Česká televize by se měla nad sebou zamyslet
RSS

Česká televize by se měla nad sebou zamyslet


JOSEF NOŽIČKA

(SATIRA)


Pokud to takhle s Českou televizí půjde dál, neměl by spolek Milion chvilek pro demokracii příliš dlouho otálet se svoláním co nejmasovější demonstrace na podporu její nezávislosti.


Také občas slýcháte hlasy, že naše veřejnoprávní televize neinformuje diváky objektivně a straní některým politickým uskupením? Samozřejmě, že pokud něco takového říkají lidé jako Tomio Okamura, Andrej Babiš či Patrik Nacher, tak se každý soudný člověk musí takovým názorům zasmát a brát je jako frustraci zmiňovaných osob z toho, že jsou jen bezvýznamnými opozičními politiky. Ostatně, současný Fialův kabinet přece nedávno prosadil zákon, který díky demokratické změně způsobu voleb do její rady zajistil větší nezávislost České televize, než tomu bylo za časů Babiše a spol.
Jenže je něco diametrálně jiného, pokud je veřejnoprávní televize kritizována i takovým člověkem, jakým je šéfredaktor týdeníku Forum Pavel Šafr. Tento vždy objektivní novinář totiž nedávno ve svém komentáři s titulkem  Fiala v pasti konsenzuální politiky  (článek jsem si přečetl v tištěné podobě, v digitální podobě je přístupný v celém rozsahu jen pro předplatitele týdeníku Forum) vytknul veřejnoprávním médiím, že neprospívají k popularitě úspěšné Fialovy vlády, když ve svých vysíláních dávají příliš prostoru drzým odborům, které vládu vydírají chystanou stávkou.
A má nepochybně pravdu. Místo toho, aby byly ve veřejnoprávních médiích vyzdvihovány úspěchy současné vlády v zahraniční politice(viz například nedávná premiérova návštěva afrických zemí),při boji s inflací a s cenami energií nebo při nekompromisním vyjednávání s firmou Volkswagen ohledně výstavby gigafactory na Plzeňsku, tak zve nespokojené školské představitele do pořadu tendenční moderátorky Michaely Jílkové Máte slovo . Nebylo proto divu, že jak ministr školství Mikuláš Bek, tak i ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová nabídku vystoupit v tomto pořadu charakterně odmítli.
Že je v současné České televizi něco nezdravého, o tom svědčí i čerstvá kauza jejího dlouholetého redaktora Václava Moravce. Tento všemi diváky oblíbený moderátor nedávno označil v rozhovoru pro jedno slovenské médium exprezidenta a expremiéra Václava Klause za “Putinova gubernátora v České republice”. A místo toho, aby se dočkal od svých nadřízených pochvaly za to, že dokáže pojmenovat věci pravými jmény, tak kvůli této banalitě svolal nový generální ředitel ČT Jan Souček hned dvakrát Etický panel (viz odkaz zde ).Ten se sice postavil na stranu Moravce, ale i tak spousta lidí rozhořčeně kroutila hlavou, proč se šéf ČT stížností nějakého bezvýznamného Institutu Václava Klause vůbec zabýval. Za časů Součkova předchůdce Petra Dvořáka by se něco takového jistě nestalo.
Pokud to takhle s Českou televizí půjde dál, neměl by spolek Milion chvilek pro demokracii příliš dlouho otálet se svoláním co nejmasovější demonstrace na podporu její nezávislosti. Je totiž důležité, aby naše veřejnoprávní televize byla pro stávající vládní koalici důležitou oporou v boji proti znovu hrozící agrofertizaci naší země.

Josef Nožička
 
The post Česká televize by se měla nad sebou zamyslet first appeared on .


Nejčtenější za týden