Berlín za mír
RSS

Berlín za mír


LIBOR ČÍHAL
Z Berlína jsme zvyklí posledních deset let vesměs na alarmující zvěsti, dlouho tam řádila Merkelová, donedávna ve městě vládli multi kulti levičáci nejhoršího typu, palestinská ministryně řídila místní kulturu a školství, včetně památníků holokaustu, v Německu z Berlína vládne koalice, která je výsměchem všem politickým hodnotám, kde se zasnoubili nejfanatičtější zelení levičáci s vyprázdněnými socany a tragickými liberály, včerejší demonstrace desítky tisíc lidí za mír vylepšila berlínskou reputaci. Honeckerův Berlín měl sice tradici v organizování velkých demonstrací za mír a proti nacismu, moc jsme tomu však nevěřili, včera organizovala velmi přesvědčivou demonstraci za mír levicová politička Sahra Wagenknechtová. Tisíce lidí se shromáždily v mrazivém sobotním odpolední na nádherném bulváru Unter den Linden, aby řekly ne ukrajinské válce a demonstrovaly proti dodávkám zbraní na Ukrajinu a proti rozpočtovým kontribucím zbrojařským koncernům. V mainstreamu o demonstraci za mír reportují s potměšilou objektivitou: mladý muž stál na lavičce a mával žlutomodrou vlajkou, demonstranti mu nadávají do nacistů a vyzývají ho, aby šel na frontu, když se mu válka tak zamlouvá.

Z transparentů bylo jasné, že demonstranti považují “kolektivní Západ” za hlavního viníka ukrajinské války a za oprávněný důvod k ruské invazi. “Natovští teroristé táhněte, nikomu zde nechybíte.” Prominentním řečníkem byla Sahra Wagenknechtová. Kritizovala zeleného ministra obrany Pistoriuse, řekla, že by si nikdy nedokázala představit, že strana zelených, která vzešla z mírových hnutí, se promění v houf válkou opilých. Dodávky zbraní na Ukrajinu jsou velkou chybou, obzvlášť dnes když v ukrajinské vítězství nevěří samotní ukrajinští generálové. Podle političky lidé na Ukrajině nepotřebují víc zbraní, ale mír. Citovala výzkum veřejného mínění, kde se 80% Ukrajinců vyjádřilo pro mír i za cenu ztráty části území státu. K trvalému míru se může dospět pouze tehdy, pokud se zohlední zájmy obou stran. Známá německá žurnalistka Gabriele Krone-Schmalz, kterou považují za expertku na ruské otázky, řekla, že jako novinářka nevystupuje na politických shromážděních, ale tentokrát výjimečně, protože už nemůže poslouchat mainstreamovou válečnou demagogii. Novinářka kritizovala dvoubarevné schéma dobro-zlo. Další řečníci kritizovali mj. vojensko-průmyslový komplex parazitující na válce.
Tabloid Bild píše, že americká a německá rozhodovací centra zjevně tlačí v zákulisí na ukrajinské předáky, aby je přiměla spolknout hořkou pilulku jednání s ruskou stranou i za cenu perspektivy ztráty území. Podle Bildu, Biden a Scholz pověřili německého delegáta, aby vysvětlil Zelenskému, že konflikt nemůže trvat věčně a musí vyvodit důsledky. Argumenty se podle Bildu zakládají na dvou bodech: únava Západu z protrahujícího konfliktu a potíže s vojenskými dodávkami v situaci, kdy Kyjev není schopen zvrátit průběh války ve svůj prospěch. Tvrzení Bildu nelze dokázat, existují argumenty pro i proti tvrzení.
Existuje i spekulativní pro Rusko velmi nepříjemná možnost, Západ může konflikt do jistého stupně zmrazit a podporovat obranyschopnost Ukrajiny i bez vyjednávání s Ruskem a stále živým konfliktem Rusko vyčerpávat.
The post Berlín za mír first appeared on .


Nejčtenější za týden