Von der Leyenová: Jsem z Bruselu a přicházím vám poradit
RSS

Von der Leyenová: Jsem z Bruselu a přicházím vám poradit





Předsedkyně Evropské komise Von der Leyenová dnes poskytla jednomu českému deníku – mne názorově pobuřující – rozhovor. Připojuji k němu několik svých glos.


Leyenová (ke kandidátskému statusu Ukrajiny): „Je v našem strategickém zájmu, aby se z ní [Ukrajiny], z této demokracie plné života, nestal padlý stát na našich hranicích“. My ale víme, že Ukrajina se nikdy fakticky vážně nepokusila o politickou a ekonomickou transformaci ze země sovětského typu do podoby pluralitní demokracie a volného trhu. Ukrajina se proto stala nejchudší zemí Evropy, ve které politickou moc navíc vykonávají oligarchické klany. Demokracií plnou života opravdu nebyla nikdy. Ať nám paní Leyenová nelže!
Leyenová (k podpoře omezení práva veta v otázkách zahraniční a bezpečnostní politiky): „Evropa často mlčí, protože nemůže dosáhnout souhlasu všech a čeká na toho posledního, až se rozmyslí“. Právě válka na Ukrajině nám ukazuje, jakou – pro obranu národní zájmů –  osudovou chybou by bylo nechat za nás většinovým hlasováním rozhodovat jiné. V otázkách zlomových, v otázkách války a míru, je třeba hledat konsenzus, ne silové prosazení zájmů jen některých – říkáme my.
Leyenová (k řešení energetické krize): „Pokud klimatizaci snížíme o dva stupně méně, než jsme zvyklí – a budeme se tedy v kanceláři chladit 20, ne 18 stupni-, nahradí to roční dodávku energie z celého plynovodu Nord Stream 1 do Evropy“. Jak se má zařídit průmysl, potravinářství, teplárenství, školy nebo nemocnice, na to již Leyenová z „bruselského Marsu“ radu nedává. Nepřímo jí ale odpovídají z Nizozemí. Oznámili, že zastavení dodávek ruského plynu řeší okamžitým návratem ke spalování uhlí. Vyloučí za to „zelený“ Timmermans Nizozemce z EU?

 



IVO STREJČEK





The post Von der Leyenová: Jsem z Bruselu a přicházím vám poradit first appeared on .


Nejčtenější za týden