Stoltenberg: Západ by se měl připravit na „špatné zprávy“ z Ukrajiny
RSS

Stoltenberg: Západ by se měl připravit na „špatné zprávy“ z Ukrajiny


Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v čerstvém rozhovoru varoval Západní alianci, aby se připravila na další „špatné zprávy“ z Ukrajiny, vyplývá ze sobotních poznámek poskytnutých německé národní televizi ARD. (Foto: X)









Byl dotázán, zda si myslí, že se situace pro ukrajinské síly v budoucnu zhorší poté, co byla protiofenzíva všeobecně uznána za neúspěšnou. „Měli bychom být připraveni i na špatné zprávy,“ odpověděl. „Války se vyvíjejí ve fázích. Musíme však Ukrajinu podporovat v dobrých i špatných časech.“




Stoltenberg: Západ by se měl připravit na „špatné zprávy“ z Ukrajiny

Uvedl, že v reakci na současnou „ kritickou situaci“ musí Západ zvýšit výrobu munice. „Nechám na Ukrajincích a vojenských velitelích, aby učinili tato obtížná operační rozhodnutí,“ vysvětlil Stoltenberg.



„Jedním z problémů, kterým bychom se měli zabývat, je roztříštěnost evropského obranného průmyslu,“ řekl. Země se z nadšených podporovatelů a dárců Ukrajiny staly v poslední době spíše zeměmi, které bijí na poplach kvůli snižujícím se nebo vyčerpaným obranným zásobám, protože ani výroba munice nestíhá.




USA popírají, že by tlačily na Ukrajinu, aby vyjednávala s Ruskem

Před týdnem vzbudil německý představitel pozdvižení spekulací, že pokud by Německo bylo nuceno vstoupit do velké války, jeho vojáci by vydrželi v bitvě jen „dva dny“ kvůli vážnému nedostatku dodávek obranných prostředků a munice v důsledku jejich poskytnutí Ukrajině. Níže uvádíme slova německého politika podle překladu:



Bojová schopnost německých ozbrojených sil, Bundeswehru, byla vážně oslabena nedostatkem způsobeným neustálými dodávkami materiálu a munice Kyjevu, prohlásil Johann Wadephul, německý poslanec opoziční strany Křesťanskodemokratická unie (CDU). Jeho komentáře přicházejí v době, kdy bylo zjištěno, že téměř polovina Němců si přeje rozpuštění koaliční vlády.




Putin nedosáhne míru na Ukrajině před volbami v USA v roce 2024

„Rozhodující [německé] vojenské jednotky mohou [kvůli těmto nedostatkům] vydržet v bitvě maximálně dva dny. A to je celkově katastrofální zjištění,“ řekl Wadephul. „Každý, kdo vůbec mluví o připravenosti na válku, ale očekává, že Bundeswehr bude připraven alespoň na obranu, by měl zajistit, aby k tak špatné situaci nedošlo. Bohužel je tomu právě naopak.“



Wadephul tvrdil, že proces zlepšování bojeschopnosti ozbrojených sil země je pomalý, a ze současného stavu obvinil německého ministra obrany Borise Pistoria. Dodal, že vidí vznešeně znějící prohlášení, ale málo reálných kroků, které by současnou situaci změnily.




Manželka šéfa ukrajinské vojenské špionáže otrávena. Co je se za tím skrývá?

Podle politika „bod zlomu“ pro Bundeswehr ještě nenastal.



„Dokonce i pokud jde o náhradní nákupy, Bundeswehr je ve skutečnosti ztrátový. Jakkoli jsou dary Ukrajině z hlediska materiálu a munice správné, v současné bezpečnostní situaci je nepřijatelné, že nedochází k žádné kompenzaci,“ řekl Wadephul. „ Potřebujeme mnohem více [zbraní], než jsme měli.“




Největší problém Ukrajiny, když se hledají branci

To vše je také součástí „únavy z války“, která se ozývá v titulcích médií. Přesto Stoltenberg a Bidenův Bílý dům tlačí na evropské představitele, aby zdvojnásobili a ztrojnásobili své úsilí. Stoltenberg se také nedávno snažil rozptýlit tvrzení, že únava se konečně dostavila i u vedení NATO.



A ve svém posledním rozhovoru šéf NATO zdůraznil, že „války jsou ze své podstaty nepředvídatelné“ – ale že „víme, že čím více budeme Ukrajinu podporovat, tím rychleji válka skončí“. Přesto tato strategie zatím nefunguje.



Zdroj: business-standard.com
Článek Stoltenberg: Západ by se měl připravit na „špatné zprávy“ z Ukrajiny se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden