Fiala slíbil něco, co není možné
RSS

Fiala slíbil něco, co není možné




PZ
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 90) bude muset dnes zatlačit na pojišťovny, aby se peníze dostaly k doktorům, jak jim slíbil premiér Petr Fiala (ODS). Jeho slib se totiž pohybuje na hraně zákona, možná i za ní.
Ministr zdravotnictví se dnes chystá projednat s řediteli zdravotních pojišťoven kroky k růstu mezd a platů ve zdravotnictví. Včera to uvedl v pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Po jednání s pojišťovnami se ministr odpoledne sejde se zástupci lékařů, se kterými se chce definitivně dohodnout na navýšení peněz na odměny lékařských i nelékařských pracovníků nemocnic. S těmi se premiér totiž ve čtvrtek dohodl na růstu mezd a platů v nemocnicích.
Premiér Fiala nabídl lékařům pro příští rok 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ale toto řešení není možné. Stát totiž nemůže garantovat platy v obchodních společnostech, což jsou nestátní či soukromá zařízení. To se nyní bude snažit protlačit právě ministr zdravotnictví Válek.
Premiér minulý týden ve čtvrtek oznámil, že se s protestujícími lékaři dohodl na růstu mezd a platů v nemocnicích. Pro příští rok jim nabídl 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), jejímiž klienty je 60 procent české populace, budou nemocnicím nabídnuty úhradové dodatky ke smlouvám s pojišťovnami.
„Já jsem před jednáním, které budu mít v pondělí ve 14:45, svolal ředitele všech pojišťoven. A budu od nich chtít vědět, a předpokládám, že pan ředitel VZP jim to představí, ten mechanismus dodatku tak, aby na jednání s mladými lékaři mohl ředitel VZP přesně říct, jaký bude mechanismus dodatku, jak to udělá a garantoval to,“ řekl včera v televizi Nova ministr Vlastimil Válek.
Podle ministra zdravotnictví už byla většina obsahu čtvrteční dohody lékařů s premiérem předjednána dříve a v pondělí je jen potřeba doladit detaily. Například se musí určit, kolik z peněz navíc bude určeno pro lékaře a kolik pro nelékařské profese, prohlásil Válek.
Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a člen TOP 09, který je nyní místopředsedou správní rady největší zdravotní pojišťovny VZP, včera v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News zopakoval, že řešení, jež bylo oznámeno ve čtvrtek na tiskové konferenci, není možné.
„Peníze, o kterých se mluví, nejsou ze státního rozpočtu, ale jsou zdravotních pojišťoven. Ty si za ně kupují služby pro své pojištěnce a neplatí platy lékařů. Stát nemá žádný instrument, jak zařídit, že za platby pojišťoven zdravotnickým zařízením za výkony dostanou lékaři peníze. Neexistuje instrument, jak to právně čistě udělat u nestátních či dokonce soukromých zařízeních,“ prohlásil na CNN Prima News Miroslav Kalousek.
prvnizpravy.cz

The post Fiala slíbil něco, co není možné first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden