NATO uspořádá příští týden rozsáhlé jaderné cvičení
RSS

NATO uspořádá příští týden rozsáhlé jaderné cvičení


Cvičení NATO „Steadfast Noon“ se koná každoročně a trvá přibližně týden. (Foto: Picryl)









Účastní se ho stíhací letouny schopné nést jaderné hlavice, ale nejsou do něj zapojeny žádné ostré bomby. Běžně se ho účastní také konvenční stíhačky a pozorovací a tankovací letadla.



„Jedná se o rutinní výcvikovou akci, která se koná každý říjen,“ uvedl generální tajemník Jens Stoltenberg. „Letos se výcvik uskuteční nad Itálií, Chorvatskem a Středozemním mořem.“



Cvičení podle něj pomůže zajistit „důvěryhodnost, účinnost a bezpečnost našeho jaderného odstrašení a vyšle jasný signál, že NATO bude chránit a bránit všechny spojence“.




Putin nařídil vůbec první celostátní jaderné cvičení a připravuje test bomby

Stoltenberg uvedl, že ruská válka na Ukrajině je připomínkou důležité role, kterou jaderné zbraně NATO hrají při odrazování od agrese.



Smlouva o úplném zákazu jaderných zkoušek, přijatá v roce 1996 a známá jako CTBT, zakazuje všechny jaderné výbuchy kdekoli na světě, ačkoli nikdy nevstoupila plně v platnost. Byla podepsána ruským i americkým prezidentem, ale Spojené státy ji nikdy neratifikovaly.



V úterý jeden z nejvyšších ruských diplomatů prohlásil, že Moskva od smlouvy odstoupí, aby se postavila na roveň Spojeným státům, ale jaderné zkoušky obnoví pouze v případě, že tak dříve učiní Washington.



Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov novinářům řekl, že Rusko zruší svou ratifikaci, aby „zrcadlilo“ postup USA. Varoval, že v případě amerického jaderného testu „budeme nuceni jej zrcadlit také“.




Medveděv varuje USA před novým jaderným či biologickým útokem

Stoltenberg ve středu uvedl, že tento krok „svědčí o nedostatku respektu ze strany Ruska a o pokračujícím nerespektování jeho mezinárodních závazků“. Dodal: „Je to bezohledné a ohrožuje to globální normy proti zkouškám jaderných výbušnin.“



Stoltenberg uvedl, že spojenci v NATO nemají v plánu znovu zahájit testování. Obvinil prezidenta Vladimira Putina, že se snaží „využít této jaderné rétoriky k tomu, aby zabránil spojencům NATO podpořit Ukrajinu, ale to se mu nepodaří, protože je opět v našem bezpečnostním zájmu, aby Ukrajina zvítězila“.



NATO nevlastní atomové zbraně – jako organizace nevlastní žádné zbraně, pouze jednotliví členové -, ale tři z jeho hlavních mocností, Spojené státy, Velká Británie a Francie, jsou jadernými mocnostmi.



Zdroj: abcnews.go.com




Rusko zveřejnilo tajné záběry největšího jaderného výbuchu z roku 1961

Článek NATO uspořádá příští týden rozsáhlé jaderné cvičení se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden