Kampaň 50 za 5 OSN a Gatesových odstartována: Které země jsou v ní zahrnuty?
RSS

Kampaň 50 za 5 OSN a Gatesových odstartována: Které země jsou v ní zahrnuty?


Připomínám, že tato kampaň, o které jste si zde již dříve mohli přečíst, odstartovala 8.11. a – jak již sám název napovídá – bude zahrnovat 50 zemí, přičemž doba trvání bude 5 let.
Cílem této agendy je maximálně urychlit zavedení digitální identity (ID) po celém světě. Zejména v 50 zemích, které budou v programu zahrnuty, by mělo být do 5 let zavedeno nejen ID, ale také digitální měna (CBDC), přičemž oboje by mělo být propojeno.
Půjde v podstatě o urychlení zavádění digitální diktatury ve vybraných zemích, které se tímto dobrovolně stávají zeměmi pokusnými, na jejichž příkladu uvidíme, jak digitální diktatura funguje v praxi.
Aktuálně je ovšem v programu zařazeno pouze 11 zemí, dalších 39 by se tak mělo v nejbližší době přidat. Malé uklidnění pro čtenáře: Česká republika ani Slovensko mezi oněmi 11 nejsou.
Nicméně neradujte se předčasně, protože zatím netušíme, kdo se přidá v rámci zbývajících 39 zemí. Podle všeho zatím probíhá výběr mezi více zájemci, takže na seznamu se může objevit skutečně kdokoli.
Kampaň 50 za 5 Digital Public Infrastructure (DPI) se spouští s cílem urychlit digitální ID, systémy digitálních plateb a sdílení dat mezi 50 zeměmi během příštích pěti let.
Ve spolupráci s Organizací spojených národů, nadací Billa a Melindy Gatesových, Co-Develop a dalšími, kampaň 50 za 5 spojuje  rozvinuté i rozvojové země, aby spolupracovaly a sdílely znalosti o osvědčených postupech pro zavádění digitální veřejné infrastruktury.
DPI se skládá ze tří hlavních složek:

Digitální ID
Digitální platební systémy
Výměna dat mezi veřejnými a soukromými subjekty

Co-Develop senior manažer komunikace Garikai Nhongo, který zahájil středeční zahajovací akci , řekl:
„ Do pěti let očekáváme, že 50 zemí navrhne, spustí a rozšíří alespoň jednu komponentu svého DPI stacku bezpečným, inkluzivním a interoperabilním způsobem .“
https://50in5.net/mp4/overview.mp4
 
Do kampaně 50 za 5 se zatím přihlásilo 11 zemí „prvního tahu“; k nimž patří:

Guatemala
Norsko
Estonsko
Moldavsko
Senegal
Sierra Leone
Togo
Etiopie
Srí Lanka
Bangladéš
Singapur

Digitální veřejná infrastruktura slibuje finanční začlenění, pohodlí, lepší zdravotní péči a zelený pokrok.
Podle videoprezentace 50 za 5 z Bangladéše poskytuje DPI „lepší přístup ke kritickým službám, jako je zdravotnictví a bankovnictví“, a zároveň „optimalizuje úspory času a nákladů pro své občany.“
Například: „Zavedením používání digitálních ID v bankovním sektoru dospěla Bangladéšská národní banka k závěru, že mohou zkrátit dobu potřebnou k přihlášení a otevření účtů pro zákazníky ze čtyř až pěti dnů na pouhých pět minut.“

"By 2028, more than 500 million more people will have a digital identity that allows them to access employment & education opportunities more easily, as well as financial services, healthcare & government programs": Melinda Gates, 50-in-5 DPI Campaign #digitalID #digitalidentity pic.twitter.com/vtzdJ1scXY
— Tim Hinchliffe (@TimHinchliffe) November 8, 2023


 
Melinda French Gatesová, která zastupovala nadaci Billa a Melindy Gatesových na zahajovací akci 50 v 5, uvedla, že se správnými investicemi nám „digitální veřejná infrastruktura pomůže urychlit pokrok ve všech zdravotních a rozvojových cílech. “
Gatesová dodala:
„Do roku 2028 bude mít více než 500 milionů lidí digitální identitu, která jim umožní snadnější přístup k pracovním a vzdělávacím příležitostem, stejně jako k finančním službám, zdravotní péči a vládním programům.“
K programu se vyjádřili i zástupci některých z 11 aktuálně přihlášených zemí:

"We are committed to enhancing & establishing key DPI components (digital ID, payments) .. The source of our biggest excitement is our work on our government's super app modeled after the very successful Ukrainian Diia app": Moldova Deputy Prime Minister Dumitru Alaiba, 50-in-5 pic.twitter.com/z173VsKqBr
— Tim Hinchliffe (@TimHinchliffe) November 8, 2023


Na prvním videu hovoří moldavský místopředseda vlády Dumitru Alaiba, který prohlásil: „Jsme odhodláni vylepšovat a zavádět klíčové komponenty DPI (digitální ID, platby) .. Zdrojem našeho největšího vzrušení je naše práce na super aplikaci naší vlády po vzoru velmi úspěšné ukrajinské aplikace Diia.“
„Jak to vidíme my, je to jediné kontaktní místo pro interakci mezi občany a vládou a mezi podniky a vládou bez nutnosti jakýchkoli potíží, jakékoli byrokracie, papírování a tak dále,“ dodal.
Většina řečníků na uvedení 50 za 5 vášnivě a nadšeně hovořila o zavádění DPI v jejich vlastních zemích a o tom, jak by jejich vlády mohly lépe sloužit svým občanům prostřednictvím digitální transformace.
Zatímco některé země jako Estonsko začaly se zaváděním před lety, jiné připisují pandemii jako katalyzátor, který urychlil implementaci.
Vezměte si například Togo.
„Vytvořili jsme digitální certifikát COVID. Najednou se boj proti pandemii stal skutečně o používání digitálních nástrojů, které mají být efektivnější,“ prohlásila Cina Lawson, ministryně digitální ekonomiky a transformace Toga.
Togská ministryně digitální ekonomiky a transformace Cina Lawsonová řekla panelu 50 v 5, že tožská vláda zahájila svou cestu DPI s příchodem COVID-19.
Nejprve vláda do 10 dnů zřídila systém digitálních plateb.
„Nasadili jsme to a byli jsme schopni vyplatit 25 procent všech dospělých Tožanů a rozdělili jsme 34 milionů dolarů, které nejzranitelnější Tožané dostali přímo prostřednictvím svých mobilních telefonů,“ řekla Lawsonová.
Pak přišly očkovací pasy, jak již padlo ve zmínce výše.
Togo bylo také jedinou zemí subsaharské Afriky, která měla covid pasy uznávané EU:

U žádné z takzvaných „vakcín“ proti COVID-19 nebylo nikdy prokázáno, že by zabránily přenosu, a loni zástupkyně společnosti Pfizer Evropskému parlamentu řekla, že společnost Pfizer nikdy ani netestovala svou vakcínu na prevenci přenosu.
Přesto se stále nejen bruselští totalitáři tímto nástrojem moci chlubí.
Očkovací pasy ze své podstaty slouží podle WEF jako forma digitální identity.
WEF si představuje, že digitální identita   bude propojena se vším – od finančních služeb a zdravotních záznamů po cestování, mobilitu a digitální správu – to vše jsou součásti DPI.
Zpráva  WEF  o „Reimagining Digital ID“ zveřejněná v červnu 2023 říká:

Digitální ID může oslabit demokracii a občanskou společnost.

Největší rizika vyplývající z digitálního ID jsou vyloučení, marginalizace a útlak .

Vyžadování jakékoli formy průkazu totožnosti riskuje zhoršení základních sociálních, politických a ekonomických problémů, protože podmíněný přístup jakéhokoli druhu vždy vytváří možnost diskriminace a vyloučení.

„Tato digitální identita určuje, k jakým produktům, službám a informacím máme přístup – nebo naopak, co je pro nás uzavřeno.“ (WEF 2018):

Při zahájení akce 50 za 5 tožská ministryně řekla, že Togo spolupracuje se Světovou bankou na zavedení biometrického digitálního ID pro všechny naše občany pomocí MOSIP (Modulární Open Source Identity Platform).
MOSIP je platforma financovaná Gates Foundation, která „pomáhá vládám a dalším uživatelským organizacím implementovat základní systém digitální identity.“
Kampaň 50 za 5 je výsledkem spolupráce mezi Nadací Billa a Melindy Gatesových, Rozvojovým programem OSN, Aliancí digitálních veřejných statků, Centrem pro digitální veřejnou infrastrukturu a Co-Develop; s podporou GovStack, Meziamerické rozvojové banky a UNICEF.
Centrum  pro digitální veřejnou infrastrukturu  je podporováno společnostmi Co-Develop a Nilekani Philanthropies.
Co-Develop byl   založen The Rockefeller Foundation , Bill & Melinda Gates Foundation, Nilekani Philanthropies a Omidyar Network.
Síť Omidyar je  sponzorem MOSIP.
Aliance pro digitální veřejné statky uvádí ve svém plánu Gatesovy i Rockefellerovy nadace  spolu s dalšími organizacemi a několika vládami aktivity, které podporují digitální veřejné statky.
Klíčovými tématy téměř všech účastníků středečního spuštění kampaně 50 za 5 byla: interoperabilita, vytváření všeho jako open source, celospolečenský přístup, nikoho nenechávat pozadu, adaptabilita na změnu klimatu a partnerství veřejného a soukromého sektoru.
V době vydání této publikace blokoval kanál YouTube 50 za 5 webovým stránkám možnost vkládání spouštěcího videa, ale celou událost si můžete prohlédnout zde , protože v této zprávě není zahrnuto mnoho dalších informací.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Kampaň 50 za 5 OSN a Gatesových odstartována: Které země jsou v ní zahrnuty? se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden