Itálie oficiálně zakazuje prodej laboratorního masa
RSS

Itálie oficiálně zakazuje prodej laboratorního masa


Laboratorní maso a hmyz mají být náhražkami za živočišné produkty jako maso zvířat, mléko, vejce a mléčné výrobky. Zatímco EU již schválila ke konzumaci 4 druhy hmyzu, laboratorní maso zatím prochází fází testovací, jeho pilotní prodej již probíhá v síti švédských supermarketů.
Lze předpokládat, že schváleno pro prodej v EU by mohlo být během příštího roku, nejpozději v roce 2025. Itálie se nyní stala první zemí, kde bude prodej laboratorního masa zakázán.
Následuje tak zákaz hmyzu v tradičních italských potravinách, přičemž hmyz může být prodáván jedině ve speciálně označených regálech s jasným označením na obalu.
V případě prodeje hmyzu platí tento zákon například i v Maďarsku , Polsku nebo Rumunsku .
Itálie tento týden oficiálně zakázala laboratorně pěstované maso ve snaze ochránit národní zemědělce a potravinové dědictví před tlakem na syntetické potraviny ve stylu Velkého resetu.
Italský parlament poměrem hlasů 159 ku 53 odhlasoval zákaz prodeje laboratorně vypěstovaného masa pro potraviny nebo krmivo pro zvířata, které bylo „vyrobeno z buněčných nebo tkáňových kultur pocházejících z obratlovců.“
Legislativa také zakazuje u rostlinných náhražek bílkovin používat na obalech nebo marketingu výrazy související s masem, čímž zakazuje používání frází jako vegetariánský „hamburger“ nebo sójové „masové kuličky.“
Pokuty v rozmezí od 10 000 do 60 000 eur nebo 10 procent ročního obratu s maximální výší 150 000 eur budou uloženy těm, kteří poruší zákaz prodeje laboratorně vypěstovaného masa.
Ministr zemědělství Francesco Lollobrigida, člen konzervativní strany Bratři Itálie premiérky Giorgie Meloniové, v komentáři pro BBC  uvedl : „Chráníme naše potraviny, náš systém výživy tím, že udržujeme vztah mezi potravinami, půdou a lidskou prací, který jsme si užívali po tisíciletí.“
„Musíme chránit naše pracovníky, naše zemědělské podnikatele a občany, kteří mají právo na dobré jídlo,“ dodal.
Legislativa byla  podnícena  peticí z počátku tohoto roku, která získala více než půl milionu podpisů požadujících zákaz syntetického masa.
Tento krok vyvolal odpor skupin za práva zvířat v Itálii, které tvrdí, že laboratorně vypěstované maso je etičtější než porážka zvířat. Producenti zeleniny také protestují proti zákazu označování rostlinných bílkovin jako „masa,“ protože to může snížit prodej vegetariánských variant.
Ačkoli Evropská unie ještě musí schválit laboratorně vypěstované maso pro lidskou spotřebu, italská legislativa by mohla v budoucnu potenciálně vyvolat bitvu mezi Římem a Bruselem, jakmile bude prodej umělého masa schválen.
Boj proti masu je součástí klimatické agendy a je propagován globalistickými elitami, včetně kontroverzního Světového ekonomického fóra (WEF) se sídlem v Davosu, které se zasazuje o široké přijetí údajně „klimaticky prospěšných potravin, “ jako jsou řasy, kaktusy a plevel.
Instituce vedená Klausem Schwabem také vyzvala ke zvýšenému používání zdrojů  bílkovin na bázi  hmyzu a  argumentovala , že přijetí konzumace hmyzu by bylo udržitelnější než maso.
Na výročním summitu WEF ve švýcarském lyžařském středisku vyzval předseda představenstva společnosti Siemens Jim Hagemann Snabe k dramatickému globálnímu snížení spotřeby masa v rámci boje proti takzvané klimatické krizi.
„Pokud miliarda lidí přestane jíst maso, říkám vám, že to bude mít velký dopad. Nejen, že to bude mít velký dopad na současný potravinový systém, ale bude to také inspirovat inovace potravinových systémů,“  prohlásil  šéf Siemensu a dodal:
„Předpovídám, že v budoucnu budeme mít bílkoviny, které nebudou pocházet z masa, pravděpodobně budou chutnat ještě lépe.“


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 4 Průměrně: 4.8 ]







Článek Itálie oficiálně zakazuje prodej laboratorního masa se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden