ŽIVĚ: Je mezinárodní právo na ochranu civilistů ve válce v Gaze ignorováno?
RSS

ŽIVĚ: Je mezinárodní právo na ochranu civilistů ve válce v Gaze ignorováno?


Izraelsko-palestinská eskalace v přímém přenosu. Na našem zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Flickr / ilustrační)









Děkujeme, že nás ve čtvrtek sledujete o probíhajících bojích mezi palestinskými bojovníky a izraelskou armádou.



07:55 Je mezinárodní právo na ochranu civilistů ve válce v Gaze ignorováno?



Izrael bombarduje Palestince, více než tisíc jich zabil a tisíce dalších zranil. Gaza je nadále v obležení a dochází jí základní humanitární zásoby.



Stovky Izraelců byly zabity bojovníky Hamásu, dochází k únosům a obce jsou ostřelovány raketami.



Mají civilisté nějakou ochranu podle mezinárodního práva?



O této otázce diskutuje Folly Bah Thibault z Al Džazíry s Geoffreym Nicem, bývalým prokurátorem Mezinárodního trestního soudu, Omarem Shakirem, ředitelem organizace Human Rights Watch pro Izrael a Palestinu, a Michaelem Lynkem, bývalým zvláštním zpravodajem OSN pro okupovaná palestinská území.





12. 10. 2023




21:29 Nikdy jsme nezažili takový záměrný útok, říká Marwan Jilani



Marwan Jilani, generální ředitel Palestinské společnosti Červeného půlměsíce, uvedl, že jeho organizace zažila „nejhorší okamžik v celé historii… tohoto dlouhého konfliktu“, kdy v Gaze zahynuli čtyři pracovníci záchranné služby.



Uvedl, že tři z pracovníků byli „přímo zasaženi“, když ošetřovali zraněné v oblasti Džabalíja na severu Gazy. Čtvrtý pracovník byl „střelen přímo do zad a do srdce“, když zasahoval u zraněných ve východní Gaze poblíž rozdělení s Izraelem.



Jilani uvedl, že skupina před odjezdem svého pracovníka do pohraniční oblasti koordinovala svou činnost s Mezinárodním výborem Červeného kříže a „dostala zelenou“.



„Taková zvěrstva jsme nikdy neviděli. Nikdy jsme neviděli takový záměrný útok tímto způsobem na zdravotníky, kteří plní humanitární pomoc,“ uvedl pro Al-Džazíru z Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu.



„Naši lidé byli zničeni. Plakali. Objímali se a nevěděli, co mají dělat, jen si utřít slzy a jít znovu ven a čelit těm zvěrstvům,“ dodal.



20:28 Kadyrov prohlásil, že je připraven vyslat své síly na podporu Palestiny



Ramzan Kadyrov, hlava Čečenské republiky a blízký spojenec Kremlu, vyzval k ukončení války mezi Izraelem a Hamásem a prohlásil, že je připraven vést mírovou misi do Palestiny.



Citace: „Kadyrov se chystá do Ruska: „Plně podporujeme akce Palestiny. Protože Izrael jim zabral zemi a nyní je drží v izolaci. Nemají žádnou svobodu slova. Dnes se stavím proti válce a vyzývám všechny, aby tuto válku ukončili a zabránili jejímu šíření po celém světě. Tato válka tak snadno neskončí.“



„Znovu vyzývám všechny muslimy, všechny občany a náš stát, aby podpořili pravdu a ukončili tuto válku. Nebo nás tam pošlete na mírovou misi. My rozhodneme, kdo má pravdu a kdo ne. Zastavíme ty, kteří pokračují v boji.“



20:23 Počet mrtvých Palestinců v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu stoupá



Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo počet mrtvých a zraněných.



Pásmo Gazy:




1 100 mrtvých
5 339 zraněných

Západní břeh Jordánu:




28 mrtvých
150 zraněných

18:31 Izraelská armáda střílí munici s bílým fosforem na Gazu




Israel raining white phosphorus munitions on Gaza, one of the most densely populated places on Earth. Yet another flagrant war crime supported by the “free and civilized” Western world. pic.twitter.com/zQtMAuBEQM — sarah (@sahouraxo) October 11, 2023

SPOTLINE | Israel is using white phosphorus bombs, which are internationally prohibited, against Palestinians. — Palestinian Ministry of Foreign Affairs pic.twitter.com/aHjqjcXP94 — The Spot (@Spotnewsth) October 11, 2023

Israel using white phosphorus shells in the Port of Gaza, densely populated with civilians pic.twitter.com/2HmGkILxLL — What the media hides. (@narrative_hole) October 11, 2023

BREAKING: Israel is now dropping internationally-prohibited white phosphorus bombs on South Lebanon. White phosphorus burns and incinerates upon contact. Another blatant war crime committed with U.S. backing. pic.twitter.com/sMPYRZtD0g — sarah (@sahouraxo) October 10, 2023
17:24 Zelenskyj obviňuje Putina z konfliktu mezi Izraelem a Gazou




Zelenskyj obviňuje Putina z konfliktu mezi Izraelem a Gazou

16:55 Britský ministr zahraničí se snaží dostat do bezpečí, když se rozezněly sirény



Britský ministr zahraničí James Cleverly byl na videu, které zveřejnilo izraelské ministerstvo zahraničí na webu X, zachycen, jak vběhl do budovy v Izraeli, když se rozezněla siréna.



Siréna varovala před blížící se raketovou palbou Hamásu a rozezněla se během jeho návštěvy v Ofakimu na jihu Izraele.



Británie spolu se svými západními spojenci vyjádřila Izraeli pevnou podporu a odsoudila útoky Hamásu.




Watch: while UK FM @JamesCleverly visits Ofakim in southern Israel, a siren goes off warning of incoming Hamas rocket fire. This is the reality Israelis live with every day. pic.twitter.com/QF4C4tReqL — Israel ישראל (@Israel) October 11, 2023
15:39 Turecký náměstek ministra vzkázal Netanjahuovi: Zemřeš (strašlivě)




Turecký náměstek ministra vzkázal Netanjahuovi: Zemřeš (strašlivě)

15:19 Jak Izrael udělal z Gazy největší vězení na světě



Gaza je často označována za největší vězení na světě, ale většina světa jí věnuje pozornost jen tehdy, když z ní na Izrael odpalují rakety.



Je to malé území, které nemá kontrolu nad vlastními hranicemi ani vzdušným prostorem. Většinu jeho obyvatel tvoří uprchlíci hned za plotem s Izraelem, kteří nemají téměř žádnou šanci ho kdy opustit.



Podívejte se na vysvětlující video od našich kolegů z AJ+ zde:





12:55 Netanjahu a Gantz se dohodli na vytvoření mimořádné vlády



Po několikahodinovém jednání se Netanjahu a Gantz podle společného prohlášení dohodli na vytvoření mimořádné vlády.



Oba lídři se dohodli, že vytvoří válečný kabinet, jehož členy budou Netanjahu, Gantz a ministr obrany Yoav Gallant, a že během války s Hamásem nebude prosazovat žádnou nesouvisející politiku ani zákony.



11:44 Představitelé Gazy varují před huamnitární katastrofou, elektrárně brzy dojde palivo



Vládní mediální úřad vydal toto prohlášení:



„Pásmo Gazy čelí bezprostřední humanitární katastrofě, neboť elektrárna bude během několika hodin zcela odstavena z důvodu vyčerpání paliva. Hrozí tak, že se pásmo ponoří do úplné tmy a nebude možné pokračovat v poskytování všech základních životních služeb, které jsou na elektřině závislé, a vzhledem k zamezení dodávek paliva z brány Rafáh je nebude možné provozovat ani částečně pomocí generátorů.



„Tato katastrofální situace vytváří humanitární krizi pro všechny obyvatele pásma Gazy, kterou ještě zhoršuje pokračující okupační agrese a ničení celých obytných čtvrtí stovkami tun výbušnin a bombardování domů občanů nad jejich hlavami, což lze označit za nejšpinavější zločin kolektivního trestu proti bezbranným civilistům v novodobé historii.



„Tváří v tvář této realitě, která ohrožuje životy více než 2,3 milionu lidí, vydáváme velmi naléhavou tísňovou výzvu mezinárodnímu společenství a jeho humanitárním a pomocným organizacím s tím, že je třeba urychleně jednat a zastavit tento zločin proti lidskosti a tuto mnohotvárnou masovou vraždu a že je třeba poskytnout pásmu Gazy všechny prostředky k životu a neopouštět ho. Jeho obyvatelé jsou rukojmími vražedných nástrojů používaných okupanty.“



Nyní máme k dispozici také prohlášení ministra zdravotnictví Mai al-Kaila, který varoval před dopady hrozícího nedostatku.



„Zásoby paliva pro provoz generátorů v nemocnicích v pásmu Gazy skončí zítra, ve čtvrtek, což ještě zhorší katastrofální podmínky v nemocnicích, zejména poté, co během několika hodin přestane jít elektřina,“ uvedl al-Kaila.



09:04 Írán vyslal důrazné varování Izraeli a Spojeným státům



„Jakákoli hloupá akce Izraele proti Íránu se setká se zničující odpovědí.“



Íránská televize: „Íránu vyhrožují i američtí představitelé.



„Myslím, že Američané dobře vědí, že si již ukousli větší sousto, než dokážou rozkousat…“



„Na Ukrajině, ve východní Asii s Čínou.“



„Už nejsou takovou velmocí, jakou byli před 30-40 lety.“



„Pokud Spojené státy udělají nějakou hloupost, budou z regionu vyhnány.“



„Spojené státy jsou VELMI ZRANITELNÉ…“




BREAKING REPORT: Iran issues Stark Warning to Israel and the United States.. „Any foolish ISRAELI ACTION against Iran will be met with a DEVASTATING response.“ Iran TV: ‚American official have been threatening Iran as well. „I think the American’s know quite well they have… pic.twitter.com/63VuOG6ldw — Chuck Callesto (@ChuckCallesto) October 10, 2023
08:14 Izraelské jednotky se připravují na pozemní útok v Gaze



Izraelský ministr obrany Yoav Gallant přislíbil, že po překvapivém útoku Hamásu zahájí v Gaze pozemní ofenzivu.



Gallant, který v úterý hovořil s izraelskými vojáky poblíž plotu v Gaze, řekl: „Ofenzivu jsme zahájili ze vzduchu, později přijde na řadu i pozemní ofenziva. Od druhého dne kontrolujeme oblast a pokračujeme v ofenzivě. Ta se bude jen zintenzivňovat.“



Dodal: „Hamás chtěl změnu a také ji dostane. To, co bylo v Gaze, už nebude.“



Izraelská armáda tvrdí, že napočítala těla nejméně 1000 bojovníků Hamásu, kteří o víkendu pronikli do Izraele.



Nejméně 18 jich bylo zabito v posledním dni, řekl novinářům podle listu Hayom hlavní vojenský mluvčí země Daniel Hagari.



„To naznačuje rozsah útoku. Měli vybavení a hodnocení pro dobývání, ne pro nájezd, ale pro dobývání,“ řekl.



11.10.2023




21:14 Důvod, proč byl globální mír pouze za Trumpa




Důvod, proč byl globální mír pouze za Trumpa

21:05 V Izraeli se pohřešuje nejméně 20 občanů USA: Bílý dům



Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že v Izraeli je stále pohřešováno 20 amerických občanů.



Sullivan uvedl, že je známo, že američtí občané byli rovněž zajati Hamásem, ale novinářům řekl, že nemůže uvést počet amerických rukojmích. Americký prezident Biden již dříve uvedl, že při sobotních útocích Hamásu bylo zabito 14 amerických občanů.



Sullivan dodal, že USA sice pomáhají při vyjednávání o rukojmích a vysílají do Izraele další prostředky, ale nasazení amerických vojáků „neplánují“.



20:35 Hamas vyzval na pátek mobilizaci arabského a islámského světa k podpoře Gazy




Hamas vyzval na pátek mobilizaci arabského a islámského světa k podpoře Gazy

20:30 USA chtějí vyslat další údernou skupinu letadlových lodí k Izraeli



Američtí představitelé obrany údajně zvažují vyslání druhé úderné skupiny letadlových lodí do východního Středomoří poblíž Izraele; této skupině bude pravděpodobně velet USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), letadlová loď třídy Nimitz, která se již nějakou dobu připravuje na vyslání do operační oblasti CENTCOM/EUCOM.




U.S. Defense Officials are reportedly considering the Deployment of a 2nd Carrier Strike Group into the Eastern Mediterranean near Israel; this Group will likely be led by the USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) a Nimitz-Class Aircraft Carrier who has already been preparing for a… pic.twitter.com/i1FWxHxtV9 — OSINTdefender (@sentdefender) October 10, 2023
20:24 Izraelský ministr bude na zasedání NATO jednat o vývoji války



Izraelský ministr obrany Yoav Gallant by se měl ve čtvrtek zúčastnit setkání ministrů obrany NATO prostřednictvím videokonference, uvedl západní představitel.



Podle tohoto úředníka se na zasedání v Bruselu měly již dříve projednávat otázky zahrnující válku na Ukrajině a mise NATO v Kosovu a Iráku, ale po sobotním rozsáhlém útoku Hamásu na Izrael bylo zasedání s Gallantem doplněno.



19:51 Masivní protesty v Jordánsku na podporu Hamásu a Palestiny




Masivní protesty v Jordánsku na podporu Hamásu a Palestiny

19:29 USA plánují masakry v Gaze, uvedl turecký prezident Erdogan



Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kritizoval izraelskou blokádu Gazy a prohlásil, že odpojení elektřiny a vody je v rozporu s mezinárodním právem v oblasti lidských práv.



Erdogan rovněž odsoudil plány USA vyslat do regionu letadlovou loď a naznačil, že by toto nasazení mohlo vést k „masakrům“.



„Co dělá americká letadlová loď v Izraeli? Co má za úkol přilétat? Zničí Gazu údery na okolní oblasti a začne páchat vážné masakry,“ řekl Erdogan.




NOW – Erdogan accused the United States of planning to „carry out massacres in Gaza“ by sending its aircraft carrier to Israel. pic.twitter.com/PphNA4yY7B — Disclose.tv (@disclosetv) October 10, 2023
16:58: Putin se vyjádřil k řešení palestinsko-izraelského konfliktu



Putin: Řešení palestinsko-izraelského konfliktu vyžaduje provedení rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o vytvoření nezávislého palestinského státu.




Prudké zhoršení situace na Blízkém východě je názorným příkladem selhání politiky USA v tomto regionu.
USA se snažily monopolizovat řešení situace na Blízkém východě, ale nezajímaly se o hledání kompromisů přijatelných pro obě strany.
Amerika vyvíjela nátlak na obě strany palestinsko-izraelského konfliktu – pokaždé bez ohledu na základní zájmy palestinského lidu.
Škody způsobené civilnímu obyvatelstvu musí být minimalizovány a sníženy na nulu, vyzýváme k tomu všechny strany konfliktu.
Podporujeme hledání mírového řešení prostřednictvím dialogu.


„Putin: The solution to the Palestinian-Israeli conflict requires the implementation of the UN Security Council decision on the creation of an independent Palestinian state – The sharp deterioration of the situation in the Middle East is an illustrative example of the failure of… pic.twitter.com/ooJ80zKYIs — Peacemaker (@peacemaket71) October 10, 2023
16:36 Video odpalů raket z Gazy na izraelský Aškelon




Rocket fire does not stop Ashkelon #طوفان_الأقصى #غزة_الآن #غزة_تحت_القصف #طوفان_الاقصى_ #غزه_تحت_القصف_القدس_تنتفض pic.twitter.com/3rXvxZpykP — Abhiya (@Enter10ment_ai) October 10, 2023

Video of the rocket launches from Gaza towards Ashkelon pic.twitter.com/f8ubW56Ulx — War Monitor (@WarMonitors) October 10, 2023
16:30 Hútíové varují před vojenskou odpovědí, pokud USA přímo zasáhnou v Gaze



Vůdce jemenských Hútíů Abdel-Malek al-Hútí prohlásil, že pokud USA přímo zasáhnou v Gaze, odpoví vojenskými prostředky, včetně střelby z bezpilotních letounů a raket.



Al Houthi uvedl, že „pokud jde o Gazu, existují červené linie“, a dodal, že jsou připraveni koordinovat svou činnost s dalšími skupinami.



15:46 Irácký politik vyhrožuje, že pokud Washington zasáhou, zaútočí na USA



Irácký politik Hádí al-Amírí pohrozil, že pokud Washington zasáhne a podpoří Izrael ve válce proti Gaze, zaútočí na zájmy USA.



„Pokud Američané otevřeně zasáhnou do tohoto konfliktu … budeme považovat všechny americké cíle za legitimní … a nebudeme váhat se na ně zaměřit,“ řekl al-Amiri během shromáždění v Bagdádu.



Al-Amiriho komentáře přicházejí v době, kdy USA v neděli oznámily, že poskytnou Izraeli další munici a přesunou údernou skupinu letadlových lodí do východního Středomoří.



Al-Amiri vede organizaci Badr, která tvoří velkou část iráckých Lidových mobilizačních sil (PMF), státní polovojenské organizace, v níž působí mnoho skupin podporovaných Íránem.



15:25 Komise OSN tvrdí, že existují jasné důkazy o válečných zločinech v Gaze a Izraeli



Komise OSN tvrdí, že existují „jasné důkazy“ o válečných zločinech v Gaze a Izraeli Podle komise OSN monitorující konflikt již existují „jasné důkazy“ o válečných zločinech spáchaných oběma stranami, včetně útoků na civilisty.



Všichni, kdo porušili mezinárodní humanitární právo nebo se zaměřili na civilisty, musí být pohnáni k odpovědnosti, požaduje komise.



„Zprávy o tom, že ozbrojené skupiny z Gazy zastřelily stovky neozbrojených civilistů, jsou odporné a nelze je tolerovat. Přijímání civilních rukojmích a využívání civilistů jako lidských štítů jsou válečné zločiny,“ uvedla komise.



Komise rovněž uvedla, že je „vážně znepokojena posledním izraelským útokem na Gazu a izraelským oznámením o úplném obléhání Gazy zahrnujícím zadržování vody, potravin, elektřiny a pohonných hmot, které nepochybně bude stát životy civilistů a představuje kolektivní trest“.



14:29 Bývalý izraelský ministr obrany varuje před Netanjahuem



„Vyzval jsem opozici, aby nevstupovala do vlády s Netanjahuem, ale aby požadovala jeho odstoupení. Byl několikrát varován, nenechal šéfa kabinetu promluvit. Nemá důvěru, jak můžete takto vést lid do války? Každá hodina jeho setrvání ve funkci je pro zemi škodlivá.“




BREAKING: Former Defense Minister Ya’alon states: „I called on the opposition not to enter the government with Netanyahu, but to demand his resignation. He was warned several times, he did not let the Chief of Staff speak to the Cabinet. There is no trust in him, how can you… pic.twitter.com/71qfrSeIxW — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 10, 2023
15:05 Ozbrojené křídlo Hamásu vyzývá obyvatele Aškelonu, aby odešli



Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu, brigád al-Kassám, dal obyvatelům izraelského města Aškelon lhůtu k odchodu.



„V reakci na zločin nepřítele, který vysídlil naše lidi a donutil je opustit své domovy v několika oblastech pásma Gazy, dáváme obyvatelům okupovaného města Aškelon lhůtu k odchodu do dnešní páté hodiny večer,“ uvedl Abu Ubaida v prohlášení.



Aškelon leží asi 12 km severně od Gazy.



13:28 Biden dal Izraeli zelenou k etnickým čistkám



Bývalý izraelský poslanec Knesetu obvinil amerického prezidenta Joea Bidena, že dal Izraeli „zelenou k etnickým čistkám“.



„Oni (Izrael) jsou vedeni mentalitou ničení a pomsty. Mají k tomu veškerou moc a dělají to už čtyři dny,“ řekl Sami Abou Shahadeh.



„Izrael nezabíjí vedení Hamásu, nemstí se z Hamásu. Existuje kolektivní trest pro 2,2 milionu lidí. Podívejte se, co se děje vůči Palestincům na Západním břehu, vůči nám, palestinským Izraelcům, kteří žijí uvnitř státu Izrael. Naše životy jsou v ohrožení kvůli všem těm krajně pravicovým fašistům.“



13:18 Zde jsou zbytky čtvrti Al-Rimal po ná letech ve městě Gaza



Muhammad Smírí zveřejnil video, které zachycuje zbytky čtvrti Al-Rimal v centru Gazy po izraelských náletech:




Al-Rimal neighborhood, nothing but destruction. #Gaza pic.twitter.com/vUtgLW7WCN — Muhammad Smiry (@MuhammadSmiry) October 10, 2023

Footage of bombs being dropped on populated areas in Gaza. GRAPHIC 18+ (Sensitivity filter may not work) pic.twitter.com/E3WBKMIdPK — Censored Men (@CensoredMen) October 9, 2023
11:55 Dívka z Gazy se podělila o své zkušenosti z nynějšího dění




FOOTAGE: A girl in Gaza shares her experience. Heartbreaking pic.twitter.com/fAtNXG1OuJ — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 10, 2023
09:22 Venezuelský prezident Maduro chce reakci na genocidu lidu Gazy



„Žádná elektřina, žádná voda, žádné palivo. Totální blokáda, invaze do Gazy. Na malém prostoru tam žijí miliony lidských bytostí, které jsou po desetiletí bombardovány, mučeny, napadány, pronásledovány a mučeny. To je posvátný lid Gazy!



Svět musí reagovat a říci ne genocidě lidu Gazy, ne genocidě palestinského lidu. Křesťanský svět, muslimský svět, židovský svět, svět Jihu musí reagovat. Musíme se probudit.“



09:00 EU otočila, platby pro palestinskou samosprávu nepozastaví



Nejvyšší diplomat EU Josep Borrell prohlásil, že Evropská unie nezastaví pomoc Palestinské samosprávě, jak bylo dříve oznámeno.



Borrell to uvedl v příspěvku na sociální síti X, dříve známé jako Twitter, a dodal: „Pozastavení plateb – potrestání všech Palestinců – by poškodilo zájmy EU v regionu a jen by ještě více povzbudilo teroristy.“




The review of the EU’s assistance for Palestine announced by the European Commission will not suspend the due payments, as clarified by the Commission’s press release. — Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 9, 2023
10. 10. 2023




21:22 Hamás prohlásil, že je otevřen rozhovorům o příměří s Izraelem



Vysoce postavený představitel Hamásu prohlásil , že skupina je otevřena rozhovorům o možném příměří s Izraelem, protože „dosáhla svých cílů“.



Moussa Abu Marzouk řekl v telefonickém rozhovoru pro Al Jazeeru, že Hamás je otevřen „něčemu takovému“ a „všem politickým dialogům“, když byl dotázán, zda je islamistická skupina ochotna jednat o možném příměří.



21:01 Je to jen začátek, připravte se na pobyt v krytech, uvedl Netanjahu



Netanjahu říká, že „letecké údery v Gaze jsou jen začátkem“ a to, co Izrael udělá příště, bude „rezonovat po celé generace“.



Izraelské velení pro vnitřní frontu nařizuje občanům, aby se připravili na třídenní pobyt v krytech.



Dodal, že Izrael udělá vše pro to, aby osvobodil zajatce držené v Gaze, ale varoval, že pro Izrael „přijdou těžké dny“, což může být příčinou konfliktu, který může trvat týdny nebo i déle.




BREAKING: The Israeli ground invasion into Gaza will start tonight SOURCE: Israeli Channel 12 pic.twitter.com/OJXtg4uUfj — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 9, 2023
20:02 „Odporné“: Human Rights odsuzuje izraelskou „výzvu ke spáchání válečného zločinu“



Skupina na ochranu lidských práv Human Rights Watch označila výzvu izraelského ministra obrany Yoava Gallanta k zavedení úplného obléhání Gazy, včetně odříznutí od potravin, paliva a elektřiny, za „odpornou“.



„Zbavení obyvatelstva na okupovaném území potravin a elektřiny je kolektivním trestem, což je válečný zločin, stejně jako použití hladu jako válečné zbraně,“ uvedl v prohlášení Omar Shakir, ředitel HRW pro Izrael a Palestinu.



„Mezinárodní trestní soud by měl tuto výzvu ke spáchání válečného zločinu vzít na vědomí.“




Abhorrent. This is a call to commit a war crime by @yoavgallant . The @IntlCrimCourt should take note. Quote by @OmarSShakir https://t.co/kKVo6YtpI1 pic.twitter.com/neHQMwnXVn — Human Rights Watch (@hrw) October 9, 2023
19:30 Izraelskému zpěvákovi se podařilo něco nevídaného




Izraelskému zpěvákovi se podařilo něco nevídaného

19:00 Šéf OSN Guterres říká, že ho obléhání Gazy trápí



Guterres vyzval všechny válčící strany, aby respektovaly mezinárodní humanitární právo, a prohlásil, že je „znepokojen“ snahou Izraele zavést úplnou blokádu Gazy.



„Jsem hluboce znepokojen dnešním oznámením, že Izrael zahájí úplné obléhání pásma Gazy – nic nesmí dovnitř, žádná elektřina, potraviny ani palivo,“ uvedl Guterres.



„Humanitární situace v Gaze byla před těmito nepřátelskými akcemi mimořádně zoufalá. Nyní se bude jen exponenciálně zhoršovat.“



Šéf OSN rovněž zasadil současné násilí do kontextu širšího konfliktu a uvedl, že k poslednímu vývoji nedošlo „ve vakuu“.



„Skutečnost je taková, že vyrůstá z dlouhodobého konfliktu s 56 let trvající okupací a bez politického konce v dohledu. Je načase ukončit tento začarovaný kruh krveprolití, nenávisti a polarizace,“ uvedl Guterres.



17:14 Netanjahu slíbNetanjahu popsal, co hodlá udělat ve válce s Hamásem



Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že ve válce s Hamásem „změní Blízký východ“.



„To, co Hamás zažije, bude těžké a strašné… změníme Blízký východ,“ řekl 73letý vůdce představitelům z jihu Izraele.



„Tohle je jen začátek … my všichni jsme s vámi a porazíme je silou, obrovskou silou.“



17:01 Egyptská rozvědka varovala, že se chystá něco velkého, ale byla ignorována




Egyptská rozvědka varovala, že se chystá něco velkého, ale byla ignorována

15:30 „Skoncuj s nimi!“, vzkázala Haleyová izraelskému premiérovi



Republikánská prezidentská kandidátka Nikki Haleyová vyzvala izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby je (Hamás) „dorazil“ po bezprecedentním útoku palestinské militantní skupiny, který si vyžádal stovky mrtvých.





„Musíme si uvědomit, že to, co se stalo v Izraeli, se může stát i tady v Americe. A doufám, že se všichni sjednotíme a postavíme se na stranu Izraele, protože nás teď opravdu potřebuje,“ řekla.



V příspěvku na X Haleyová izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi vzkázala, aby s nimi (s Hamásem) „skoncoval“.







14:44 EU pozastavila poskytování pomoci Palestincům



Podle komisaře pro rozšíření Varhelyiho Evropská unie pozastavuje všechny platby Palestincům.



Evropská komise přezkoumává celé své portfolio rozvojové pomoci Palestincům v hodnotě 691 milionů eur (728,66 milionu USD).



„Rozsah teroru a brutality vůči Izraeli a jeho obyvatelům je bodem obratu,“ uvedl Oliver Varhelyi, komisař EU pro sousedství a rozšíření, v příspěvku na sociální síti X.



„Nemůže existovat žádný obvyklý obchod,“ dodal Varhelyi.



Dodal, že rozhodnutí znamená okamžité pozastavení plateb, přezkoumání projektů a odložení nových rozpočtových návrhů až do odvolání.



12:01 Izrael zahájí úplnou blokádu Gazy: žádná elektřina, jídlo a palivo



Izraelský ministr obrany Yoav Gallant oznámil „úplné obklíčení“ Gazy a uvedl, že úřady přeruší dodávky elektřiny a zablokují dovoz potravin a pohonných hmot.



Gaza je v současné době pod ochromující leteckou, pozemní a námořní blokádou, která byla zavedena v roce 2007. Více než 2 miliony obyvatel se nadále potýkají s nedostatkem vody a elektřiny, stejně jako s nedostatkem léků a lékaři nemohou provádět operace.



11:11 Bezprecedentní mobilizace: Izrael povolal 300 tisíc záložníků




BREAKING: The #Israeli army pushed tanks and heavy artillery to 20 locations along the border with the #Gaza Strip. #Gaza #Israel #Palestine #IsraelPalestineWar pic.twitter.com/8Abua7c6m5 — Globe Eye News (@GlobeEyeNews) October 9, 2023

Bezprecedentní mobilizace: Izrael povolal 300 tisíc záložníků

11:01 Írán popírá, že by se podílel na útoku Hamásu



Írán tvrdí, že tvrzení o jeho podílu na útoku Hamásu na Izrael jsou nepodložená.



„Obvinění spojená s íránskou rolí… jsou založena na politických důvodech,“ řekl novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Násir Kanání.



Palestinci mají „potřebné schopnosti a vůli bránit svůj národ a získat zpět svá práva“ bez jakékoli pomoci Teheránu, dodal Kanání.



Jeho komentáře přišly poté, co deník Wall Street Journal uvedl, že Írán pomáhal Hamásu plánovat překvapivé útoky.



10:44 Peter Weis: Co se ve skutečnosti děje v Izraeli?




Peter Weis: Co se ve skutečnosti děje v Izraeli?

10:23 Gaza pod nepřetržitým bombardováním



Před možnou izraelskou pozemní invazí do Gazy hlásí Tarek Abu Azzoum z Al-Džazíry, že v poslední hodině byla oblast Bejt Hanoon (pro Izraelce známá jako Erez) „intenzivně“ bombardována ze vzduchu.




BREAKING| Israeli military forces use poisonous white phosphorus weaponry on heavily populated districts in the north of Gaza. pic.twitter.com/M08LluXoSr — Ramy Abdu| رامي عبده (@RamAbdu) October 9, 2023

What do you all see here? pic.twitter.com/PQbfI5MWwS — Vincent Kennedy (@VincentCrypt46) October 9, 2023

مشاهد للقصف الإسرائيلي على مدينة غزة صباح اليوم. pic.twitter.com/uAiNd2S7ut — وكالة شهاب للأنباء (@ShehabAgency) October 9, 2023

Israel started air strikes again Israeli warplanes bomb Shati camp in Gaza again #SahabatPalestina_ID #FreePalestine #ForeverPalestine #FreedomOfPalestine pic.twitter.com/PcLy0zvYNf — an ottoman (@an_ottoman) October 9, 2023

LATEST: Israel warplanes bombs a mosque in the Shati‘ refugee camp in Gaza. #IsraelPalestineWar #Israel_under_attack #อิสราเอล #hamasattack #Palestine #IStandWithIsrael #Gaza #Debate2023 #Israel_under_attack #IStandWithPalestine #HamasTerrorists pic.twitter.com/UUQOKRI4Br — गायक अनुज धीमान (राष्ट्रभक्त )100%FB (@Anuj_2289) October 9, 2023

BREAKING: Children, Babies, old women, trapped under the rubble as Israel bombs Gaza. Typical action for the Israeli terror state which the world ignores as they live carelessly on the other side of the prison fence. pic.twitter.com/6i1zkvA1NT — Syrian Girl (@Partisangirl) October 9, 2023
„Úroveň a rychlost leteckých úderů uvnitř pásma Gazy se během posledních několika hodin pozoruhodně zintenzivnila,“ a dodává, že některé budovy byly zasaženy bez předchozího varování.



„Přesný počet obětí není znám vzhledem k nemožnosti záchranných služeb dostat se do oblasti.“



‚Neexistuje žádné bezpečné útočiště‘: Obyvatelé Gazy vzpomínají na noční izraelský útok. Obyvatelé Gazy se po nepřetržitém nočním bombardování probudili do další zkázy na palestinském území.



„Byla to těžká noc. Čekali jsme na svůj osud,“ řekl Al-Džazíře Enas Wajeeh Qeshta, obyvatel Gazy.



Qeshtaová uvedla, že když izraelské bombardování v noci pokračovalo, její rodina se shromáždila v jedné místnosti, „abychom v případě bombardování mohli zemřít společně“.



„Není tu žádné bezpečné útočiště. Každý je terčem útoku.“



10:10 Graham: Zaútočíme na Írán, pokud Hizballáh vstoupí do války





Nejčtenější za týden