NASA předpovídá na 30. listopadu výpadek rádia a GPS
RSS

NASA předpovídá na 30. listopadu výpadek rádia a GPS


NASA a odborníci na počasí upozornili, že 30. listopadu může Zemi zasáhnout sluneční bouře, která způsobí menší výpadek rádiových a GPS signálů. (Foto: Flickr)









Postupný nárůst vesmírných aktivit, zejména slunečních bouří, denně sledují odborníci na vesmír, kteří nyní upozornili, že 30. listopadu může Zemi zasáhnout sluneční bouře způsobená koronálním výronem hmoty.



Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) upozornil, že 30. listopadu Zemi pravděpodobně zasáhne sluneční bouře. Příčinou je CME, která v neděli zasáhla Zemi a způsobila 15 hodin trvající sluneční erupci třídy G2.



Specialistka na vesmírné počasí Dr. Tamitha Skovová na stránkách X napsala, že 30. listopadu bude obloha v důsledku sluneční bouře ozářena polárními září. Dále se s drobnými nepříjemnostmi mohou potýkat rádiové a GPS signály, což je při slunečních bouřích běžné.




Masivní sluneční bouře se řítí k Zemi

„Slunce míří na jih! Dnes odstartovala částečně na Zemi zaměřená #sluneční bouře. NASA a NOAA se shodují, že počátkem 30. listopadu se očekává letmý úder. Tato směřuje hlavně na jih od Země, takže se očekávají menší účinky. Ve vysokých zeměpisných šířkách je možná #Aurora, dopady #GPS a amatérského #rádia jsou minimální,“ napsal odborník na vesmírné počasí na X.



Zatímco nedělní sluneční bouře byla mohutná, bouře, která se očekává 30. listopadu, by měla být mnohem menšího rozsahu. Očekává se totiž, že většina erupce projde kolem Země, aniž by se jí dotkla.



Očekávají se menší dopady sluneční bouře, včetně malého výpadku nebo narušení rádiových a GPS signálů v blízkosti pólů. Sluneční bouře většího rozsahu může obvykle způsobit výpadek internetu a elektřiny v několika oblastech.



Může sluneční bouře způsobit nějaké škody na planetě?



Sluneční bouře, pokud mají masivní dopad, mohou způsobit škody na komunikačních systémech. Mohou narušit rádiové frekvence a signály GPS a také způsobit výpadek internetu. Účinek obvykle trvá jen několik hodin.



Sluneční bouře přitom obvykle nejsou pro člověka škodlivé. Sluneční erupce s velmi vysokou energií může způsobit radiační dopad na živé organismy, ale díky zemské atmosféře erupce lidem na povrchu planety neškodí.



Zdroj: hindustantimes.com
Článek NASA předpovídá na 30. listopadu výpadek rádia a GPS se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden