Neznámý červ ze Sibiře 46 tisíc let starý opět ožil
RSS

Neznámý červ ze Sibiře 46 tisíc let starý opět ožil


Vědci oživili červa, který byl zmražen před 46 000 lety – v době, kdy se po Zemi ještě proháněli mamuti, šavlozubí tygři a obří losi. (Foto: Pxhere)









Podle Teymurase Kurzchalia, emeritního profesora Ústavu molekulární buněčné biologie a genetiky Maxe Plancka v Drážďanech a jednoho z vědců, kteří se na výzkumu podíleli, přežila hlístice dosud neznámého druhu v hloubce 40 metrů pod povrchem sibiřského permafrostu v klidovém stavu známém jako kryptobióza.



Organismy v kryptobiotickém stavu mohou snášet úplnou nepřítomnost vody nebo kyslíku a odolávat vysokým teplotám, stejně jako mrazu nebo extrémně slaným podmínkám. Zůstávají ve stavu „mezi smrtí a životem“ , v němž se rychlost jejich metabolismu sníží na nezjistitelnou úroveň, vysvětlil Kurzchalia.



„Člověk může zastavit život a pak ho začít od začátku. To je zásadní zjištění,“ řekl a dodal, že jiné organismy, které byly dříve oživeny z tohoto stavu, přežily spíše desítky let než tisíciletí.



Před pěti lety našli vědci z ruského Ústavu fyzikálně-chemických a biologických problémů půdy v sibiřském permafrostu dva druhy hlístic.



Jedna z výzkumnic, Anastasia Šatilovičová, dva z červů v ústavu oživila tak, že je jednoduše rehydratovala vodou, a poté odvezla asi 100 červů do laboratoří v Německu k další analýze, přičemž je převážela v kapse.



Po rozmrazení červů vědci pomocí radiokarbonové analýzy rostlinného materiálu ve vzorku zjistili, že ložiska nebyla rozmrazena od doby před 45 839 až 47 769 lety.



Stále však nevěděli, zda se jedná o známý druh červa. Nakonec genetická analýza provedená vědci v Drážďanech a Kolíně nad Rýnem ukázala, že tito červi patří k novému druhu, který vědci pojmenovali Panagrolaimus kolymaenis.



Vědci také zjistili, že P. kolymaenis sdílí s C. elegans – dalším organismem často využívaným ve vědeckých studiích – „molekulární sadu nástrojů“ , která by mu mohla umožnit přežít kryptobiózu. Oba organismy produkují cukr zvaný trehalóza, který jim pravděpodobně umožňuje snášet mráz a dehydrataci.



„Zjistit, že stejná biochemická dráha se používá u druhu, který je od nás vzdálený 200 nebo 300 milionů let, je opravdu zarážející,“ řekl Philipp Schiffer, vedoucí výzkumné skupiny z Ústavu zoologie na Kolínské univerzitě a jeden z vědců, kteří se na studii podíleli. „Znamená to, že některé procesy v evoluci jsou hluboce zakonzervované.“



A jak Schiffer dodal, existují i další užitečné poznatky, které lze studiem těchto organismů získat.



Zdroj: cnn.com
Článek Neznámý červ ze Sibiře 46 tisíc let starý opět ožil se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden