Kdo vybombardoval tu nemocnici?
RSS

Kdo vybombardoval tu nemocnici?




MAREK STERZIK
Po útoku na nemocnici v pásmu Gazy si všichni kladou otázku, kdo je za útok zodpovědný.

Je dobré si uvědomit, že v tomto případě je ovšem jedna otázka ještě důležitější – komu bude útok na nemocnici připsán?
Jsme jako lidé zvyklí obě otázky moc mezi sebou nerozlišovat. V případě válečných konfliktů je ale zcela přirozené, že odpovědi na ty otázku jdou přímo proti sobě.
Jde vlastně opět o rozlišování pravdy a konsenzu. Kdo to vybombil – to je pravda a komu vybombení bude připsáno – to je konsenzus.
Ten konsenzus je ale v případě války mnohem důležitější, než pravda. Dynamiku války totiž vždy určuje konsenzus a nikoliv pravda. A ten konsenzus je zcela přirozeně ROZDĚLENÝ. Každá strana konfliktu má svůj vlastní konsenzus a ty konsenzy jdou proti sobě. Přesně proto je válka.
A každá takováto událost konsenzus vždy jenom ještě více rozdělí. Pátrat po pravdě je zde prakticky vyloučené. Vůbec nemáte o co se opřít. Opřít se totiž můžete jenom o ten rozdělený konsenzus. Možná časem vyvstanou některá fakta, která nepopře ani jedna ze stran. Zcela jistě to ale bude v době, kdy konflikt bude už v úplně jiné fázi a na této události už nebude záležet. Ne nadarmo se říká, že pravda ve válce vždy zemře jako první.
Protože válka se ze zásady vede o konsenzus a ne o pravdu.
 
FB

The post Kdo vybombardoval tu nemocnici? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden