Argumentovat mrtvými z covidové éry je faul jako hrom
RSS

Argumentovat mrtvými z covidové éry je faul jako hrom


JAN BARTOŇ

Opět se nám, divákům politické vřavy v poslanecké sněmovně, představila Markéta Pekarová Adamová jako „bojovnice“ za práva nás, obyčejných smrtelníků a vyčetla Andreji Babišovi oběti covidu.


Během projednávání zákonů v poslanecké sněmovně se do sebe pustila koalice a opozice. Andrej Babiš vyčítal koalici nedostatek léků, Markéta Pekarová Adamová mu v odpovědi vyčetla „oběti covidu“.
Bývalý premiér a šéf hnutí ANO  Andrej Babiš v úvodu páteční 78. schůze Poslanecké sněmovny využil přednostního práva k vystoupení a ve svém proslovu zkritizoval současnou vládu. Podle jeho slov ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je “neschopný” a “škodí lidem”. Narážel tím na nedostupnost některých léků.Premiéra Petra Fialu (ODS) zase Babiš kritizoval kvůli jeho cestě do Izraele, kde prý podle něj nebyl schopný říct ani “pět souvislých anglických vět”. Celou vládu pak označil za katastrofální.
Na jeho proslov zareagovala předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová, která řekla, že už si zvykla na “kyblík žluči”, kteří opoziční poslanci na plénu vylévají. “Co se týče vašeho hodnocení, ponechám bez komentáře. Přijde mi, že se tady zapomíná na celou řadu věcí, které se staly, když Andrej Babiš premiérem byl. Kolik lidí zemřelo za covidu. To se vám nelíbí poslouchat, je mi to jasné, je mi to jasné,” řekla Pekarová Adamová.
Nedá mi to a musím proto zrekapitulovat využití covidu v politice. Již před volbami 2021 využíval Petr Fiala oběti covidu v Česku k poukazování na „neschopnost“ Babišovy vlády. Již tehdy jsem o tom psal jako o zcela nevhodné argumentaci, která zneužívá oběti covidové pandemie k politickým účelům. Faktem je, že se během covidové éry v Česku střídali ministři zdravotnictví a jeden z nich, Roman Prymula, je dodnes využíván médii k tomu, aby nás oblažoval tím, že „covid nespí“. Inu nespí a covidová infekce pokračuje, jen o ní ve světle války na Ukrajině a na Blízkém východě ztratila média zájem. Je vůbec smutným vysvědčením světových médií, že odchod od strašení covidem proběhl v tak pohnutých okamžicích, kdy na Ukrajině i na Blízkém východě umírají lidé ve válce.
Aktuální statistika počtu zemřelých na  covid je uvedena zde . Pokud z ní vybereme státy V4 (Polsko, Maďarsko, Česko a Slovensko), dostaneme následující tabulku podle počtu zemřelých:


Stát
Počet obyvatel v milionech
Počet zemřelých
Počet nakažených
Smrtnost v %


Polsko
37,8
119 016
6448577
1,85


Česko
10,5
42497
4619204
0,92


Slovensko
5,5
21036
2667782
0,79


Maďarsko
9,7
48762
2196804
2,22


 
Státy střední Evropy s podobnou historií dopadly ve statistikách velmi podobně a argumentovat „politicky“ je naprostá hloupost a, neváhám využití úmrtnosti na covid v politice nazvat podlostí a přízemností nejhoršího kalibru. Bohužel, opět musím jenom konstatovat, že Pekarová Adamová se neštítí využívat covidové statistiky v politice a očerňovat své politické soupeře tam, kde to vůbec není relevantní.
A pokud se zaměříme na „boj“ současného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka za „dostatek penicilinu“ , sledujeme od jara letošního roku permanentní slibování jeho dostatku a snad ani dnes není ve všech lékárnách a některé mají údajně přednost. Kontrovat covidovými úmrtími v této souvislosti je skutečně obskurní. Spíše by to chtělo si přiznat, že Západ je v řadě dodávek i doslova životně důležitého zboží závislý na Asii (Čína a Indie) a není schopen cenově s těmito státy soupeřit a proto byla výroba celé řady léčiv v Evropě zastavena.
Co říci na závěr? Zlatý Kalousek, a že ho někdy byla plná televize, že ano!


janbarton

The post Argumentovat mrtvými z covidové éry je faul jako hrom first appeared on .


Nejčtenější za týden