Útoky na americké základny v Sýrii pokračují
RSS

Útoky na americké základny v Sýrii pokračují


Útoky na vojenská stanoviště USA v Iráku a Sýrii pokračovaly i o víkendu. Zpravodajství Al-Mayadeen a další regionální média informovala, že v sobotu a v neděli došlo k několika útokům ze strany Íránem podporovaných milicí. (Foto: Flickr)









O čerstvých útocích informovala také ruská média, která označila nedávné nálety Pentagonu na Sýrii za „neúspěšnou snahu odradit milice“.



V prohlášení koalice šíitských polovojenských skupin se uvádí: „Mudžahedíni Islámského odporu v Iráku zaútočili na americkou okupační základnu v syrském Al-Tanfu dvěma bezpilotními letouny, které přímo zasáhly jejich cíle.“ Útok provedli z místa těsně za iráckou hranicí v Sýrii.




Americké letouny provedly rozsáhlé údery na „íránské zmocněnce” v Sýrii

Samostatně se uvádí, že základna al-Šaddádí ve východní Sýrii byla rovněž zasažena dvěma bezpilotními letouny a základna al-Omar a ropné pole byly zasaženy. Ta byla údajně napadena pouhé hodiny po amerických náletech.



Al-Mayadeen se prý předtím odvolával na prohlášení iráckých brigád Hizballáhu, v němž se uvádí, že skupina je ochotna vést „opotřebovací válku proti nepříteli, která se protáhne na několik let“.



V pátek v ranních hodinách USA vyslaly stíhací letouny, aby zaútočily na několik míst polovojenských jednotek napojených na Írán v Sýrii. Agentura Associated Press shrnula tuto akci na základě oficiálních prohlášení USA následovně:




Pentagon přiznal, co se stalo po útocích dronů v Iráku a Sýrii

Brigádní generál letectva Pat Ryder v pátek uvedl, že údery stíhacích letounů F-16 a F-15 poblíž Búkamálu byly zaměřeny na skladiště zbraní a munice, které používaly IRGC a přidružené skupiny. „Obě zařízení byla zničena,“ uvedl. „V současné době odhadujeme, že při úderech nedošlo k žádným obětem.“



„Tyto přesné údery sebeobrany jsou reakcí na sérii probíhajících a většinou neúspěšných útoků na americký personál v Iráku a Sýrii ze strany Íránem podporovaných militantních skupin,“ uvedl následně americký ministr obrany Lloyd Austin.



„Ír án chce skrýt své ruce a popřít svou roli v těchto útocích proti našim silám. To jim nedovolíme. Pokud budou útoky íránských zmocněnců proti americkým silám pokračovat, nebudeme váhat přijmout další nezbytná opatření na ochranu našeho lidu,“ dodal.




Irácký odboj zaútočil na několik amerických základen v Sýrii

Ale vzhledem k tomu, že útoky raketami a drony pokračovaly i o víkendu, je jasné, že tyto americké údery neměly kýžený odstrašující účinek.



V souvislosti s pokračujícím pozemním útokem Izraele na Gazu se zvýšily souboje amerických špionážních letadel podél východního Středomoří, včetně zesílené činnosti dronů.



Zdroj: almayadeen.net
Článek Útoky na americké základny v Sýrii pokračují se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden