Sopka Etna chrlí záhadné tvary kouře
RSS

Sopka Etna chrlí záhadné tvary kouře


Na největším italském ostrově Sicílie se nachází Etna, největší sopka v Evropě, která je mimořádně aktivní. Přestože v současné době nechrlí lávu, nabízí další bizarní a působivou přírodní podívanou. (Foto: Facebook)









Když kuřáci vyfukují kouř do vzduchu v kudrnách, vypadá to momentálně jako na Etně: největší a nejaktivnější evropská sopka nás v současnosti překvapuje podivnými kudrnatými útvary, které vystupují z jejího kráteru.



Na 3357 metrů vysoký sopečný obr Etnu na Sicílii jsme zvyklí vídat z dálky, když se z ní valí dým. I to, že hora chrlí lávu. Ale to, že nyní vyfukuje k nebi podivné kudrlinky kouře, které vypadají jako umělecká díla, je novinka.




Moment erupce, která vytvořila v Tichém oceánu nový ostrov

„Obvykle jsou to mělké exploze, které vytvářejí tyto prstence, a obecně může jejich přítomnost naznačovat vzestup nebo stagnaci magmatu podél šachty k povrchu,“ jak cituje „Mercury“ organizátora zájezdu EtNative.



Časopis „P.M Wissen“ je ještě přesnější: „Přesněji řečeno, nápadné útvary se vůbec neskládají z kouře, ale z různých plynů, včetně zejména vodních par.“



Sopka je vytváří, když bublinky plynu vyvěrají ze stoupajícího magmatu uvnitř průduchu a postupně se spojují do velké bubliny. Čím kulatější je kráter uvnitř, tím krásnější je kudrlinka. Útvary by nyní mohly vyvolat obavy, že by mohly být předzvěstí erupce.




Rej zemětřesení v Itálii: Supervulkán zahřměl třináctkrát

Tu však nikdo nedokáže předpovědět – i když Etna není pro obyvatele skutečně považována za nebezpečnou. Italové se v současnosti mnohem více obávají dunění Flegrejských polí u Neapole a Vesuvu. Itálie v současné době připravuje evakuační plán pro případ, že by došlo k nejhoršímu.







Zdroj: prosieben.de
Článek Sopka Etna chrlí záhadné tvary kouře se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden