Britští provozovatelé sítí jsou zoufalí: větrné a solární elektrárny dodávají v zimě sotva osminu poptávky
RSS

Britští provozovatelé sítí jsou zoufalí: větrné a solární elektrárny dodávají v zimě sotva osminu poptávky


Evropa má postupně přecházet na zcela nespolehlivé zdroje energie, což logicky povede k deindustrializaci a black outům. Mnohé země jsou již dosti napřed, takže jakmile nastoupí zima, začínají zjišťovat, kam vede zelená agenda.
Je naivní se domnívat, že vítr a slunce stačí k zásobování země elektřinou. Ve Velké Británii se lidé ptají, jak to skončí. Protože nyní v zimě se „obnovitelné zdroje“ podílejí na celkové výrobě elektřiny jen asi jednou osminou.
Národní provozovatel sítě chce dokonce vyplácet domácnostem peníze, pokud večer nebudou používat elektřinu.
Říká vám něco pojem „temná stagnace“? Je to doba, kdy slunce nesvítí a vítr nefouká. Ale když je elektrická síť závislá na větru a slunci, nastává problém. Zejména v zimě, kdy je delší dobu tma a bezvětří, je to obtížné.
Britové si toho v tuto chvíli také všímají – a poukazují na to v tweetech na X.
Žádný vítr a žádné slunce v dosud nejchladnější den roku. Británii v podstatě pohání plyn a jádro (viz obrázek). Dny, jako je ten dnešní, ukazují, že větrná energie je drahá pošetilost. Také v Německu bylo v té době bezvětří. A elektřina pocházela převážně z uhlí.

Screenshoty s informacemi o provozovateli sítě ilustrují, že ani ve 14 hodin místního času – kdy měla být dostupná alespoň solární energie – vítr a slunce společně nemohly poskytnout ani osminu dodávek energie.
Společně dodávaly stejně jako dovoz elektřiny nebo jaderná energie. Fosilní paliva – zejména zemní plyn – to celé zachraňují.
Taková byla skutečná situace s dodávkami kolem 14. hodiny. Všimněte si, že dovážené energie bylo jen o málo méně než z obnovitelných zdrojů.

Za předpokladu, že dojde k úplné dekarbonizaci výroby energie, budou pak Britové muset desetinásobně zvýšit své větrné a solární kapacity, aby vůbec přečkali zimu (se zálohami z vodních, biomasových a jaderných elektráren)? Jak to má fungovat?
Komentář k obrázku níže :
Co dnes ráno udržuje naše světla v Británii rozsvícená?
Uhlí a plyn.
Plyn vyrábí 70 % naší elektřiny.
Uhlí 3 %.
Větrná energie je na pouhých 4 %.
A žádná solární energie.

Spoléhat se při výrobě elektřiny na vítr a slunce je vyloženě sebevražedné, zejména v zimě. Bez zemního plynu a uhlí světla rychle zhasnou.
Ve velmi chladném dni mají po celé Británii s velkou poptávkou po elektřině značný problém. Zde jsou údaje pro větrnou, solární a plynovou energii. Pak zvažte, za který z nich chce vláda utratit miliardy a kterých se chtějí klimatičtí šílenci co nejdříve zbavit?
Vítr = 3,27 %
Slunce = 5,58 %
Plyn = 58,40 %
Britský provozovatel sítě chce podle zpráv médií dokonce vyplácet domácnostem peníze, pokud večer nebudou spotřebovávat elektřinu. Bez větru a slunce prostě chybí dostatečná výroba elektřiny.
Má větrná a solární energie tváří v tvář těmto problémům vůbec budoucnost?


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Britští provozovatelé sítí jsou zoufalí: větrné a solární elektrárny dodávají v zimě sotva osminu poptávky se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden