Nizozemí: Na kvalifikaci přistěhovalců záleží
RSS

Nizozemí: Na kvalifikaci přistěhovalců záleží



VLASTIMIL VESELÝ

Když jsem zakládal Brno Expat Centre, byla expat centra v Nizozemí velkou inspirací. Nyní dávají Holanďané jasně najevo, že mají plošné imigrace dost.





Expat centra pro podporu vysoce kvalifikovaných


Nizozemí má v současné době 11 expat center na podporu vysoce kvalifikovaných cizinců. První vzniklo v Amsterdamu v roce 2008, následovaly regiony Rotterdam, Haag, Utrecht, Jih (Eindhoven, Tilburg, Breda), Maastricht, Food Valley (pro biotechnologický segment kolem Wageningenu), Východ, Sever, Leiden a Zeeland. Expat centra v Eindhovenu a Wageningenu jsem měl možnost osobně navštívit a ptát se jejich vedení na podrobnosti fungování. Pro mě a naše expat centrum v Brně (založeno na přelomu 2010/11) byla holandská expat centra jednoznačně nejlepším modelem v Evropě pro péči o špičkové zahraniční odborníky.









Podmínkou pro právo využívat služby holandských expat center je  pracovní smlouva . Cizinec tedy přichází v momentě, kdy má  jistou práci , a smlouvou s pasem dokládá svou  identitu i výši mzdy . Ta je důležitá. Vláda totiž stanovuje celostátní  minimum pro seniorské a juniorské pozice, které musí expat splňovat, aby měl nárok na komplexní péči , v rámci níž mu centrum pomůže vše potřebné vyřídit během jediné návštěvy  bez čekání a obíhání úřadů .  Pro rok 2023 je v Nizozemí stanovena minimální  měsíční mzda 5008 eur , juniorům do 30 let stačí 3672 eur.
Cizincům nedosahujícím těchto nadprůměrných mezd expat centra poskytnou jen základní rady a nasměrují je na relevantní úřady a soukromé agentury. Dál už se musí postarat sami.  Že by svoje bezplatné služby (financované z veřejných prostředků) expat centra poskytovala komukoli z ulice bez prokázané identity a kvalifikace, kdo se domluví lámanou angličtinou, nikoho ani nenapadne.
Imigrace nízko kvalifikovaných a pasti islamismu
Nizozemí je však zemí, které se otevřelo imigraci nejen vysoce kvalifikovaným expatům, ale i různorodým skupinám osob z bývalých kolonií, jejichž integrace není tak bezproblémová. Mnohé z nich se navíc zapojily do komunit vyznávajících politický islám.  Bylo to právě Nizozemí, kde byli za kritiku islamismu zavražděni úspěšný politik Pim Fortuyn (během volební kampaně, 2002), režisér Theo van Gogh (po uvedení jeho filmu, 2004) a kde čelila výhrůžkám smrtí ex-muslimská disidentka a spisovatelka  Ayaan Hirsi Ali , která se časem raději přestěhovala do USA.
Infografika níže ilustruje alarmující srovnání. Zatímco cizinců s nezápadním původem je v zemi “jen” 14 %,  několikanásobně vyšším poměrem se podílejí na přepadeních, loupežích, sexuálním násilí a drogových deliktech . I to jsou pravděpodobné důvody, proč před pár dny ve volbách  jasně zvítězila Strana svobody (PVV) Geerta Wilderse , která má už dlouhá léta v programu  zastavení imigrace a rázný postup proti projevům islamismu .







“I Nizozemsko se potýká s nezvládnutou uprchlickou krizí, která zejména po útoku Hamásu na Izrael vyvolala v lidech obavy. Velké propalestinské protesty v zemích západní Evropy byly pro Nizozemce dostatečným strašákem. Nutno podotknout, že oprávněným.  Dalším důvodem je neúspěšné začlenění uprchlíků do společnosti . Islámským uprchlíkům se přizpůsobit evropské kultuře moc nechce, a navíc nejsou ani přínosem pro tamní ekonomiku, jak si někteří politici mylně mysleli, čímž značně zatěžují štědrý sociální systém.”
Další infografika níže se týká také Nizozemí a vyjadřuje  zastoupení jednotlivých zemí původu u podezřelých z trestných činů a přestupků . První evropská země je v žebříčku až na 20. místě. Obrázek o postojích většiny holandských občanů si snadno uděláte sami.



 



Na kvalifikaci záleží aneb dovolme jen selektivní imigraci


Řada studií dokládá, že imigrace ovlivňuje mzdy v zemi velmi rozdílně napříč přijmovými skupinami . Zatímco imigrace špičkových profesionálů mzdy domácích pracovníků nesnižuje,  u méně kvalifikovaných tomu tak není  a nepříjemným dopadem může být i zvýšení nezaměstnanosti. Graf níže ilustruje nález francouzské studie zkoumající  dopady imigrace na různé skupiny podle kvalifikace  v letech 1976-2007.









ČR na křižovatce. Neopakujme chyby západní Evropy
Jak už tady píšu po několikáté, v ČR máme nejvyšší čas poučit se z chyb západní Evropy a změnit pravidla pro imigraci a integraci cizinců. Tím, že  ministr Rakušan podepsal kvóty v migračním paktu , tím, že  ministr Jurečka a premiér Fiala chtějí podporovat i nízce kvalifikovanou a dokonce nekvalifikovanou imigraci , se řítíme do obrovského průšvihu, který by se  vymstil nejen našim občanům, ale i zde žijícím cizincům a firmám spokojeně využívajícím vysoce kvalifikované a bezproblémové expaty .
Pokud neskončíme s podporou plošné imigrace a s rozhazováním veřejných peněz na bezplatné služby všem možným cizincům bez prokázané identity (haló, brněnská radnice!), hrajeme si s ohněm.  S ohněm, který nám může spálit už teď se snižující životní úroveň i bezpečnost na našich ulicích.
Je třeba to připomínat českým politikům, kteří by chtěli dotovat přes migrační “neziskovky“ usazení všech cizinců bez rozdílu a preferovat kvantitu před kvalitou. Pokud to nepochopí, musíme je v nejbližších volbách vyměnit. V našich městech, ve vládě i v Evropském parlamentu (červen 2024). Jak jsem předpovídal už před 8 lety, migrace se stane tématem, které bude rozhodovat volby.











VLASTIMIL VESELÝ , Za oponou migrace









The post Nizozemí: Na kvalifikaci přistěhovalců záleží first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden