Nemají žádný respekt. Slalom narušili aktivisté, lyžaři na ně házeli koule
RSS

Nemají žádný respekt. Slalom narušili aktivisté, lyžaři na ně házeli koule


Zbývalo jen posledních pět závodníků, kteří ještě ve druhém kole slalomu v rakouském Gurglu nepředvedli svou jízdu. Jenže organizátoři museli závod na několik minut přerušit. Ne kvůli špatnému počasí, ale kvůli skupince aktivistů Poslední generace, kteří postříkali sníh za cílovou rovinkou oranžovou barvou. „Nemají žádný respekt,“ zlobil se Nor Henrik Kristoffersen, který jim za přerušení soutěže vynadal.

„Říkejte si, co chcete, choďte k volbám, snažte se změnit věci. Ale nekažte to ostatním. To je nechutné,“ vzkázal Kristoffersen přes norskou televizi NRK. Na záběrech je vidět, jak elitní závodník nekompromisně vbíhá mezi aktivisty a zbrždění slalomu s nimi řeší.
Společně s Chorvatem Filipem Zubčičem pak po skupině házel sněhové koule. „Jednoho trefil ( Zubčič ) do hlavy. Měl z toho radost,“ dodal dvojnásobný mistr světa.


Znovu se pak Kristoffersen k celé věci vyjádřil na svém Instagramu. „Na situaci, která se stala během druhého kola, mají lidé rozdílné názory, ale já jsem člověk, který zasáhne, když cítí nespravedlnost,“ rozepsal se. „Není pochyb o tom, že klima je obrovský problém, to nechci nijak upozadit. Narušení sportovní akce však nikdy nebude správným časem ani místem k řešení,“ dodal.




Klimatičtí aktivisté narušují slalom v rakouském Gurglu.


Pod příspěvkem se dočkal podpory fanoušků i kolegů z lyžařského světa. „Pro většinu sportovců jsou závody vším. Nejméně čtyřem závodníkům dnes zkazili jízdu a to je v mých očích nespravedlnost.“



Rakouští slalomáři obsadili v Gurglu kompletní stupně vítězů, vyhrál Feller




Slalom nakonec ovládl domácí Manuel Feller, na stupních vítězů ho doplnili krajané Marc Schwarz a Michael Matt, Kristoffersen skončil sedmý. Světový pohár bude pokračovat za dva týdny rychlostními závody v Beaver Creeku, slalomáři se představí týden nato ve Val d’Isére.
Zdroj:  https://www.idnes.cz/sport/lyzovani-snowboarding/aktiviste-posledni-generace-slalom-henrik-kristoffersen-gurgl.A231118_171141_lyzovani_pls


Nejčtenější za týden