PETR BYSTROŇ: Spolková vláda podporuje miliony €uro islámská sdružení porušující ústavu Německa
RSS

PETR BYSTROŇ: Spolková vláda podporuje miliony €uro islámská sdružení porušující ústavu Německa


PETR BYSTROŇ, poslanec Bundestagu AfD Když si platíte ty, co vás nenávidí…



Islámská sdružení v Německu léta žijí z peněz federální vlády. Některá jsou úzce spjata s vládními Zelenými, další hlásají nenávist proti bezvěrcům a antisemitismus. Poslanec Bundestagu AfD Petr Bystroň na to má jasný názor.



Federální vláda utratila v letech 2017 až 2023 na podporu islámských sdružení a náboženských komunit kolem 5,6 milionu €uro. Vyplývá to z reakce federální vlády na dotaz poslaneckého klubu AfD v Bundestagu. Na jaké konkrétní projekty byly prostředky použity, úředníci nezveřejnili.



Alevitská komunita Německa (AGD)  získala více než polovinu prostředků. Z celkových zhruba 2,9 milionu €uro na AGD pocházelo v roce 2017 více než 1,2 milionu z fondu EU pro azyl, migraci a integraci, které následně přeposlala federální vláda. Mezi uvedenými sdruženími bylo zastoupení více než 700 000 alevitů převážně tureckého původu jediným sdružením, které získalo granty na prevenci extremismu. Spolkové ministerstvo vnitra jejich projekty podporuje od roku 2020 a dosud na ně bylo převedeno kolem 410 000 €uro.



Ahmadiyya dostává peníze dodnes



AGD je jedním ze dvou spolků, které od roku 2017 nepřetržitě pobírají dotace od federálních ministerstev. Druhým je Ahmadiyya Muslim Jamaat Germany. Islámská komunita, která tvrdí, že má kolem 40 000 členů, obdržela od roku 2017 více než 572 000 €uro. Značná část z toho (téměř 402 000 €uro) byla údajně vynaložena na  „sociální péči“.  Ahmadiyya provozuje sdružení An-Nusrat e.V. V., která podle vlastních informací mimo jiné organizuje seniorskou práci a integraci a péči o mládež.



Ahmadiyya se považuje za islámskou reformní komunitu, která mezi své zásady počítá náboženskou svobodu a nenásilí. Kritici jako Susanne Schröter ji na druhé straně obviňují z toho, že chce  „globální chalífát“  a nadřazuje islámské právo šaría nad zákon a ústavu. V minulosti tato organizace přitahovala pozornost svou obhajobou polygamie a opozicí vůči cross-genderovým lekcím plavání.



Podpora demokracie islámským sdružením blízkým zahraničí



Mezi další významné příjemce patřila Turecko-islámská unie Institutu pro náboženství (DITIB). Islámské sdružení, které se hlásí k tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi, dostalo v roce 2017 od federální vlády téměř 870 000 €uro. Velká část z toho, více než 702 000  €uro, byla vyčleněna v rámci federálního programu  „Živá demokracie!“ . Organizace již od roku 2018 nedostává žádné peníze z federálních fondů. Důvodem byla špionáž proti Erdoganovým odpůrcům z hnutí Gülen a obvinění z politicko-vojenské indoktrinace dětí.



Do roku 2019 získala finanční prostředky z fondu na financování demokracie další dvě sdružení. Islámské společenství šíitských komunit v Německu obdrželo zhruba 94 400 €uro. Zastřešující organizace 150 šíitských mešit je obviňována z toho, že zakládající organizace, Islámské centrum Hamburk (IZH), která je hamburským úřadem pro ochranu ústavy klasifikována jako rozšíření teokratického systému v Teheránu, má významný vliv na komunity.



Peníze starým přátelům



IZH je také členem Ústřední rady muslimů (ZMD), která získala podporu demokracie ve stejnou dobu jako šíitská komunita. Zastřešující organizace 22 islámských organizací v čele s Aimanem Mazyekem získala kolem 609 000  €uro, z toho téměř 95 procent z programu Family Ministry. Několik členských sdružení ZMD je monitorováno Úřadem pro ochranu ústavy Spolkové republiky, včetně Unie turecko-islámských kulturních sdružení v Evropě. To má blízko k tureckým nacionalistickým Šedým vlkům. Mazyek je také v současnosti kritizován za své výroky o válce na Blízkém východě .



Dalším zdrojem peněz z Berlína jsou prostředky na projekty, které jsou určeny k realizaci cílů Německé islámské konference (DIK). Iniciativa spolkové vlády, zahájená v roce 2006, má přivést stát do mezináboženského dialogu s muslimy žijícími v Německu. Od roku 2022 je jedním z příjemců Islámské společenství Bosňáků v Německu. Sdružení, které je přidruženým členem ZMD, zatím získalo 169 000 €uro. Svaz islámských albánských center v Německu také obdržel finanční prostředky DIK v hodnotě 162 000 €uro.



Tyto prostředky jsou rovněž přínosem pro Liberální islámskou federaci (LIB). Sdružení, které prohlašuje, že zastupuje liberální muslimy, kteří  „se nevidí adekvátně zastoupeni v předchozích debatách a politických procesech v Německu“ , založil v roce 2010 Lamya Kaddor. Od roku 2021 je členkou Strany zelených v německém Bundestagu a o rok později získala LIB své první prostředky na islámskou konferenci. Do spolku k dnešnímu dni přiteklo 173 500 €uro. Předtím, až do roku 2018, dostávala od Spolkového ministerstva pro rodinné záležitosti kolem 92 500 €uro na  „bezplatné úkoly v oblasti péče o mládež“.



Bystroň: „Tohle musí skončit“



AfD kritizuje tok peněz islámským sdružením.  „Jen od roku 2017 byly v Německu použity miliony eur na podporu islámských sdružení, která často jednají v rozporu s ústavou,“  uvedl poslanec Bundestagu Petr Bystroň. Namísto podpory muslimského antisemitismu  „na náklady daňových poplatníků“  je třeba kontrolovat to, co se káže v mešitách, varoval s odkazem na požadavky izraelského velvyslance v Berlíně Rona Prosora. 



Autor: Redakce, Praha, ČR, 16.11.2023



Zdroj:




So viele Bundesmittel flossen seit 2017 an Islamverbände

The post PETR BYSTROŇ: Spolková vláda podporuje miliony €uro islámská sdružení porušující ústavu Německa first appeared on Raptor TV .


Nejčtenější za týden