Izrael: Útok na Hamás v pásmu Gazy je připraven
RSS

Izrael: Útok na Hamás v pásmu Gazy je připraven


JAN BARTOŇ
Podle všech zpráv v médiích se Izrael připravuje na útok na pásmo Gazy a zničení teroristické organizace Hamás.



Podle obšírného zpravodajství v Událostech na ČT 10.10.2023 se izraelské armádě podařilo všechny příhraniční sídla v blízkosti pásma Gazy, které přepadly komanda Hamásu, obsadit a zastřelené občany židovského státu odvézt. Počty zabitých lidí jsou v Izraeli odhadnuty až na 800 osob včetně malých dětí. V reportáži z postiženého území pak jeden z vojáků izraelské armády popisoval, jak palestinská komanda přepadala obyvatele pohraničních obcí v domech a bez milosti je vraždila. Podle jeho slov se jednalo o masakr. Vraždění civilních osob skutečně nic jiného, než masakr není.
Ve zprávách se pak popisoval způsob, jakým se příslušníci Hamásu dostali poměrně hluboko na území Izraele. Pod palbou desítek až stovek raket se členům Hamásu podařilo na motorových rogalech přeletět vlastně nepozorovaně v nízké výšce na izraelské území a přepadnout nic netušící civilisty. Svou roli v utajení celé operace mohlo hrát i to, že izraelské výzvědné služby mohly podcenit schopnosti Hamásu a v neposlední řadě se mohl projevit i vliv hluboké vnitropolitické krize v Izraeli způsobené prosazováním soudní reformy vládou Benjamina Netanjahua. V každém případě byl tak rozsáhlý palestinský útok na Izrael překvapivý a Hamásu se podařilo zajmout dokonce i izraelské vojáky.
Na hranicích pásma Gazy je nyní dislokována těžká obrněná technika Izraele, byla zahájena totální blokáda pásma Gazy , které je bez dodávek elektrické energie a ropy, která do pásma Gazy tekla z Izraele. Podle většiny pozorovatelů se Izrael může rozhodnout pro invazi do pásma Gazy s cílem zcela ochromit Hamás. Hamás vyhrožuje, že pokud Izrael bude dále bombardovat pásmo Gazy, začne popravovat zajatá rukojmí. To je samozřejmě velmi vážná hrozba a jestli izraelská vláda přikročí k invazi do pásma Gazy se podle pozorovatelů může rozhodnout řádově v desítkách hodin.
Velmi trefný popis situace v Izraeli z geopolitického hlediska popsal Alexandr Tomský v komentáři  Útok na Izrael osnovali Putin a ajatolláhové  .  Tento komentář končí těmito slovy z izraelského zpravodaje Ynetnews:  Západ by si měl uvědomit, že vedle nepřítele Putina stojí jeho íránský spojenec, a měl by Izrael hájit a podporovat ze všech sil. Na silném Izraeli závisí stabilita v oblasti, zejména Jordánska, Egypta a Emirátů. Ti mají palestinského fanatismu plné zuby, ale nemohou se tvářit, že je jejich osud nezajímá. Izraelci doufali, že se nenávist časem otupí. Stál se pravý opak. Rozšířila se po celé Zemi.  To je pravda pravdoucí. Ale jak i sám Tomský píše, „lidskoprávní fanatismus“ na Západě zcela jistě nezmizí z povrchu zemského, případná izraelská invaze do pásma Gazy způsobí mnoho obětí i na civilním obyvatelstvu Gazy a bude se opět řešit, zda Izrael má či nemá právo na odvetu.
Krásný příklad „rozhodné“ politiky Západu – v tomto případě EU – se ukazuje na finanční podpoře Palestinců z EU . Nejprve bylo oznámeno, že se tato pomoc pozastavuje, ale po protestech Francie a Španělska se pouze „prověří“, zda finance netečou i k Hamásu. Francie, tento „nemocný muž Evropy“ s mnoha imigranty z muslimského světa, se tak zjevně obává, že by se neklid mohl přenést i do Francie. Je známo, že sympatizanti Palestinců veřejně oslavovali zabíjení civilistů v Izraeli a Hamás se vehementně snaží povzbudit muslimy k podpoře svého boje s Izraelem.
Samostatnou kapitolou je pak Írán , který veřejně prohlašuje, že je potřeba Izrael zničit a celé území židovského státu by mělo připadnout muslimům-Palestincům. Válka v Izraeli je pak se „zájmem“ komentována Ruskem a pokud se Rusko na přípravě tohoto plánu nepodílelo, pak ho využívá zřetelně k tomu, aby odvedlo pozornost od své agrese vůči Ukrajině. Rusko se dnes sblížilo s Íránem velmi intenzivně a Írán je podle všeho hlavním dodavatelem dronů ruské armádě. Rusko má své geopolitické cíle v Sýrii, kde s jeho podporou přežil syrský režim Bašára Asada podporovaný rovněž Íránem.
Světová bezpečnostní situace je tak na mrazivém bodu. Jaký bude další vývoj se ukáže možná v nejbližších dnech či možná v hodinách. Uvidíme, zda Západ, tj. v tomto případě hlavně USA, v této situaci obstojí. Pokud web  ministerstva zahraničí  USA nejprve uveřejní zprávu o tom, aby byl zastaven útok na Gazu a později je tato zpráva po bouřlivých protestech smazána, nevypadá to na jasnou politiku USA. A OSN už také nezůstala pozadu a  odsuzuje blokádu pásma Gazy. . Přesně tak už začíná to, o čem píše Tomský.
To vše probíhá za situace, kdy je americký prezident Joe Biden hodnocen svými nepřáteli jako prezident slabý a nerozhodný. Z jeho úletů na veřejnosti si udělali jasný obrázek toho, že USA nic zásadního nepodniknou. USA se údajně zlobí, že při izraelské odvetě umírají civilisté a usilují o koridor, kterým by  mohli civilisté z pásma Gazy odejít  do Egypta. A s nimi i většina teroristů, že ano. To vše nahrává teoristům z Hamásu a jejich kalkulace na slabou reakci Západu se tak potvrzuje.


Jan Bartoň

 
The post Izrael: Útok na Hamás v pásmu Gazy je připraven first appeared on .


Nejčtenější za týden