Expert: Účty za proud ještě porostou. Platíme za Green Deal
RSS

Expert: Účty za proud ještě porostou. Platíme za Green Deal


Až několik tisíc korun si u účtů za elektřinu a plyn ročně připlatí lidé v důsledku chystaného navýšení poplatků za distribuci a obnovitelné zdroje energií. Podle ředitele strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michala Macenauera to však jinak nejde – případný odklad by dle něj v budoucnu znamenal ještě větší skokové zdražení.
Lidovky.cz: Odpovídá navrhované navýšení distribuční složky ceny energií o 71 procent současné situaci?
Navýšení je odpovídající situaci. Vláda provádí fiskální restrikci a potřebuje snižovat výdaje. Zároveň klesají ceny energií a současně je pro kabinet lépe, když tyto kroky udělá nyní, než až v příštím roce, kdy bude blíže termínu sněmovních voleb.
Lidovky.cz: O míře navýšení poplatků se má ještě jednat, je to tak? Ano. Prozatím je to návrh Energetického regulačního úřadu a je možné, že dozná změn. Jde tedy o vymezení pozice k jednání. Náklady na služby sítí aktuálně rostou a výrazně porostou i v dalších letech. Jednoznačně to bude spojené zejména s požadavkem společnosti na připojování mikrozdrojů do nejnižších napěťových úrovní distribuce. Ceny služeb sítí v minulých několika letech stagnovaly, v některých segmentech dokonce klesaly. Čím později by se začalo s jejich navyšováním, tím vyšší by pak bylo skokové zdražení.
Lidovky.cz: Jak se to podle vás propíše do složenek domácností, například u nejčastější sazby elektřiny D02d? O kolik to lidem navýší celkovou cenu?
Zdroj:  https://www.lidovky.cz/domov/ceny-energii-obnovitelne-zdroje-michal-macenauer.A231101_200926_ln_domov_hud


Nejčtenější za týden