Akcie Siemens Energy klesly o 39 % poté, co společnost požádala o státní záruky
RSS

Akcie Siemens Energy klesly o 39 % poté, co společnost požádala o státní záruky





souhrn
Společnosti




Akcie společnosti klesají na historická minima, tržní hodnota prudce klesá
Siemens Energy, vláda potvrdila jednání po zprávách médií
Vláda je dobře připravena, ale chce, aby se zapojily zúčastněné strany
Liberálové říkají, že záruky jsou na majitelích, nikoli na státu




Berlín, 26. října (Reuters) – Akcie společnosti Siemens Energy  (ENR1n.DE)  ve čtvrtek klesly téměř o 40 % a setřely 3 miliardy eur (3,16 miliardy dolarů) ze své tržní hodnoty poté, co skupina uvedla, že jedná s německou vládou o stavu garantuje následné velké neúspěchy ve své větrné jednotce.
Rozhovory potvrdil i mluvčí německého ministerstva hospodářství a označil je za „blízké a důvěryhodné“.
Akcie společnosti Siemens Energy po zprávě klesly na historická minima, což znamená ztrátu 3,3 miliardy eur v tržní hodnotě na 5,3 miliardy eur od středy a klesly o více než 32 % na 7,20 eur do 1359 GMT.
Problémy  s kvalitou se letos objevily u větrné jednotky Siemens Gamesa energetické společnosti, která se soustředila na lopatky rotorů a ozubená kola v novějších pobřežních větrných turbínách, což vyvolalo hněv hlavního akcionáře a bývalé mateřské společnosti Siemens AG (SIEGn.DE  )  .
Siemens Gamesa zaúčtovala  miliardové  ztráty.





Grafika Reuters Grafika Reuters V důsledku toho se společnost Siemens Energy obává, že bude mít potíže se zajištěním záruk od bank, a obrátila se na vládu a společnost Siemens, aby získaly záruční rámec, uvedl týdeník Business News WirtschaftsWoche.
Týdeník, který o rozhovorech poprvé informoval spolu s časopisem Spiegel, uvedl, že Siemens Energy požaduje záruky až ve výši 15 miliard eur.
Německý stát by převzal odpovědnost za 80 % z počáteční tranše financování ve výši 10 miliard eur, zatímco banky by byly odpovědné za zbývajících 20 %, uvedl WirtschaftsWoche.
Mluvčí společnosti Siemens AG, která byla podle zprávy požádána, aby zaručila druhou tranši zbývajících 5 miliard eur, uvedla, že společnost čeká na další podrobnosti.
„Siemens nyní úzce a nepřetržitě jedná se všemi zúčastněnými stranami,“ dodala mluvčí. Siemens zůstává hlavním investorem společnosti Siemens Energy a ponechává si 25,1% podíl.
V prohlášení potvrzujícím jednání Siemens Energy uvedla, že letošní finanční výsledky budou podle očekávání plně v souladu s předchozími pokyny a že Siemens Gamesa řeší problémy s kvalitou.
Společnost Siemens Energy by měla zveřejnit roční výsledky 15. listopadu a 21. listopadu uspořádat den kapitálových trhů, uvedl její web.
Nekomentovala finanční detaily cíleného balíčku. Rozpočtový proces společnosti Siemens Energy stále probíhá a výkonná rada dosud nepřijala žádná rozhodnutí o ročním rozpočtu na rok 2024 ani žádná konkrétní finanční opatření.
Vládní zdroje v Berlíně odmítly velikost možného balíčku komentovat. Vláda byla připravena pomoci společnosti Siemens Energy a svou roli budou muset sehrát i zúčastněné strany, uvedli.
Německé ministerstvo hospodářství se v úterý zavázalo  podporovat  průmysl při jeho směřování k nízkouhlíkové ekonomice a Evropská komise také zveřejnila  akční  plán pro evropský větrný průmysl.
Svobodní demokraté, mladší partner německé vládní koalice, kritizovali vyhlídky na státní pomoc.
„Německý stát nemůže poskytovat záruky za firmy na týdenní bázi. To je odpovědností vlastníků,“ řekl listu Die Welt Michael Kruse, mluvčí pro energetickou politiku poslaneckého klubu strany.
V srpnu Siemens Energy uvedla, že problémy na Gamese budou hlavním faktorem, který zvýší její meziroční ztrátu v roce 2023  šestinásobně  na 4,5 miliardy eur.
Časopis Spiegel se odvolal na zdroje blízké společnosti, podle nichž se ztráty mohou ukázat jako vyšší.
Vrcholoví manažeři společnosti Siemens Gamesa, největšího světového výrobce pobřežních větrných turbín, byli vyměněni, aniž by došlo ke zlepšení ziskovosti.
JPMorgan v poznámce uvedla, že energetická transformace si vyžádá podstatně vyšší míru investic, což přinese obchodní příležitosti pro Siemens Energy a obdobné sektory.
Záruky za úvěry poskytované jako pojištění zákazníkům se musí odpovídajícím způsobem zvýšit, vývoj podle JPMorgan platí také pro Vestas  (VWS.CO)  , Prysmian  (PRY.MI)  , Nexans  (NEXS.PA)  a NKT  (NKT.CO)  .
Zvýšila se také možnost navýšení kapitálu, uvedl.
(1 $ = 0,9493 eur)

Reportáž Matthias Inverardi, Christian Kraemer a Alexander Huebner; Scénář: Vera Eckert, Friederike Heine a Miranda Murray; Střih Sabine Wollrab, Rachel More, Jan Harvey a Susan Fenton
Zdroj



Nejčtenější za týden