Fiala komunikuje I: Hňup jede pro Nutellu
RSS

Fiala komunikuje I: Hňup jede pro Nutellu



Většina občanů asi tak nějak tuší, že pan předseda vlády není žádný velikán ducha, ale tohle asi mnohým vyrazilo dech. Hňup se nám vydal do Německa pro Nutellu.

Každý marketingově vystajlovaný politik nevyhnutelně dospěje do fáze, kdy se myšlenkově vyčerpá a začne provozovat to, čím proslul Milouš Jakeš nebo Andrej Babiš, totiž okázalému mikromanagementu . Jeden dement řešil brojlery a že Hanka je sice hezká holka, ale moc vydělává, druhý tenhle moron rozvážel při Corona games roušky, jiný zase nakupoval mouku v Lidlu . Důvodem tohoto obratu je, že se dotyčný zoufalec už nemá nic jiného, co by nabídl, protože se myšlenkově vyčerpal, pokud tedy vůbec někdy byl načerpaný.
Hňup Fiala se taky vydal na cesty. Dojel do Waldsassenu, nakoupil si a překvapivě zjistil to, co ví většina lidí už asi rok a půl a mnoho z nich toho pravidelně využívá. Že je v Německu (v Polsku. v Rakousku…) levněji než ve Fialandu. Tomu se říká objev. Je z toho vidět, jak dalece je tomuto od reality odtrženému univerzitnímu fachidiotovi u prdele, co se v jeho zemi děje. Škoda, že se také nevydal v Německu do drogerie, to by teprve viděl věci.
O svém investigativním výletu natočil Fiala se svým štábem video, které umístil na platformu X . Ve videu vysvětluje Fiala s dikcí debila, jaké věci nakoupil a co si myslí o jejich cenách. Dozvíme se tak, že pravicový pan premiér učinil překvapivý poznatek: Různé výrobky stojí na různých trzích různě peněz.
Zejména univerzitního hňupa zaujala hnědá směs tuku, barviv a ochucovadel zvaná Nutella. Někteří odolní jedinci to používají jako pomazánku. Taky se dá použít jako lepidlo nebo do ní lze namáčet různá podání v přestupkových věcech. Je to veskrze odporná věc a tak se nelze divit, že Fialu zaujala. V případě Nutelly zjistil profesor Fiala, že ta „česká“ z Chebu je nejen dražší, ale že je jí za stejné peníze a dokonce v podobné sklenici je jí o něco méně. Asi proto, že tu větší by Češi nesnědli. Také se analyticky pověnoval Coca Cole. Hňupa zaujalo, že Coca Cola v menší láhvi stojí více peněz. Jenže ono je přirozené, že nápoje v menším balení stojí více v přepočtu na litr, protože se prostě do menšího množství nápoje rozpustí stejné fixní náklady. U předsedy ODS, která ráda působí dojmem, že má silný ekonomický background, je nepochopení principu large scale economy alarmující.
V útrpném vystoupení pana předsedy vlády absentovalo jakékoli východisko, a nelze se tomu divit. Ono se východisko hledá těžko, protože vláda nemá na ceny žádný přímý vliv, a vůbec už ne ta Fialova, která se nemůže reálně opřít o morální kredit. Možná že existují na světě země, kde by taková kritika z úst předsedy vlády vedla k čistkám v managementech lokálních zastoupení, protože podívejte ta ostuda, sám předseda vlády si nás bere do úst, to je přece tragédie pro naše obchodní zájmy. Nicméně kredit Fialy i jeho vlády je aktuálně takový, že mu i  druhořadý zástupce firmy na směs vody, barviv, bublin a fruktózového sirupu přiléhavě vysvětlil, že je úplný blb . Výrobce Nutelly Ferrero ani výrobce kečupu Heinz na idiotovy výlevy nepokládali za nutné vůbec nějak zareagovat. Fiala sice deklaroval, že bude s výrobcem kečupu a žbrndy hovořit a vyšle na ně ty svoje signály, ale otázkou je, zda oni chtějí hovořit s ním a o čem vlastně. Proč by měli měnit svoji obchodní politiku, když vovcím vysoké ceny nevadí?
Fialova nákupní mise tedy skončila neslavně. Na druhou stranu, tato komedie postavená marketingovým týmem kolem zpozdilého premiéra pomohla skvěle zamaskovat totální fiasko zahraniční politiky Fialovy vlády a speciálně piráta Lipavského, které započalo zrušením mise ministra Síkely do Saudské Arábie a pokračovalo diplomatickou fackou v podobě vrácení Fialovy delegace od hranic Nigérie. To je samozřejmě špatně, protože se nedozvíme, kolik stojí v Nigérii Nutella a taky nekoupíme od nich ropu, což je v porovnání s uvedeným detail.
Myslel jsem původně, že se jedná o nějakou parodii. Zejména neporazitelná je scénka v kuchyni, kde Fiala vytahuje jednotlivé položky a komentuje je. Připomíná to jakousi zvláštní kreativní kombinaci unboxing videí a populárních televizních soutěží o vaření. Prchal by něco takového rozhodně nevymyslel. Nezbývá než doufat, že univerzitní hňup dostojí svému slibu a vydá se zase se štábem a ochrankou na nákup. Jako politik budoucnost valnou nemá, ale jako komik je rozhodně na vzestupu.
Také jsem si říkal, zda Fiala není dezolát a dezinformátor. Narativy poukazující na inflaci a nebývalý ničím nevysvětlitelný růst cen zboží byl dosud vyhrazen dezinformační scéně, zatímco seriózní média se jednoznačně shodovala na úspěších vládní politiky, které sice nejsou na první pohled tak docela vidět, ale určitě se dostaví. Prof. Fiala svými neuváženými transakcemi s nutelou a kečupem dal vlastně za pravdu těm prvním. Vládní neziskovky by měly začít něco dělat, aby ochránily Fialu před Fialou, protože Fiala ohrožuje pozici Fialy.
 

08.11.2023 D-FENS


Nejčtenější za týden