Vondra obhajuje neobhajitelné
RSS

Vondra obhajuje neobhajitelné


ODS českou energetiku hodila přes palubu. Jinak by nemohla jít do eurovoleb s Luďkem Niedermayerem na stejné kandidátce. Argumenty Alexandra Vondry neobstojí
Tvrdit, že nejlepší je něco špatného brzdit, místo rázného odmítnutí svědčí o nepřílišné síle ducha. To, že tomu uvěřil i Alexandr Vondra, nejvýraznější energetická tvář ODS, svědčí o jediném. O kapitulaci. Ovšem o kapitulaci nepřiznané. Kdyby totiž ještě byla „ódéeska“ ochotná bojovat v europarlamentu za skutečné zájmy Česka, musela by sama vytvářet situace, nastolovat témata, uzavírat spojenectví a útočit na od základu špatně postavený a nikdy objektivními studiemi nepodložený Green Deal. Nemohla by se spokojit jen s tím, že bude jen brzdit to, co je pro Česko obzvlášť nevýhodné. A ne jít do eurovoleb v koalici s TOP09 a KDU-ČSL.
A Vondra by nemohl říct ( zde ):  „Green Deal platí, ten už nikdo teď nezruší. Ale co já teda cítím velmi silně třeba ze strany různých podnikatelů, lidí: prostě šlápněte trochu na brzdu, nepřehánějte to. A zase doporučuju si přečíst to desatero. My se k tomu hlásíme, prostě nepřepínat to, brzdit to tam, kde nám to skutečně vytváří problémy, z druhé strany to samozřejmě vytváří určité příležitosti. Čili musíme se nějakým způsobem adaptovat, přizpůsobit tak, aby na tom Česko netratilo,“  protože by ho jeho partaj brala jako kapitulanta. Jenže ta ho má za energetického experta, kterého místo premiéra nabízí do rozhovorů o energetice.
Poslouchat Vondrova vysvětlení je utrpením nejen pro voliče ODS. Je to utrpením pro každého, kdo respektuje fyzikální a ekonomické zákony. Pro každého, kdo chápe, že současná podoba přestavby energetiky je založená na přáních, nikoli na reálných možnostech. Že závislost na ruském plynu (a ropě, jež neskončila) jsme jen vyměnili za závislost na čínských výrobcích a čínských dodávkách komponent či surovin. Že jsme spoustu ruského plynu vyměnili za plyn katarský. Ruský byl přitom spojený se zničením Ukrajiny, ten katarský je spojený se zničením Izraele, neboť Katar je hlavním sponzorem islamistického Hamásu.
ODS, TOP09 a KDU-ČSL je nefunkční spojenectví. Může sice přitáhnout nějaké hlasy, ale již nedokáže účinně pracovat na prosazení nějakých společných ideí. Jednoznačně o tom svědčí i to, že „programové desatero“ této koalice podepisovali nejen předsedové stran, ale i stranické jedničky na kandidátce ( zde ). Protože názory Luďka Niedermayera jsou zcela odlišné od názorů Alexandra Vondry a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). Může opravdu jeden podpis přimět fanatika občasných zdrojů energie (OZE) Niedermayera k tomu, aby za ně přestal bez ohledu na realitu lobbovat? Jakmile bude zvolen, tak ani náhodou.
Až bude jednou někdo hodnotit naši současnost, premiér Petr Fiala a Alexandr Vondra mu nejspíš vyjdou jako hrobaři nejen ODS, ale celé české pravice. Bohužel to nejspíš bude v době, bude běžné, že svítit budeme jen někdy. Protože na to buď nebudeme mít, nebo nebude čím.
Nad tím vším však „ódéeska“ zjevně zlomila hůl.
Zdroj:  https://richardpeterka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=808450


Nejčtenější za týden