Drahé energie nejsou chyba Fialy, ale vlastnost Green Dealu
RSS

Drahé energie nejsou chyba Fialy, ale vlastnost Green Dealu


Velkým tématem  je  další zdražení energií a  „díky“  tomu,  že  se mají  výrazně  zvýšit poplatky  za  regulovanou  část ceny  energií. Fiala mluvil a následně  Síkela  tvrdil jeho muziku,  že prý  jde o jen  nějaké  nepatrné  procentíčko, to přece  podle nich,  každý  z  nás, snadno unese. Co je  to procentíčko, že. Zajímavé ovšem je , že  když  jde  o platy  státních zaměstnanců, důchody nebo třeba minimální  mzdu, atd. tak Fiala, Síkela a  další tvory  z Obludária, pro něž  procentíčko je nic, najednou  dostanou  krvavou  kopřivku a  vidí rudě!  V takovém případě  nás  procentíčko  dostává  okamžitě  do bankrotu. Dokonce  i zlomky  toho procentíčka.

K  tématu si jako vždy, napsal svoje  klučík Kovanda. Zajímavě, ale  už nyní  říkám,  že  věc  vidím o dost jinak – viz můj tradiční dovětek:
Ale pojďme  na ten Kovandův  článek
Lukáš Kovanda: Drahé energie nejsou chyba Fialy, ale vlastnost Green Dealu
https://www.newstream.cz/nazory/lukas-kovanda-stiznosti-na-drahou-elektrinu-adresujte-bruselu-ne-fialovi
 
V téhle zemi Green Deal zjevně nemá šanci. Ještě ani pořádně nezačal a celý národ – lidi i firmy – už brečí, že zdraží elektřina. A hněvem lidu vystrašení politici svolávají mimořádné tiskovky. Tak znova: cílem Green Dealu je masivní umělé zdražení „špinavých“ energií, kterých je většina. Takové, jež podnítí přechod na zelené energie, které ale potřebují vyšší míru flexibility elektrizační soustavy, a zejména fosilní, případně jadernou zálohu, pročež jsou celkově výrazně dražší. To teď právě mají Češi začít pociťovat na vlastní peněžence.
Zdražení elektřiny není nějakou nežádoucí poruchou, je to přímo stěžejní záměr Green Dealu. Akorát že to politici lidem takto moc neříkají, pokud si to tedy vůbec sami uvědomují. Tak to povězme za ně.  Bez masivního zdražení fosilní elektřiny nemůže Green Deal nikdy dosáhnout svých ambiciózních cílů.  Cílů, které tedy, ačkoli to už je jiná písnička, i přes svoji ambicióznost nemají bez výraznějšího zapojení Číny, USA, Indie… stejně šanci byť jen zbrzdit, natož zvrátit proces klimatických změn, neboť EU už teď představuje z globálního hlediska příliš malého a vlastně celkem nevýznamného emitenta skleníkových plynů.
Zdražení regulované složky plateb za elektřinu  domácnostem o 71 procent je nebývalé. Ale jde – při pohledu do nadcházející doby – stále právě jen o začátek.
Dosud meziročně zpravidla docházelo ke změnám regulované složky v rozsahu jednotek procent, a to často spíše nižších jednotek. Jistou výjimkou byl loňský rok, kdy Energetický regulační úřad redukoval regulovanou složku o bezmála sedmnáct procent. Jakkoli toto snížení bylo nebývale rozsáhlým meziročním pohybem, v porovnání s nyní zamýšleným zdražením, o oněch 71 procent, byl jeho rozsah pouze zhruba čtvrtinový. Ale d oba mizivých meziročních nárůstů, ba poklesů regulované složky je pryč.  I tak je navrhované navýšení regulované složky v podání Energetického regulačního úřadu neúměrné a mohlo být rozloženo alespoň do dvou let.
Energetický regulační úřad každopádně v markantním navrhovaném zvýšení regulované složky zohledňuje zejména to, že cena silové elektřiny je v Česku stále na poměrně vysoké úrovni, a to navzdory razantnímu poklesu v porovnání s loňskými astronomickými maximy. Vždyť  cena silové elektřiny kupované na rok dopředu je nyní v Česku zhruba o 230 procent vyšší, než odpovídá průměru let 2014 až 2019.
Proč Čechům zdražuje elektřina
Tento růst cen silové elektřiny v řádu stovek procent odráží několik faktorů.
Zejména se jedná o  dopady války na Ukrajině   a odstřihávání podstatné části EU od relativně levných ruských energií, zejména plynu .  Dále jde o důsledek zelené agendy EU , jejímž hlavním cílem je – v souladu se souborem regulací v podobě zmíněného Green Dealu EU – dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. S tím je spojeno například zdražování emisních povolenek. Cena emisní povolenky EU v posledních pěti letech vzrostla o zhruba 400 procent.
Ve vyšší ceně silové elektřiny se odrážejí také další faktory, jako je například  německá energetická transformace – takzvaná Energiewende – a s ní související odklon Německa od provozně relativně levné výroby jaderné elektřiny .
Rapidní růst cen silové elektřiny je na evropských burzách, i v Česku, patrný zvláště od druhé poloviny roku 2021. V příštím roce jej tedy lidé v Česku pocítí dosud nejpalčivěji právě i v regulované složce svých plateb za elektřinu.
Relativně drahá silová elektřina totiž zvyšuje náklady na elektřinu určenou na krytí ztrát elektrizační soustavy a taktéž obecně náklady na poskytování podpůrných služeb. Od roku 2021 také vzrostly náklady na investice v elektrizační soustavě, které odrážejí vyšší ceny stavebních prací i materiálů. Navíc, probíhající nárůst počtu zdrojů obnovitelné energie zapojených do elektrizační soustavy vyžaduje kvůli jejich neřiditelné povaze a silné závislosti na nevyzpytatelných povětrnostních podmínkách více prvků flexibility, například v podobě denní akumulace, které ovšem opět zvyšují cenu elektřiny pro konečné odběratele z řad domácností či firem.
Dalším zdrojem růstu regulované složky ceny elektřiny je  zásah vlády v podobě ukončení platby příspěvku za obnovitelné zdroje energie.  V příštím roce bude tato platba uskutečňována samotnými domácnostmi a firmami, nikoli z prostředků veřejných rozpočtů. Vláda tím chce přispět k ozdravení veřejných financí. Letos platbu odpouštěla – brala ji tedy na sebe –, aby ekonomice od drahých energií alespoň částečně ulevila.
Po poklesu cen silové elektřiny má nyní vláda zjevně pocit, že této úlevy už dále není třeba. Vláda na domácnosti a firmy přenáší od příštího roku opět také platby související se zmíněnými technickými ztrátami v přenosové a distribuční soustavě nebo rovněž uvedené platby na podpůrné služby.
Shrneme-li, v nárůstu cenu regulované složky elektřiny se tak odráží jak vlastní markantní zdražení silové elektřiny na burzách EU, které je zvláště patrné v letech 2022 a 2023, a pak také fakt, že na rozdíl od letoška už vláda nebude od drahých energií domácnostem a firmám ulevovat za cenu nárůstu veřejného zadlužení.
Vláda se zde chytla do vlastní pasti. Tak dlouho – ještě v opozici – strašila veřejnost rozvratem, ba bankrotem veřejných financí, ač zjevně sama uvěřila této nepodloženosti. A musí nyní úporně konat kroky, kterými jakoby veřejné finance ozdravuje. Připomeňme jen, že žádná ratingová agentura ani loni, ani letos Česku rating nezhoršila. Agentura Standard & Poor’s ve svém říjnovém posudku označuje stav tuzemských veřejných financí za solidní a zadlužení za přiměřené. To vše ještě před nabytím účinnosti legislativy ke konsolidačnímu balíčku.
Je přitom třeba si uvědomit, že  Green Deal je postavený na masivních dotacích, a tedy nárůstu zadlužení, jež samo o sobě ochromí ekonomiku EU a zhorší životní úroveň lidí (kvůli kombinaci vyšších daní a nižších mezd).  Vedle dotací se Green Deal opírá o extrémně nízké úrokové míry, uměle v uplynulých letech zmanipulované Evropskou centrální bankou, „tiskem“ bilionů eur. Za tyto „vytištěné“ biliony zase občané platí zhoršením životní úrovně v podobě vysoké inflace.
Výrobci větrníků skřípou zuby
Není náhodné, že akcie klíčových výrobců turbín větrných elektráren v EU, jako je Siemens Energy nebo Orsted, v prostředí vyšších úroků padají prudce k zemi. Vyšší úroky, jež výrobce turbín větrných elektráren takto drtí, jsou nutné ke zkrocení mimořádně vysoké inflace, kterou výrazně přiživily právě předchozí extrémně nízké, nulové úroky a nezřízený „tisk“ bilionů eur.
Akcie německého Siemens Energy jsou od přelomu let 2020 a 2021 dole o nějakých 75 procent, pročež tento podnik žádá německou vládu v přepočtu o zhruba 400 miliard korun mimořádné sanace z kapsy daňového poplatníka.  Vskutku, zelená energie není levná.
Dánský Orsted padá dokonce o zhruba 80 procent, v porovnání s vrcholem zelené mánie na přelomu let 2020 a 2021 (viz grafy níže). Tehdy, v době neudržitelně nízkých, ba nulových úroků, přece bylo heslem doby, které znělo i Českem, že „Green Deal je příležitost“.
Akcie německého výrobce turbín větrných elektráren Siemens Energy padají o 75 procent Bloomberg Akcie dánského Orstedu, taktéž výrobce turbín větrných elektráren, ztrácejí dokonce 80 procent. Bloomberg Green Deal je možná příležitost, ale zatím zhusta hlavně pro země typu autoritářské Číny či Kataru. Primárním cílem Green Dealu totiž rozhodně není energetická bezpečnost a nezávislost na energiích ze zahraničí, i když to tak politici někdy vykládají. Naopak. V rámci zelené agendy země EU zavírají své uhelné doly a svá ložiska zemního plynu, Německo dokonce vypnulo své jaderné elektrárny.
Místo toho se do EU vozí plyn z Kataru a dále třeba z USA nebo z Austrálie. A takové Německo má být dle odborných prognóz v solární energetice v roce 2025 z 95 procent závislé na dovozech z Číny…
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Počteníčko jak se  patří. tedy  jestliže  máte  hodně  dobrou  životní pojistku a  rodina  je  zrovna  v naprosté finanční krizi a  před  bankrotem ji  může  zachránit  jen vaše  rychlá  smrt a  výplata  plnění  z té vaší  životky.  Protože  když  tohle  čte obyčejný  člověk, tak si doslov a koleduje  o to, aby  ho  okamžitě klepla příslovečná Pepka. A  žádná  pojišťovna  si netroufne  tvrdit,  že  jste  spáchal  rafinovanou sebevraždu, takže  rodina  bude  zachráněna…
Jinak je  to poukázka  buď  přímo do blázince na hospitalizaci nebo  důrazný  vzkaz  do Blaníku  tamním rytířům, že  už  je opravdu nejvyšší  čas  vyjet  a  to Obludárium, co tady a v Bruselu bačuje,  je skutečně  potřeba  urgentně  rozehnat a roznést  na kopytech.  A podle  toho,  že  onehdá  Chebsko zaznamenalo  rekordní  zemětřesení, tak  nejspíš  už  blaničtí rytíři sedlají. Stáje  nejspíš  mají  někde pod Komorní hůrkou..
Dost  srandiček. V  titulku Kovanda  píše, že  Fiala  za  zdražování nemůže.Že jako za všechno může  jen a jen Brusel!  Vřele  nesouhlasím! Co udělal Fiala  , kromě planého žvanění a podbízení se evropským  papalášům, aby  ochránil zájmy  českého občana?
Odpovím si  sám  – nic!  Ba právě naopak , ještě  se  chlubil, jak  s ním  v Bruseli spokojeni  byli…
Přesné není  ani Kovandovo sdělení,  že  za  to může  jen ten  do zelena  zblázněný  Brusel. Samozřejmě,  že je  to jeho kšeft a  agenda. Ale  všechno musí odkývat – zatím- národní vlády. A  ta  naše  kývá  opravdu  horlivě, Ba nejhorlivěji  ze všech  dost možná. A ještě  jedna  věc – když  ceny  energií loni vystřelily  do ekonomického vesmíru,  tak  jsme  slyšeli,  že  je  to díky Putlerovi a jeho válce. Jak to, když  jsme našli  substituci  za  ruské dodávky a  ceny  energií  jdou dolů,  že nakonec  nula  od nuly  pojde a  spíše bude hůř???? To opravdu  jen ten green deal? A proč  se ho tedy  Fiala  a spol. nepokusili  zablokovat?
Opravdu  se poplatek za  regulovanou  složku musel takhle  urvat  ze  řetězu???? Nepochybně  je  green deal  jádrem všeho zla. A jeho dopady  na  Evropu  budou strašlivé. prostě  ztratíme jakoukoliv  konkurenceschopnost. Se  vším  všudy, co to přinese. když se  fanatici dostanou  k  atributům moci, jinak to ani skončit  nemůže!!!! Kde fanatik, tam smrtelně nebezpečno!!!! Smrtelně. Evropský občan  líný přemýšlet  to  dostane  z obou laufů a  v plné  parádě. Pak  uvidí , zač je  toho , když akceptoval blouznění  všech Timmermansů, Bearbockových a  Gret a všech jim na  roveň postavených. Naprostá většina  toho, co v Kovandově  článku stojí, minimálně 5 let na Kose  dávno čtete. Nyní se ta písmenka jakéhosi  malého blogu  zhmotní  do faktury  vašich dodavatelů  energií….
Jak se vám  čte, že  se  Evropa  úspěšně  odstřihla  od levných ruských  energií,  že Green Deal je možná příležitost, ale zatím zhusta hlavně pro země typu autoritářské Číny či Kataru. Primárním cílem Green Dealu totiž rozhodně není energetická bezpečnost a nezávislost na energiích ze zahraničí, i když to tak politici někdy vykládají. Naopak. V rámci zelené agendy země EU zavírají své uhelné doly a svá ložiska zemního plynu, Německo dokonce vypnulo své jaderné elektrárny.
Místo toho se do EU vozí plyn z Kataru a dále třeba z USA nebo z Austrálie. A takové Německo má být dle odborných prognóz v solární energetice v roce 2025 z 95 procent závislé na dovozech z Číny????
Paráda  všech parád,  že?
To ovšem není  zdaleka  všechno! On totiž  hrozí  akutní  deficit a  ve  velkém, zejména  u elektřiny! A  bruselští ajatolláhové a jejich národní pohunci  nahání  zaslepené  obyvatelstvo do chiméry  elektromobility!!!! Vytápění  už nemá  být možné  ani dřevem z  vašeho lesa, ale jen  tepelným čerpadlem!!!! Kde na to vezmou  ti bruselští obchodníci  z deštěm  a prodavači zelených  snů reálné zdroje  elektřiny? Kde  dostatečně dimenzované přenosové soustavy?
Tohle  je  evidentně netrápí. Oni zdražují povolenky, aby  se  klasická, tedy uhelná energetika  nevyplatila!!!  Neznám v historii příklad, kdy si někdo  něco  sám od sebe zdražil, aby ho to ekonomicky  zničilo!!!  To  až  nositelé  současného progresivismu a zelení  magoři! Napříč  Evropou. Aby  se stali  závislými na  Číně  a Kataru!!!! Nazdar  koště!
Prostě  katastrofa, kam se člověk podívá.
Ale  že  vás  zajímá  to zdražení konkrétně?  Dám sem  tři screenshoty  ze  Seznamu.cz,
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-koho-nejvice-dozene-zdrazeni-regulovane-slozky-ceny-elektriny-239270
kde  se  to pokoušeli spočítat. Pro různé typy  spotřeby elektřiny.
Docela pozoruhodné a názorné tabulky:

Všimli  jste  si jak cena  silové elektřiny – to je  to, co  vás  zajímá  a proč  jste  ochotni platit,  se stává stále marginálnější  kvůli tomu jak stoupají  poplatky  za  bláznění ekoteroristů a  green dealových  dealerů?
Moc  pěkné, kus  úžasně  odvedené propagandy a vymývání mozků  Seznamem  je  to meziroční  srovnání  cen  23/24!!!  To se musí nechat,  to je kus  skvěle  odvedené masové lobotomie  redakcí Seznamu. Vychází  z  toho ono pověstné  – lidi nebojte se,  je  to jen procentíčko!!!
Jenže  pro mne platí  srovnání  na  rok 22, kdy  jsme ještě  měli  uzavřené smlouvy  na „normální ceny“!!!!A tam je nárůst  brutální!!! Takhle  to fungovalo v  normálních  časech a já  bych očekával,  že  se  situace  bude normalizovat  k tehdejším hodnotám!!! Nikoliv,  že  energetické cenové  běsnění, díky  neschopnosti  Fialy a jeho Obludária, se  stane novým normálem! Není proto  žádný důvod. Jen to,  že  si to ukrajinský protektor  v  Praze  přeje,  protože  bruselská komandatura  mu tak zavelela!
A ještě přidám  další  screenshot  ze  stejného zdroje,  aby bylo jasno, z  čeho všeho sestává  ona  tak  expandující  regulovaná složka  elektřiny:

Nevidím  důvod platit  za  OZE. Jsme proti nim, nechci je, mám  je za výplod  chorého mozku. Ovšem ještě  více mne irituje,  když  se na internetu diskutuje  o zvednutí  rozhlasových a televizních poplatků  o pár  kaček. Jak se proti tomu lidé  vehementně ohrazují,  že ČT  ani kačku.  Asi by  večerníčky, Star Dance a filmy měla produkovat zadarmo…  Ano  „zpravodajství“  ČT  je bezesporu  hnus. Fialový  a  už  hodně  dlouho. Ale  každý z nás  má  možnost použít dálkový ovladač  a prostě je vypnout a mít  od  nich pokoj. Poplatek za  OZE, které nechci se vypnout  nedá. Podobně poplatek  za jistič, za  systémové služby, atd. Ale  hlavně  ten za OZE. A  je  asi tak 5x  větší  než  poplatek ČT. A  kde je nějaké pobouření  bodrých občánků, aspoň trochu srovnatelné  s  tím poplatkem  za  TV???
Nadávejme!  Sami sobě! Sami sobě!
Zdroj


Nejčtenější za týden