znamená to, smířit se s věcmi, které se mi třeba nelíbí, s vědomím, že může být i hůř. Jsem s těmi, kteří si neosobují žádnou definitivní pravdu.
Fandění způsobilo, že Ukrajinci uvěřili, že mohou vyhrát. Falešní proroci je přivedli do katastrofy, při které se stane to stejné, co by se stalo i před rokem, ale tehdy mohlo hodně kluků ještě žít a hodně hmotných statků existovat. Fandění způsobilo, že jsme hlava nehlava odevzdali naší energetickou bezpečnost zemím, které jsou mnohem horší než celé Rusko a vládcům, kteří mají mnohem víc osobní moci, než Putin. Fandění způsobilo, že jsme v Evropě odzbrojení a strýček Sam najednou kouká jinam. Fandění způsobilo, že novináři mohli lhát a nikdo nebyl ani postižen ani odhalen, i když Rusku rakety nedošly, munice také ne a vojáci už vůbec ne. Putin je také pořád naživu, navzdory diagnózám stepního orákula, Džamily Stehlíkové.
Fandění způsobí, že palestinští imigranti brzy začnou podřezávat německé Helmuty. Fandění způsobí, že se zaujmou postoje, ale neudělají se žádné správné a nezbytné kroky. Můžete fandit, kolik chcete, ale o zápase rozhodne práce trenéra, která se ovšem už dávno nekoná, protože o dění v mančaftu rozhoduje fanklub.
Ukončeme to. Teď není doba pro fanoušky, ale pro dobré trenéry. Není doba si něco nalhávat. Není doba, opomíjet souvislosti, byť sebeabsurdnější. Není doba selektivního vidění. Čím déle se bude fandit, tím hůř dopadneme. Buďte si srdcem na čí straně chcete, ale proboha nefanděte. Přemýšlejte, co vývoj situace znamená pro nás.
Širší souvislosti říkají, že je nejvyšší čas vyhlásit sbírku na vybavení pro české pohraničníky. Že jste o nich neslyšeli? Dočkejte času. Na pátek vyhlásil Hamás generální mobilizaci muslimů po celém světě… Stane se, co se má stát.

 
  Vidlák

The post Širší souvislosti first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden