Už i mainstream potvrzuje, že Izrael věděl o plánovaném útoku Hamásu
RSS

Už i mainstream potvrzuje, že Izrael věděl o plánovaném útoku Hamásu


Plán, který si deník The Times prohlédl, útok podrobně popisuje. Izraelští představitelé jej odmítli jako ambiciózní a ignorovali konkrétní varování. (Foto: Flickr)









Zpráva deníku New York Times však tvrdí, že Izrael získal plán útoku Hamásu více než rok předem.




Izraelští vojáci: Varování před aktivitami Hamásu byla ignorována

Zpráva uvádí, že izraelští představitelé plán odmítli jako ambiciózní a považovali ho za příliš složitý na to, aby ho skupina mohla uskutečnit. O tomto tvrzení informovala i další média, včetně izraelského listu Haaretz.



Co Izrael o útoku údajně věděl?



Izraelští představitelé získali dokument popisující bojový plán Hamásu pro teroristický útok ze 7. října více než rok předtím, než militantní skupina útok provedla, uvedl ve čtvrtek deník New York Times s odvoláním na dokumenty, e-maily a rozhovory.




Něco tady nehraje, stalo se něco velmi podivného. Izraelka promluvila

Zhruba čtyřicetistránkový dokument neuvádí datum útoku, ale „bod po bodu“ nastiňuje druh smrtícího vpádu, který Hamás v říjnu provedl na izraelském území, uvedl deník Times, který prozkoumal přeložený dokument.



Izraelští vojenští a zpravodajští činitelé plán odmítli, protože podle Timesů usoudili, že by pro Hamás bylo příliš obtížné jej provést.




Bývalá izraelská vojačka IDF nechápe, co se včera stalo

Dokument, který izraelské úřady označily kódovým názvem „Zeď Jericha“, podrobně popisoval útok, který by překonal opevnění kolem pásma Gazy, obsadil izraelská města a zaměřil se na klíčové vojenské základny. Podle Timesů se jím Hamás přesně řídil 7. října.



Toho dne udeřili bojovníci Hamásu přes hranice z Gazy v koordinovaném útoku, který byl nejsmrtelnějším jednodenním útokem na Izrael od založení země v roce 1948.



Zdroj: nytimes.com
Článek Už i mainstream potvrzuje, že Izrael věděl o plánovaném útoku Hamásu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden