Izrael a Hamás dosáhly předběžné pětidenní pauzy na propuštění rukojmích
RSS

Izrael a Hamás dosáhly předběžné pětidenní pauzy na propuštění rukojmích


Izrael, Hamás a Spojené státy jsou údajně blízko oznámení dohody o přerušení probíhajících bojů s cílem osvobodit desítky žen a dětí držených v Gaze jako rukojmí. (Foto: Flickr)









Podle deníku Washington Post by propuštění mohlo začít během několika příštích dnů – a znamenalo by první trvalou přestávku v konfliktu.



Podle podmínek šestistránkové dohody;




Všechny strany zmrazí bojové operace nejméně na pět dní.
Během tohoto období by bylo propuštěno prvních 50 nebo více rukojmích v dávkách každých 24 hodin.
Není známo, kolik z předpokládaného počtu 239 rukojmích bude propuštěno.
Zastavení má rovněž umožnit příliv humanitární pomoci, včetně pohonných hmot, které by přišly z Egypta.

Podle zprávy byl nástin dohody vytvořen během několikatýdenních jednání v katarském Dauhá – kde Izrael, USA a Hamás – nepřímo zastoupený katarskými zprostředkovateli – dolaďovaly logistiku. Až dosud nebylo jasné, zda na ni Izrael přistoupí.



„Nebudeme to komentovat,“ řekl v sobotu pozdě večer mluvčí izraelského velvyslanectví ve Washingtonu.




Obavy o zajatce – z nichž dva byli podle Izraele nalezeni mrtví – spolu s rostoucím počtem palestinských civilních obětí neustále zvyšují tlak na vládu premiéra Benjamina Netanjahua. Více než 100 zemí – zejména však ne Spojené státy – vyzvalo k úplnému a okamžitému zastavení palby.
Rozhodnutí přijmout dohodu je pro Izrael obtížné, uvedla jedna osoba obeznámená se situací, která stejně jako ostatní hovořila pod podmínkou anonymity, aby mohla hovořit o citlivých jednáních. Zatímco na Netanjahua je vyvíjen silný domácí tlak, aby rukojmí přivedl domů, v Izraeli se také ozývají hlasité hlasy požadující, aby vláda za jejich propuštění neobchodovala. -WaPo




V pátek šéf izraelské Rady národní bezpečnosti Cachi Haegbi novinářům řekl, že válečný kabinet přijal rozhodnutí souhlasit s omezeným příměřím až po „masivním propuštění našich rukojmích … a to bude omezené a krátké, protože poté budeme pokračovat v práci na dosažení našich válečných cílů“.



Netanjahu mezitím v sobotu trval na tom, že ofenziva bude pokračovat navzdory rozhodnutí z minulého týdne umožnit první souvislý přísun pohonných hmot zpět do Gazy od začátku války. Izrael zejména odřízl veškeré potraviny, vodu, pohonné hmoty a léky kromě minimálního množství.




REMINDER: reports of a temporary ceasefire agreement should not be treated as fact until confirmed by Israeli officials. — Israel War Room (@IsraelWarRoom) November 19, 2023
Zdroj: washingtonpost.com
Článek Izrael a Hamás dosáhly předběžné pětidenní pauzy na propuštění rukojmích se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden