Švédové, kteří se stali obětí džihádisty v Bruselu, doplatili na to, že měli na sobě tričko ve švédských barvách
RSS

Švédové, kteří se stali obětí džihádisty v Bruselu, doplatili na to, že měli na sobě tričko ve švédských barvách


Tuniský džihádista, který v pondělí večer vraždil v Bruselu, si záměrně vybíral Švédy. Ty poznal podle toho, že na sobě měli trička v barvách národního týmu.
Připomínám, že Švédy si volil kvůli opakovanému pálení koránu v zemi. Motivem však mohl být i fakt, že v zemi před lety požádal o azyl, ale jeho žádost byla zamítnuta. Ve Švédsku se také dostal do vězení za drogové delikty.
Švédsko nyní vyzývá své občany, aby nenosili nic, co by okamžitě prozradilo jejich státní příslušnost.
Jedním ze Švédů, kteří přišli o život při teroristickém útoku v Bruselu, byl 60letý Patrick Lundström (viz titulní obrázek). Rodina nyní mluví o zármutku po tom, co se stalo.
Patrick Lundström byl Švéd žijící v zahraničí, žijící ve Švýcarsku, ale předtím žil v Sundsvallu.
Byl znám jako oddaný milovník fotbalu, který si málokdy nechal ujít některý ze švédských zápasů.
„Byl to zanícený fotbalový fanoušek, který sledoval nejen svůj národní tým v dobrých i špatných časech, ale celý fotbal. Švédský dres měl vždy na sobě,“ uvádí Patrickovi sourozenci.
Sourozenci popisují Patricka jako „úžasně vřelého, vtipného a starostlivého otce, manžela, bratra, dědečka a strýce“.
„Jeho milovaná rodina byla vždy na prvním místě,“ píší.
„Celá rodina je hluboce šokována nepředstavitelnou věcí, která se stala. Náš bratr už není.  Naše myšlenky směřují také k rodinám ostatních obětí,“ řekli sourozenci televizi SVT.
Zastřelen byl i další Švéd, třetího se útočníkovi podařilo zranit.
Švédská vláda nyní vyzývá k tomu, aby se Švédové zdrželi nošení oblečení v národních barvách.
Nejméně jeden ze Švédů, který byl zastřelen v souvislosti s teroristickým útokem Islámského státu v Bruselu, měl na sobě žlutý dres Švédska.
Po teroristickém útoku byl fotbalový zápas přerušen a švédské publikum bylo eskortováno do svých hotelů, kde jim bylo řečeno, aby si svlékli všechna švédská trička, emblémy a další věci, které mohou být spojeny se Švédskem.
Na tiskové konferenci Martin Fredman, šéf bezpečnosti Fotbalové asociace, varoval před nošením modrožlutých dresů i v budoucnu.
Fredman rovněž uvedl, že Fotbalová asociace před kvalifikačním zápasem na mistrovství Evropy proti Belgii provedla společně s policejním orgánem analýzu rizik.
Jedním z diskutovaných témat byl teroristický útok ve Francii, kde byl zavražděn učitel, a skutečnost, že Francie má v současné době nejvyšší stupeň teroristické hrozby.
Federace a úřady však dospěly k závěru, že Švédům nic nehrozí.
„Odpovědí bylo, že teroristický útok ve Francii neovlivnil úroveň teroru v Belgii. V této situaci jsme se rozhodli nevydávat další doporučení týkající se toho, co se týká cest do zahraničí, a doporučení velvyslanectví, pokud jde konkrétně o Belgii,“ řekl Fredman.
Fredman  vysvětlil, že federace neměla žádné informace o tom, že by se zápas odchýlil od obvyklé rutiny.
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 2 Průměrně: 5 ]







Článek Švédové, kteří se stali obětí džihádisty v Bruselu, doplatili na to, že měli na sobě tričko ve švédských barvách se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden