Izrael ostřeluje jižní Gazu. Očekává se „dlouhá válka“ trvající rok i déle
RSS

Izrael ostřeluje jižní Gazu. Očekává se „dlouhá válka“ trvající rok i déle


První den obnovených bojů v Gaze po příměří se rozpoutalo peklo. Mluvčí UNICEF k pátečnímu bombardování uvedl: „Tato noční můra pro lidi se dnes nějakým způsobem ještě zhoršila.“ (Foto: X / ilustrační)









Palestinské zdroje již uvedly, že v posledních hodinách bombardování pásma IDF bylo zabito více než 100 lidí. Izraelská média uvádějí, že z Gazy bylo na jižní Izrael odpáleno nejméně 50 raket.




Israel renewed its bombing campaign of the Gaza Strip on Friday morning after talks to extend the truce which went into effect a week ago had failed. Dozens of Palestinians have been killed by the new bombardments, which hit buildings in Khan Younis, Rafah and northern Gaza. pic.twitter.com/ZGCXSycNaG — Middle East Eye (@MiddleEastEye) December 1, 2023

#Watch : Wow, IDF strikes in Khan Younis, Gaza Tunnels? pic.twitter.com/yQOOf89Oti — Open Source Intel (@Osint613) December 1, 2023

Už i mainstream potvrzuje, že Izrael věděl o plánovaném útoku Hamásu

Letecká kampaň se dokonce rozšířila i na jižní polovinu Pásma poté, co po celou počáteční fázi konfliktu měli obyvatelé Gazy opustit své domovy na severu a utéct do bezpečí na jih:



Záběry ověřené televizí Al-Džazíra ukazují četné kouře na obloze z úderů izraelské armády na Chán Júnis. …Chán Júnis na jihu Gazy je místem, kam tisíce Palestinců uprchly před bombardováním dále na sever.



Dříve během dne izraelská armáda shazovala na město letáky, které Palestincům nařizovaly, aby utíkali dále na jih do Rafáhu.




Blinken požádal Izrael, aby na Gazu použil menší bomby

Bílý dům prohlásil, že podporuje Izrael, a obvinil Hamás ze zhroucení příměří. Izraelští představitelé vysvětlili, že Hamás odmítl propustit dalších deset zajatých žen. Izrael tvrdí, že „tím porušil podmínky dohody, která stanovila, že Hamás nejprve propustí všechny ženy a děti zadržované v Gaze výměnou za to, že Izrael bude souhlasit s příměřím až na devět dní“ .



Snad největší a nejzlověstnější vývoj z hlediska toho, co přinese budoucnost, vidíme ve slovech izraelských představitelů pro Financial Times. Netanjahu plánuje „dlouhou válku“ , která by mohla dosáhnout v průběhu příštího roku nebo i déle. FT o tom píší v nové zprávě:



Podle několika osob obeznámených s přípravami Izrael plánuje kampaň proti Hamásu, která se protáhne na rok nebo déle, přičemž nejintenzivnější fáze pozemní ofenzivy bude pokračovat až do začátku roku 2024. Vícefázová strategie počítá s tím, že izraelské síly, které jsou posádkou uvnitř severní části Gazy, podniknou bezprostřední výpad hluboko na jih obléhané palestinské enklávy.




„Hamás se skrývá mezi civilisty!“ Reportér pak ukončil rozhovor

Mezi cíle patří zabití tří nejvyšších představitelů Hamásu – Yahyi Sinwara, Mohammeda Deifa a Marwana Issy – a zároveň zajištění „rozhodujícího“ vojenského vítězství nad 24 prapory a sítí podzemních tunelů této skupiny a zničení její „řídící schopnosti v Gaze“.



„Bude to velmi dlouhá válka . . . V současné době nejsme ani zdaleka v polovině cesty k dosažení našich cílů,“ uvedla jedna z osob obeznámených s izraelskými válečnými plány. Celková izraelská strategie pro Gazu je flexibilní, přičemž načasování je diktováno několika „hodinami“, včetně operačního pokroku na místě, mezinárodního tlaku a příležitostí k osvobození izraelských rukojmích, uvedli tito lidé.



Zdroj: ft.com
Článek Izrael ostřeluje jižní Gazu. Očekává se „dlouhá válka“ trvající rok i déle se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden