Agónie
RSS

Agónie



VIDLÁK

Nic tak dokonale neilustruje stav naší vlády, jako blembák na hlavě Markéty Pekarové Adamové v Kyjevě. Přilbu má jen ona. Dokonce i ten Zastrčil je prostovlasý. V moři normálně oblečených lidí vypadá předsedkyně sněmovny s helmou na hlavě jako lejno na oltáři. Není v tom sama. Podobně se povedla fotka s Lipánkem i Fialou… Jako by ta přilba byla odpustek…



Mimochodem… jezdí do toho Kyjeva ještě někdo? Nebo je to stejné, jako když se Fojtík 17. listopadu 1989 vracel z Moskvy?
Nic neumíme, zničili jsme ekonomiku, rozvrátili jsme všechno, co tady fungovalo, z malé drahoty jsme udělali národní katastrofu, díky cenám energií kolabuje průmysl, na unijních fotkách stojíme v koutě u hajzlíku a senilní Joe Biden přijme Fialu jedině, když koupí stíhačky za sto padesát miliard… ale nevadí, stačí zajet na Ukrajinu, vyfotit se v blembáku a nebo alespoň dát Putina do pytle na mrtvoly a vše je odpuštěno.
To je přece jediný důvod, proč na Vnitru visel ten bilbórd. Kauza Dozimetr! Když ti přijdou na to, že kradeš jak modrá straka, když ti přijdou na to, že máš hlavu jasnou a prázdnou, když jsi jen automat na podpisy, tak se přihlaš k Chartě, mluv o evropských hodnotách, vyfoť se s Jakubem Jandou, jeď do Kyjeva a hodně nadávej na Putina. To je univerzální plnomocný odpustek. Funguje úplně stejně jako tenkrát ve středověku. Budeš sice bastard, ale budeš „jejich“ bastard.
A stejně jako tenkrát, pokrytci a zločinci jsou nepostižitelní, protože jim zlato otevřelo brány a na mediálních hranicích upalují bojovníky za ryzí ideály. Stejně jako tenkrát je nejnebezpečnější přeložit Bibli do národního jazyka, aby „kdejaký podruh mohl Boží tajemství prokletými otázkami zpytovat.“ Nebezpeční jsou ti, kteří chtějí diskusi a kteří pochybují o tom, že by kyjevské a protiruské odpustky skutečně fungovaly.
Nepřipadá vám Fiala už delší dobu jako král Václav IV.?
Už nedokáže zařídit ani jeden prachmizerný disidentský důchod. Ve státním rozpočtu je to nula celá nula nula nula nic. Už může jen změnit vládní usnesení, ve kterém se už vláda oficiálně nehlásí k Chartě 77. Nemůže odvolat žádného ministerského milce, protože by se mu okamžitě sesypala koalice. Není schopen si umravnit nejbohatší zemskou energetickou šlechtu, musí prostě trpět, že zemi vysávají. Posmívají se mu doma i v cizině. Ani mouřeníni v Nigérii už ho nechtějí přijmout. Už mu zbývá jen dohodnutý podíl z prodeje odpustků. A to mu rozebírají různí Husové a Milíčové, kteří se oficiálnímu kázání o ušlechtilé Ukrajině a evropských hodnotách nepokrytě vysmívají a jejich Betlémské kaple jsou den ode dne navštěvovanější.
Co drží tuto vládu? Už jen trocha toho majestátu. Trocha zvyklostí, že to přece takto je správně. Že tu máme volby z Boží milosti a v nich se rozhoduje o budoucnosti země. Už to není strach z krále železného a zlatého. Už to není respekt k Otci vlasti. Už zůstává jen ta bezradnost nás všech, jak jít vlastně dál.
Už rok probíhají (v různé formě) národní shromáždění. A i když zatím nepřinesly změnu, chuti ke shromažďování neubylo. Jen se trochu protříbilo, co je blbost a co by blbost být nemusela. Říkají se stále kacířštější věci. Přibylo chiliastických vizí o konci světa, jak ho známe. Přečtěte si některá pojednání o Sorosovi, Klausi Švábovi, Římském klubu, či WHO, změňte aktéry za papeže, církev a císaře Zikmunda a nikdo nepozná, že to nejsou přepisy kronikářských záznamů z 15. století.
Stejně jako tenkrát, vláda je prostě v agónii, protože v čele je člověk slabý a neschopný. A jako každý slabý a neschopný vládce, obklopil se sobě rovnými, aby ho někdo nepřevýšil. Obklopil se ještě slabšími a neschopnějšími. Nebo, možná by bylo lepší říct, že byl dosazen a byl obklopen. Ve skutečnosti vládnou energetičtí páni, kteří nemají žádný důvod, řešit prospěch země jako celek.
Tenkrát si kněží stěžovali, že kdejaká hospodyně zná Písmo lépe než oni. Že kdejaký krejčí si dovoluje diskutovat o něčem, co mělo být vyhrazeno pro služebníky jediné pravdy. I dneska si novináři stěžují, že k nim máme nedostatek úcty. Ivana Svobodová už u mě byla… Celá debata byla o tom, abych se jí omluvil, že jsem ji před půl rokem ve Šlapanicích znectil. Zájem o porozumění nula. Oni přece slouží pravdě, oni rozhodují, co je pravda a co je lež a to je jejich novinářské poslání. Přes média a neziskovky protečou ročně desítky miliard… slušně velký feudál.
Stejně jako tenkrát, lidé dole už vědí, že s Fialou to dál nepůjde. Už vědí, že současné směřování vede do háje a také vědí, že bez komplexní nápravy věcí lidských se to nevyřeší. Přidání na platu některým profesím nijak nepomůže. Ano, z ulice zaznívají požadavky na jednotlivosti, ale vláda už není schopna z nich udělat akceptovatelný celek. Ti nahoře se ještě oddávají iluzím, že stačí tady a onde něco poštelovat a ono se to napraví. Že stačí trocha péče a z kulhající herky bude zase dostihový kůň… ale zkušení štolbové a čeledíni už dávno vědí, že tohle nezvládne ani teolog Výborný, i kdyby se modlil od rána do večera.
Dneska na demonstraci budu mluvit o energiích. Jejich láce je to to jediné, co může zachránit tuto vládu i současné směřování. Pokud toho vláda není schopná, ještě chvíli bude v agónii a pak se to celé prostě sesype. Jestli nebude stačit dnešní demonstrace a stávka, tak zakrátko přijdou ještě větší stávky a větší demonstrace. Jinak to být nemůže, když se národ každý den dozvídá o směšnosti a ubohosti celé vlády.
Začíná mi být Fialy líto. Jako toho Václava IV.. Dostal se do funkce v době, kdy by selhali i mnohem lepší lídři, než je on. Nemůže nic udělat, protože na to nemá odvahu ani lidi. Může jen čekat, jak se věci vyvinou a nechápat. Běh událostí už neurčuje on. Je premiér z volební milosti, ale všechno mu utíká mezi prsty. Je to takové ošklivé politické umírání. Čert už si pro něj přišel – Kalousek ohlásil politický comeback.
Přijďte dneska podpořit demonstraci a stávku. Pro Fialu už můžeme udělat jednou jedinou věc. Zkrátit mu utrpení.

 
  Vidlák

The post Agónie first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden