Pentagon začíná omezovat přísun vojenské pomoci Ukrajině
RSS

Pentagon začíná omezovat přísun vojenské pomoci Ukrajině


Vzhledem k tomu, že financování války na Ukrajině i v Izraeli je nyní v Kongresu zřejmě nenapravitelné, Pentagon ve čtvrtek uvedl, že zpoždění financování přinutilo USA začít omezovat tok vojenské pomoci Ukrajině. (Foto: Flickr)









Podle mluvčí Pentagonu zbývá pouze 1 miliarda dolarů na doplnění zásob zbraní, které byly do země zaslány.



„Museli jsme naši podporu Ukrajině odměřit,“ řekla novinářům zástupkyně mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. „Budeme pokračovat v dodávání balíčků, ale jejich objem se zmenšuje.“



Singh vyzval Kongres, aby prolomil patovou situaci a schválil žádost Bidenovy administrativy o mimořádné finanční prostředky ve výši 61,4 miliardy dolarů na boj Ukrajiny proti Rusku, které jsou součástí rozsáhlého balíčku v hodnotě 106 miliard dolarů, jenž by zahrnoval i pomoc Izraeli a americko-mexické hranici, ale který nyní prakticky nemá šanci projít. Republikáni ve Sněmovně reprezentantů usilují o oddělení pomoci pro Ukrajinu a Izrael, což je nápad, proti kterému se staví Senát i Bílý dům.



Singhová uvedla, že USA propálily asi 95 % předchozího financování Ukrajiny, které podle ní rovněž činilo více než 60 miliard dolarů; velká část z těchto 60 miliard dolarů byla samozřejmě poté přesměrována zpět do vojensko-průmyslového komplexu a Deep state v USA, kde sloužila k podpoře různých vojenských společností a jejich politických podporovatelů a různých lobby.



Zbylá miliarda dolarů je podle ní součástí programu, který umožňuje prezidentu Joeovi Bidenovi poslat na Ukrajinu stávající americkou vojenskou techniku a nahradit ji novými objednávkami.



Singhovo varování bylo jen posledním ze strany administrativy, která opakovaně uvedla, že se snaží udržet přísun vojenské pomoci pro síly prezidenta Volodymyra Zelenského. Minulý měsíc účetní Pentagonu uvedl, že uzavření vlády, které se rovněž chystá na konci tohoto měsíce, zpomalí tempo nahrazování zásob zbraní zaslaných na Ukrajinu.



Možná si uvědomujíc, že ukrajinským vojenským silám brzy vyprší platnost, Telegraph uvedl, že Rusko shromáždilo kolem klíčové fronty v Avdijivce odhadem 40 000 vojáků, protože se připravuje na třetí vlnu útoku na toto rozvrácené východní město, jak uvedla ukrajinská armáda.



„Vytvářejí si rezervy. Přivezli sem asi 40 000 mužů spolu s municí všech ráží,“ řekl Anton Kotsukon, mluvčí 110. samostatné mechanizované brigády. „Nevidíme žádné známky toho, že by se Rusové vzdali plánů na obklíčení Avdijivky.“



Ukrajinské síly považují město za vstupní bránu pro budoucí postup za účelem znovudobytí území na východě; případně ruská armáda očekává, že dobytí města umožní proniknout hluboko na ukrajinské území.



Zdroj: telegraph.co.uk
Článek Pentagon začíná omezovat přísun vojenské pomoci Ukrajině se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden