Zemi zasáhlo velmi silné kosmické záření „bohyně částic“
RSS

Zemi zasáhlo velmi silné kosmické záření „bohyně částic“


Vědci nedávno objevili „ultra vysokoenergetické“ kosmické záření, které je nejsilnější od objevení slavné částice „Oh My God“ v roce 1991. Zatím netuší, odkud pochází. (Foto: Osaka Metropolitan University/L-INSIGHT, Kyoto University/Ryuunosuke Takeshige)









Vědci detekovali jedno z nejsilnějších kosmických záření, které kdy bylo pozorováno a které narazilo do Země – ale netuší, co ho způsobilo a odkud přišlo. Extrémně energetická částice, která byla pojmenována po japonské bohyni, podle nového výzkumu přiletěla ze směru prázdnoty ve vesmíru, kde téměř nic neexistuje.



Kosmické záření jsou vysoce energetické částice, složené převážně z protonů nebo jader helia, které neustále prší přes každý čtvereční centimetr vesmíru (včetně našich těl). Malá podčást kosmického záření, které na Zemi dopadá každý rok zhruba jednou na čtvereční míli, je však urychlena na ještě vyšší energetickou úroveň některými z nejintenzivnějších vesmírných jevů.




Země právě přijala rádiový signál vyslaný z galaxie vzdálené 9 miliard světelných let

Tyto extraenergetické částice, známé jako „ultravysokoenergetické kosmické záření“, mají energii nejméně jednoho exa-elektronvoltu (EeV) neboli 1 kvintilionu (1 následovaná 18 nulami) elektronvoltů, což je asi milionkrát více energie než nejrychlejší částice z urychlovačů částic vyrobených lidmi.



Dne 21. května 2021 vědci detekovali jedno z těchto supernabitých kosmických záření pomocí projektu Telescope Array – detektoru tvořeného jednotlivými rozvodnami o rozloze více než 270 čtverečních mil (700 čtverečních kilometrů) v Utahu. Tato konkrétní částice měla energii neuvěřitelných 244 EeV, což z ní činí nejenergetičtější kosmické záření od částice „ Oh My God“ (OMG) z roku 1991 – nejsilnějšího kosmického záření, které kdy bylo detekováno a které mělo energii 320 EeV a pohybovalo se rychlostí více než 99,9 % rychlosti světla.



Vědci z Metropolitní univerzity v Ósace (OMU) popsali nedávný kosmický paprsek v nové studii, která bude 24. listopadu zveřejněna v časopise Science. Záhadnou částici pojmenovali „Amaterasu“ podle bohyně slunce ze šintoistického náboženství, která údajně pomohla stvořit Japonsko.




Informátor: Vláda USA nasadila zbraně schopné vyvolat mega zemětřesení

„Když jsem poprvé objevil tento ultra vysokoenergetický (UHE) kosmický paprsek, myslel jsem si, že muselo dojít k omylu, protože vykazoval energetickou úroveň, která neměla v posledních třech desetiletích obdoby,“ uvedl hlavní autor studie Tošihiro Fudžii, astrofyzik z OMU.



Vědci si nejsou jisti, odkud přesně paprsek UHE pochází. „Směr jeho příletu ukazuje na prázdnotu ve velkorozměrové struktuře vesmíru,“ napsali vědci v časopise Science. V této oblasti se nenacházejí žádné známé galaxie, mlhoviny ani jiné vesmírné struktury.



Je možné, že kosmický paprsek vznikl někde jinde a byl k nám vychýlen magnetickým polem obklopujícím hvězdu nebo jiný hmotný objekt. Vědci však napsali, že je méně pravděpodobné, že kosmické záření UHE bude odkloněno než jeho méně energetické protějšky.




Proč jsou astronauti po návratu na Zemi tak nespokojeni s okolním světem?

Není také jasné, co mohlo tak silný kosmický paprsek vyvolat. Vědci navrhli několik možných zdrojů, včetně explozí supernov, splynutí černých děr a pulsarů.



Částice však mohla pocházet také z „ neznámého astronomického jevu a nového fyzikálního původu mimo standardní model [fyziky],“ uvedl Fujii.



Vědci si také stále nejsou jisti, co bylo příčinou vzniku částice OMG v roce 1991.



Tým doufá, že observatoře příští generace budou schopny vystopovat původ těchto částic UHE a pomohou odhalit, co je jejich příčinou.



Zdroj: livescience.com




NASA astronautům zmizela sada nářadí ve vesmíru

Článek Zemi zasáhlo velmi silné kosmické záření „bohyně částic“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden