Slováci jsou v pohodě
RSS

Slováci jsou v pohodě


EVA HRINDOVÁ




Poslední dobou hodně přemýšlím o Slovensku. Byla jsem na srazu – 35 let po ukončení vysoké školy – a strávila jsem v Žilině 4 dny. Myslím, že Slováci jsou v pohodě. Nikdo se nijak po volbách nebouří a slovenská veřejnoprávní televize informuje o krocích nové vlády celkem neutrálně. Což mě docela mile překvapilo.






 Nejvíc jsou smutní Češi, kteří výsledek voleb řeší asi více než samotní Slováci. Ostatně jako vždy. Když se dělila republika, Slováci to vzali s přehledem a byli rádi a Češi plakali… Dodnes někteří rozdělení republiky berou jako újmu a zcela ignorují fakt, že většina Slováků si dlouhodobě přála samostatnost!





Slováci si užívají, Žilina je plná restaurací, kaváren a bister. Dokonce se v některých i kouří, posedává se venku v “kožušinkách” a pod přímotopy. Perfektní jídlo, perfektní servis, služby na dobré úrovni.
Jedním slovem – můžeme jen závidět. Nový premiér Fico a celá jeho vláda neztrácí čas a snaží se vykonat co nejvíce důležitých věcí. Pokud se jim podaří změnit i volební zákon, který by měl ve volbách omezit vliv velkých měst tak, aby v parlamentu byli zástupci jednotlivých okresů, zatleskám! Podobný většinový systém bychom potřebovali i u nás.
A ještě jeden postřeh – mí spolužáci se nadmíru vyjadřovali k palčivým problémům dneška jako je například migrace. Lidem to vadí napříč politickým spektrem. Mají dost toho zvýhodňování cizinců, vnímají docela dobře i škodlivost všech těch zelených údělů (mí spolužáci pracují většinou ve stavebnictví), nejsou ale imunní vůči cílené manipulaci médií. Babiš a Fico jsou pro ně prostě zločinci – i když hodlají zatočit s nešvary, na které si nikdo jiný netroufne. Z toho na člověka padne docela deprese… Nu což, na Slovensku se to trochu podařilo zlomit a Fico je znovu premiérem, snad se to časem podaří i u nás. [
P.S.: Nicméně “pátá kolona” je aktivní i v Žilině. Na městském divadle vlají jen dvě vlajky – vlajka EU a vlajka Ukrajiny. Slovenskou tam nenajdete…




 

evahrindova.cz

The post Slováci jsou v pohodě first appeared on .


Nejčtenější za týden