Proč jede Burns do Kyjeva?
RSS

Proč jede Burns do Kyjeva?



LUBOMÍR VYLÍČIL
Šéf CIA, William Burns, má prý dnes přiletět do Kyjeva, aby se setkal s presidentem Zelenským na naléhavé, tajné schůzce. Alespoň tak to píší v  Asia Times . Co můžou řešit? Co je zrovna teď na Ukrajině natolik naléhavého, že musí do akce vyrazit samotný ředitel CIA? Pojďme se na to podívat.
Na Ukrajinu se to teď sype hned z několika stran. Kromě akutní hrozby vojenské porážky v Avdejevce, Kupjansku a Marince, před kterou  varuje  i hlavní velitel AFU Valerij Zalužnyj, je to třeba i jobovka z USA. Americká Sněmovna reprezentantů včera  schválila  zákon o provizorním financování, který ale nezahrnuje presidentem Bidenem požadovanou pomoc pro Ukrajinu. Takže americký kohoutek penězovodu se uzavírá a ani z Evropy se toho už moc vyždímat nedá.
Nicméně tím největším nebezpečím, jak pro Ukrajinu, tak i pro americké plány, je hrozba třetí. Velice a nepříjemně aktuální hrozba vojenského převratu, nebo občanské války. Mezi presidentem Ukrajiny a velením ukrajinské armády se totiž rozhořel boj na ostří nože. Podle  různých   zdrojů  připravuje president Zelenský zatčení hlavního velitele AFU, generála Valerije Zalužného. Začal čistkou v okruhu jeho věrných. Rozhodl se postavit mimo službu velitele společných sil ozbrojených sil Ukrajiny Sergeje Najeva, velitele operačně-strategické skupiny vojsk “Tavria” Alexandra Tarnavského a velitelku zdravotnických sil Ozbrojených sil Ukrajiny Taťjanu Ostaščenkovou. A jak dopadl Zálužného asistent, major Hennadij Častjakov, už asi víte. Dostal takový  dárek  k narozeninám, že jeho rozbalování nepřežil.
Zelenský se totiž obává, že Zálužný je hlavou spiknutí “kolaborantů”, kteří by ho chtěli sesadit a zahájit nějaké rozhovory o urovnání s Ruskem. A nemusí být daleko od pravdy. Nálada mezi vojáky, hnanými na jistou smrt do bezvýznamných vesnic a na nesmyslné kóty jen pro Zelenského PR a optimistické články v tisku, není dobrá. K tomu se objevují houstnoucí náznaky, že se Zálužným počítá zámořský páníček na Zelenského místo… A je tu ještě jedna věc, se kterou si neradno zahrávat. Vojáci z 28. brigády AFU včera uvedli, že se chopí zbraní, pokud bude Zalužnyj zatčen. Tedy hrozba vojenské vzpoury.
Do toho přijíždí William Burns. Co může chtít po Zelenském? Odložme fráze. Amerika má teď důležitější úkoly, než Ukrajinu. Tím hlavním jsou presidentské volby (politici myslí vždy a v první řadě na sebe). No a protahující se, drahá a neúspěšná válka, by Bidenovi do křesla presidenta rozhodně nepomohla. K tomu se po celé Americe vzmáhá přesvědčení, že už do toho podniku vrazili dost peněz, že se to nerentuje a nic moc efekt to nepřineslo, a proto bude nejlepší celou akci ukončit. Aby byly síly, prachy a vůbec soustředění na opravdu důležité věci. Na Izrael, a na nějaké urovnání s Čínou. Alespoň prozatím, než se Amerika trochu zmátoří…
Burns pravděpodobně postaví Zelenského před Sofiinu volbu. Buď zahájí nějaké jednání o míru s Ruskem. S přijetím ruských podmínek, ukrajinskou neutralitou, ztrátou území a tak podobně. Skutečná jednání o opravdovém míru, protože na nějaké příměří se jim Rus vykašle. Takovou hloupost nemá zapotřebí. Už jednou se spálil… K tomu musí Zelenský, ještě jaksi navíc, urovnat vztahy se „zrádcem” Zálužným a přestane si zahrávat s občanskou válkou. Nebo je tu druhá možnost. Že se Zelenský zabejčí a americký, Burnsův „návrh” odmítne. A stane se bývalým přítelem USA. Jak takoví dopadají, naznačuje tento výmluvný  obrázek . Na jeho místo pak americký páníček ustanoví jiného slouhu. Který to jednání s Rusem stejně zahájí.
Určitě bude řeč o nějakých kompenzacích. Protože pokud by Zelenský přistoupil na americký návrh, popřel by tím celou svou dosavadní politickou línii. Vždyť to byl on, který (na popud Borise Johnsona) zrušil mírová jednání v Turecku a bubnoval do války. Je za ním tak několik set tisíc zbytečně mrtvých, jejich rodičů, vdov a sirotků, k tomu zničená země, rozbitá města, zadlužená a cizím rozdaná ekonomika… A to by mu někdo mohl připomenout. Navíc kdo ví, jakým způsobem. Protože po takové katastrofě se vždycky najdou nějací mstitelé, kteří už nemají co ztratit. Takže se dá předpokládat, že Burns promluví i o nějakém sídle někde na Bahamách, nebo přímo v USA. Na spokojený život mají manželé Zelenští nahrabáno dost.
Nic z toho se samozřejmě nedostane na veřejnost. A u nás už vůbec ne. Změnu poznáme až časem. Z pozvolných, praktických kroků ukrajinského vedení. Ovšem už teď se můžeme těšit, jak se s případnou otočkou popasuje náš mediální mainstream.

The post Proč jede Burns do Kyjeva? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden