„Uvnitř BRICS neexistuje žádná protizápadní aliance“
RSS

„Uvnitř BRICS neexistuje žádná protizápadní aliance“




Francouzský ekonom Sébastien Laye o vzestupu skupiny BRICS…


Skupina BRICS – Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika  – se brzy rozšíří o dalších šest zemí a vznikne  BRICS+.   Ekonom Sébastien Laye  analyzuje důsledky tohoto rozšíření, které mezi obyvateli Západu vzbuzuje nové obavy i fantazie.
BRICS – Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika,  které se od roku 2011 scházejí na výročním summitu – sílí a brzy přivítají  Saúdskou Arábii (přední producent ropy a velmi vlivný člen OPEC).  Na začátku roku 2024 se k této ekonomické a politické organizaci připojí dalších pět zemí. Brics by pak mohly představovat polovinu světového HDP. Je dolar jako referenční měna ohrožen? Mohou nové měny nahradit euro nebo dolar? Jsme svědky posunu ve vedení ze Západu k jiným mocnostem? Na tyto otázky odpovídá Sébastien Laye. Je podnikatelem, ekonomem a bývalým ředitelem výzkumu v Thomas More Institute. Jsou Brics, tato skupina rozvíjejících se zemí, odpovědí na oslabení Západu a jeho G7?
Sébastien Laye odpovídá:


U tohoto tématu musíme vždy rozlišovat mezi geopolitikou a ekonomikou. Samotný termín Brics však pochází ze Západu, protože jej v roce 2001 vytvořil ekonom Goldman Sachs Jim O’Neill, aby popsal rychle rostoucí rozvíjející se ekonomiky: v podstatě „starý“ blok národů. -zapojené během studené války plus Rusko. Nezúčastněné hnutí se datuje do roku 1961. Tato nesourodá skupina tedy existuje šedesát let a dvacet let od doby, kdy na Západě vzbudila určité fantazie.
Vyplývá to ze tří zemních vln. Za prvé, se 42 % světové populace a 25 % světového HDP je její růst stěží překvapivý a matematicky očekávaný. Pak západní země, jejichž industrializace a ekonomický rozmach jsou starší, nutně dosáhly plošiny, pokud jde o růst, a již nevidíme růst takových ekonomik nad 2–3 % ročně, zatímco díky efektu dohánění některé Brics mohou stále zaznamenat růst o 5 % ročně. A konečně, tyto země se nolens volens pokusily vytvořit politický a ekonomický blok. Ale politický překlad byl vždy zklamáním kvůli geopolitické rivalitě v rámci těchto zemí BRICS.
Je rozšíření ekonomickou nebo geopolitickou reakcí, vedlejším efektem války na Ukrajině?
Rozšířením z pěti na jedenáct zemí může BRICS lépe hájit své zájmy v mezinárodním obchodu, ale Čína již selhala ve svých pokusech udělat z BRICS protiamerický a protizápadní vektor. Tato organizace není dosud založena na žádné dohodě, žádné instituci nebo trvalé struktuře jiné než nedávná rozvojová banka; její členové nesdílejí ani jednotný trh, ani obchodní smlouvy, ani společné normy. Rozšíření se týká demokracií nebo autoritářských režimů, které jsou již nedostatečně začleněny do mezinárodního obchodu (Írán, Egypt, Arábie) a nakonec byla během posledního setkání v Johannesburgu „dedolarizace“ utlumena (pod silným tlakem „Indie“).
Ve skutečnosti existují mezi Brics dva typy ekonomiky: země, které, i když si přejí diverzifikovat svůj obchod, cítí se zásadně blíže západním trhům (Indie, Brazílie, Spojené arabské emiráty, Jižní Afrika); další, které jsou autoritářskými režimy s imperiální a dravou ekonomickou logikou (Írán a Čína); konečně konkrétní případ Ruska, jehož “neúspěšná” invaze na Ukrajinu zničila jeho ekonomický model a jeho vývoz zbraní do BRICS. Válka na Ukrajině zjevně způsobila ztrátu deseti let spolupráce mezi Bricsem.
Často se dohadujeme o jeho heterogenitě, rozdílech na trhu a režimech. Domnívám se, že také dochází k nárůstu síly indické ekonomiky a vážným současným čínským hospodářským potížím, které brání jakékoli formě vedení. Ale kromě toho, když se chladně podíváme na to, co tato skupina představuje, musí být naše vize upravena. Ekonomicky představuje BRICS až 28 bilionů dolarů v přepočtu na HDP. To je více než má Evropská unie. Ale je to ekvivalent samotných Spojených států …  Západní blok odpovídá dvojnásobku Brics, které nemají stejnou soudržnost, pokud jde o hodnoty a obchod v rámci skupiny.
Takže není na obzoru žádná bitva o globální vedení?
Vím, že někteří ve Francii se snaží fantazírovat o protizápadní ekonomické alianci v rozvíjejících se zemích, ale ta neexistuje. Indové pokračují v navazování stále pevnějších ekonomických a vojenských vazeb například se Spojenými státy a Francií. Brazílie se v závislosti na své většině u moci přiklání k Brics (Lula) nebo Spojeným státům (Bolsonaro). Tento klub slouží především jako vyjednávací páka těchto států v jejich vztazích se Západem. Saúdská Arábie svým připojením v roce 2024 vyvíjí tlak na Západ, protože její vůdce chce s námi nové partnerství. Čekání je podobné na straně Spojených arabských emirátů. Těmito věcmi vývoje byste se neměli nechat zmást.
Někteří odborníci tvrdí, že tyto země hromadí zlaté rezervy v rámci přípravy na zavedení společné měny, čímž ohrožují  €uro  a zejména  $  jako světovou rezervní měnu. Je to věrohodné?


Na toto téma, které zde na Západě také vyvolává řadu přiblížení a fantazií, musíme zopakovat některé železné zákony ekonomiky! Vzhledem k tomu, že Čína je vytlačena z amerického trhu (její podíl na exportu do USA klesl z 25 % v roce 2017 na 14,6 % minulý měsíc, přičemž Mexiko se stalo hlavním exportérem do USA), potřeba dolarů s protekcionistickou Amerikou je méně. Brics nemají žádnou povinnost při vzájemném obchodování – naštěstí – používat dolar. Pokud jde o myšlenku rezervní měny, zdá se mi to předčasné, protože Brics by měla nejprve pracovat na společných trzích a ekonomické integraci.
Jsme svědky Může to být další západní fantazie?


Existoval někdy tento „světový řád“? V mezinárodním ekonomickém měřítku existují pouze národy, které zuřivě hájí své zájmy. Spojené státy s HDP kolem 28 bilionů, Čína kolem 18 s koncem období silného růstu, Evropa, která navzdory poklesu za posledních deset let dosahuje 16 bilionů, mnohem více než Brics bez Číny, Indie která je poslední velkou zemí se silným růstem, ale stále je například za Francií (dohnat Čínu jí bude trvat dvacet let). Tyto „tektonické“ desky se pohybují pomalu, mnohem více než geopolitické ambice každé strany. A neříkají vše o rovnováze sil: na této logice se podílejí i technologie, armáda, měkká síla.

Autor: Redakce, Praha, ČR, 5.11.2023
 

Zdroj: https://www.valeursactuelles.com/?p=280575



The post „Uvnitř BRICS neexistuje žádná protizápadní aliance“ first appeared on Raptor TV .


Nejčtenější za týden