Plynaři opili Evropu zeleným rohlíkem. Já vám to říkala
RSS

Plynaři opili Evropu zeleným rohlíkem. Já vám to říkala


Podle americké studie Cornellovy univerzity je výroba elektřiny z dováženého zkapalněného zemního plynu (LNG) pro klima mnohem škodlivější než spalování klasického uhlí. V nejhorším případě až o 274%.
Autor studie Robert W. Howarth z Cornellovy univerzity zabývající se výzkumem metanu označil za příčinu úniky metanu v celém řetězci těžby plynu od frakování, přes čištění, zkapalňování a nakonec přepravu přes oceány.
Mně to vůbec nepřekvapuje, protože jsem o tom, že se o údajné ekologičnosti zemního plynu lže, psala mnohokrát. Otázka je, co budou dělat všichni ti zastánci zemního plynu coby údajně skvělého ekologického paliva, které pomůže Evropě na cestě k dekarbonizaci.
Co teď budou říkat? Čím budou obhajovat šílené investice do výstavby plynovodů, LNG terminálů, plynových elektráren. Jak vysvětlí, že klečí téměř na kolenou před diktátory v Kataru? Čím omluví, že se vozí plyn napříč zeměkoulí tankery? A v neposlední řadě, že se plyn nakupuje za velmi vysoké ceny? Nejspíš budou něco koktat.
Důležitá je jedna věc. Nejde zdaleka jen o LNG. Metan totiž unikal i při těžbě a přepravě ruského plynu, který do Evropy tekl plynovody. I v tomto případě byla klimatická zátěž velká. A vůbec nepochybuju o tom, že celá propaganda o tom, jak je plyn ekologický, byla placená hlavně Gazpromem.
Měli bychom se podívat, kteří politici, ale i ekologičtí aktivisté tady celé roky zemní plyn propagovali coby ekologické palivo. A měli bychom jména těchto lidí zveřejnit a žádat po nich odpovědi na otázky, proč to dělali. Jestli byli jen hloupí, protože informace o škodlivosti plynu existovaly, nebo jestli byli opravdu někým placeni.
V každém případě by ale měla EU i Česko okamžitě vyhlásit stopku na zvyšování závislosti na plynu. Nějaký samozřejmě už teď využíváme a využívat nepochybně budeme. Ale pokud tady někdo chce pod záminkou ochrany klimatu ve velkém začít z plynu vyrábět elektřinu a teplo v teplárnách, tak je buď blázen, nebo uplacený. Stálo by to totiž obrovské peníze, zvýšilo by to naši závislost na dovozu, a navíc by to klimatu nejen nepomohlo, ale naopak by mu to uškodilo.
Studie je ke stažení  zde .

Zdroj:  https://ditetova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=809080


Nejčtenější za týden