Kuš huš Putine, aneb sankce tak trochu “na oko”
RSS

Kuš huš Putine, aneb sankce tak trochu “na oko”



MICHAL MALÝ
Sankce Západu nepostihly Rusko, ale Evropu. Rusko si velmi rychle našlo nová odbytiště a Evropa dodávky pro ni nezbytných surovin za relativně rozumné ceny zřejmě ztratila definitivně. Nakupuje ale stále ty ruské, jen několikrát překoupené mnohem dráž.
Do Evropy přes sankce proudí kovy z Ruska za miliardy eur. Evropské firmy dovážejí z Ruska i přes ruskou válku na Ukrajině nerostné suroviny jako nikl, hliník, měď nebo titan za miliardy eur, upozornil novinářský tým Investigate Europe. Zdroje, které EU považuje za kritické, totiž mohou z Ruska do členských zemí dál proudit.
Je to vrchol pokrytectví. Kritické jsou pro Evropu také dodávky plynu a ropy. Ty Rusové s ohledem na sankce vyvážejí do Číny, Indie, údajně i LNG z USA je původem ruský. Viktor Orbán si pro Maďarsko vyjednal výjimku a může dovážet plyn z Ruska 15 (!) let. Maďarsko dnes nakupuje ruský plyn pětkrát levněji, než je cena na evropském trhu. Fiala přes naše předsednictví nevyjednal nic a jen poklonkoval Bruselu.
Jedna malá poznámka k tomu, že ač Evropa vyjádřila podporu Izraeli, tak Ursula von der Leyenová prosazuje ztrojnásobení finanční pomoci Gaze. Po Izraeli, Ázerbájdžánu či Alžírsku by se totiž dalším zdrojem plynu pro Evropu mohlo stát i palestinské Pásmo Gazy. Tamní plyn by se přes Egypt a Řecko mohl v budoucnu dovážet třeba i do Česka.
Dalším paradoxem je, že přestože Fiala a Černochová hrozí Rusku pěstičkami, tak Česko využívá stále více ruské ropy. V polovině letošního roku činil podíl ropy dovezené prostřednictvím ruského ropovodu Družba kolem 65 procent. V loňském roce byl okolo 56 procent a v předchozích letech ještě nižší. V pondělí to uvedla mluvčí státní společnosti Mero Barbora Putzová. Podíl ruské ropy je tak nejvyšší minimálně od roku 2012.
Američanům je jasné, že přes masivní dodávky zbraní Rusko neporazí. Chtějí je ale vojensky a ekonomicky vyčerpat a čím dál více je jasné, že se to nedaří, nechudne a neprohrává Rusko, ale Evropa. Pokryteckými sankcemi vůči Rusku Evropa dosílila několikanásobného zdražení energií a surovin a přestává být konkurence schopná. Z mého pohledu Američané chtějí Evropu, jako svého ekonomického konkurenta zlikvidovat a docílit její závislosti na dovozu všeho. Evropa přestává být schopna prodávat své výrobky.
To může v brzké době vyvolat ekonomický krach EU, která na rotačkách chrlí denně miliony ničím nekrytých bankovek a rozpad EU. Ten se ovšem nemusí obejít bez krveprolití a občanských válek, které ostatně v mnoha zemích již s migranty probíhají. Německo, Švédsko i Francie již násilí a trestnou činnost migrantů přestávají zvládat. Bylo by dobré, aby lidem konečně došlo, že EU ani NATO v žádném případě nejsou zárukou míru a Euro v žádném případě není zárukou ekonomické stability.
Michal Malý

The post Kuš huš Putine, aneb sankce tak trochu “na oko” first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden