Slovenští řidiči kamionů hrozí zablokováním hraničního přechodu s Ukrajinou
RSS

Slovenští řidiči kamionů hrozí zablokováním hraničního přechodu s Ukrajinou


Slovenští řidiči kamionů zvažují, že od pátku zablokují hlavní hraniční přechod s Ukrajinou na protest proti nekalé konkurenci ze strany ukrajinských kamionů, uvedl v úterý 28. listopadu šéf sdružení UNAS. (Foto: Flickr)









Tyto hrozby následují po akcích polských dopravců, kteří již tři týdny blokují několik hraničních přechodů s Ukrajinou a požadují zpřísnění podmínek pro své ukrajinské kolegy, informuje agentura Reuters.



Slovenští autodopravci zvažují zablokování hlavního hraničního přechodu s Ukrajinou ve Vyšném Nemeckém/Užhorodě – jediného hraničního přechodu otevřeného pro těžké nákladní automobily.



Polští i slovenští kamionisté tvrdí, že ukrajinští kamionisté poskytují služby za nižší ceny a přepravují zboží i v rámci Evropské unie (EU). Polští dopravci zahájili svůj protest 6. listopadu a vyzvali EU, aby obnovila systém povolení pro ukrajinské a unijní řidiče kamionů s výjimkami pro humanitární pomoc a vojenské dodávky.



Systém povolení byl zrušen po loňské ruské invazi na Ukrajinu.



Stanislav Skala, šéf UNAS, uvedl, že pokud nebude omezena konkurence ukrajinských řidičů kamionů,



SLOVENŠTÍ ŘIDIČI KAMIONŮ BUDOU OD PÁTKU BLOKOVAT HLAVNÍ HRANIČNÍ PŘECHOD ZEMĚ S UKRAJINOU.



Skala uvedl, že na schůzce evropských ministrů dopravy v Bruselu 4. prosince nemusí dojít k žádnému pokroku, protože se zdá, že ukrajinská strana ani Evropská komise nejsou připraveny ustoupit. Dodal, že konečné rozhodnutí bude přijato ve čtvrtek.



Ukrajina vyjádřila obavy, že protest polských dopravců poškozuje její křehké válečné hospodářství. Blokáda údajně brzdí vývoz a brání vstupu základních dodávek, jako je LPG, do země.



Zdroj: bnn-news.com
Článek Slovenští řidiči kamionů hrozí zablokováním hraničního přechodu s Ukrajinou se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden