Sterzik-Vidlák na demonstraci aneb nová anticharta
RSS

Sterzik-Vidlák na demonstraci aneb nová anticharta



ZDENĚK KOUDELKA
Za vlády Petra Fialy ožívají metody držitelů moci a jejich přisluhovačů, které byly užívány před listopadem 1989. Příkladem je odsuzování účasti komentátora veřejného dění z Moravy Daniela Sterzika-Vidláka na protivládní demonstraci 27. 11. 2023 na Malostranském náměstí v Praze.
Provládní kritici jej označují za proruského, aniž by uvedli, proč. Je to jen nálepka užívána na označení odpůrců vlády obdobně, jako byla za totality nálepka proamerických zaprodanců a ztroskotanců. Přitom kritici, včetně České televize, vůbec nezmiňují, co na demonstraci řekl. Proto jsem si hned připomenul obdobnou situaci, kdy vládní přisluhovači v médiích, včetně tehdejší provládní televize, haněli Chartu 77 jako proamerické zaprodance, aniž by si běžný člověk mohl text Charty přečíst a sám jej zhodnotit. Proto uvádím celý projev Daniela Sterzika-Vidláka.
Projev Daniela Sterzika-Vidláka v Praze 27. 11. 2023
„Já tu dneska budu mluvit především za zemědělce a zemědělství a tak se rovnou zeptám: Vládo, vyplatíte zemědělské dotace do konce roku? Ono to totiž vypadá, že budou vyplaceny až v lednu. Že vy to děláte proto, abyste kosmeticky vylepšili schodek rozpočtu? Že chcete peníze podržet přes konec roku, protože když peníze pošlete až v lednu, tak letošní schodek rozpočtu bude vypadat, že je o 45 miliard nižší. Nižší Kefalín, Stanjura nám myslí politicky.
Předpokládám, že s maržemi obchodních řetězců také nikdo nic dělat nebude, že? Maximálně pár srovnávacích obchodů s nutellou. Výkupní ceny nízké, prodejní vysoké, zákazník to zaplatí. Nechcete to Ministerstvo zemědělství rovnou zrušit? Asi by se nic neměnilo, ale ušetřil by se jeden ministr.
Říkám to pořád dokola a budu to říkat dál. Tato vláda nás dostala do situace, kdy žádné kosmetické opatření nepomůže. Žádné zvýšení platů některých profesí nám nezmění to, že na Ostravsku zhasínají vysoké pece. Žádné navýšení rozpočtu ministerstva nám nezmění to, že firmy odcházejí kvůli drahým energiím a komplikované byrokracii. A stejně tak nenastartujete hospodářský růst tím, že lidem zvednete daně a koupíte za ně obrněný šrot.
Byli jsme křižovatka Evropy a teď jsme spíš kruhový objezd. Tohle je asi poprvé v dějinách, kdy zaměstnanci stávkují a zaměstnavatelé jim k tomu drží palce. Všichni víme a všichni potřebujeme tyto tři věci:
– Ceny energií se musí snížit. Jestliže výrobní náklady na kWh jsou méně než koruna, co brání tomu, aby stála dvě koruny? Nenažranost, nic jiného.
– Ceny v obchodech musejí jít dolů. Potravinářství v celé Evropě je propojené, ale my máme vyšší ceny než v Německu nebo v Polsku. Mimořádná situace žádá mimořádné opatření. Několik velkých obchodních řetězců není zdravé konkurenční prostředí, ale oligopol a podle toho by se s tím mělo zacházet.
– A do třetice. Přestaňte obírat důchodce, protože to je jejich zásluha, že po 30 letech kapitalismu je tady pořád co krást. Díky jejich umu máme elektrárny, přehrady a všechno, co nyní zbržďuje náš pád dolů.
Chcete další podniky v insolvenci? Chcete další pokles životní úrovně? Tak já to pro vládu na závěr shrnu jednou větou. Vládo, nejdřív musíš krávu nakrmit a pak ji teprve můžeš dojit. Děkuji vám.“
Charta 77 a Sterzik-Vidlák
Dnes každý člověk může posoudit text Charty 77 i projev Daniela Sterzika-Vidláka. Jeho projev hodnotím jako slova na obranu zemědělců, důchodců i našeho průmyslu. Podstatou dnešních problémů je totiž domácí politika, ne politika zahraniční. Sterzik-Vidlák nepíše jen o zemědělství, vyjadřoval se i k rusko-ukrajinské válce. Má na Ukrajině příbuzné a od nich zprávy napřímo a to dávno před tím, než vypukla rusko-ukrajinská válka. Je dobře, že i o tom píše. Každý si jeho texty, včetně těch starších, může porovnat s tím, co psali provládní propagandisté, a s odstupem času posoudit, jak vypadá realita.
Demokratizace šíření informací
Daniel Sterzik-Vidlák vadí přisluhovačům vlády v tom, že je jasně protivládní. No a co? To je v demokracii možné a normální. Zvláště jim vadí, že píše čtivé komentáře. Jeho činnost je příkladem, jak internet výrazně zlevnil a demokratizoval šíření informací. Dřív měly monopol na mediální vliv mocenské skupiny ovládající pražské redakce. Nyní se může prosadit i nebohatý komentátor z Moravy. A to je pro svobodu slova a názorovou pestrost dobře.

The post Sterzik-Vidlák na demonstraci aneb nová anticharta first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden