USA se zavázaly, že odstaví všechny uhelné elektrárny
RSS

USA se zavázaly, že odstaví všechny uhelné elektrárny


John Kerry, zvláštní prezidentský vyslanec pro otázky klimatu, v sobotu oznámil, že se Spojené státy „hrdě“ zavázaly nestavět žádné nové uhelné elektrárny a zcela se zbavit těch stávajících. (Foto: Flickr)









„ Abychom splnili náš cíl vyrábět do roku 2035 elektřinu ze 100 % bez znečištění oxidem uhličitým, musíme postupně přestat využívat uhlí,“ uvedl Kerry v prohlášení z 2. prosince, v němž oznámil, že se Spojené státy oficiálně připojily ke koalici 56 dalších zemí, které se ve jménu změny klimatu plánují zbavit uhlí.



„ Budeme se snažit urychlit postupné ukončování spalování uhlí po celém světě, budovat silnější ekonomiky a odolnější komunity,“ uvedl Kerry ve svém prohlášení.



„Prvním krokem je přestat problém zhoršovat: přestat stavět nové nesnížené uhelné elektrárny.“



Ačkoli nebylo uvedeno žádné konkrétní datum, kdy Bidenova administrativa plánuje zrušit stávající americké uhelné elektrárny, další regulační opatření administrativy stanovují rok 2035 jako rok, kdy uhlí skončí.



Podle údajů ministerstva energetiky (DOE) bylo v říjnu 2023 necelých 20 % elektřiny v USA vyráběno z uhlí.



Pakt proti uhlí, k němuž se Washington podle Kerryho právě připojil, se nazývá Aliance Power Past Coal, která vznikla před šesti lety a do soboty měla 50 členů, když se k ní připojily Spojené státy, Česká republika, Kypr, Dominikánská republika, Island, Kosovo a Norsko, čímž se jejich počet zvýšil na 56.



Aliance Power Past Coal Alliance ve svém prohlášení z 2. prosince s odkazem na plán IEA Net Zero uvedla, že aby „byl cíl 1,5 °C na dosah“ , musí vyspělé ekonomiky, jako jsou Spojené státy, okamžitě ukončit výstavbu nových uhelných elektráren a postupně odstavit stávající elektrárny do roku 2030 a ve zbytku světa do roku 2040.



Cílem hranice 1,5 °C, která byla poprvé stanovena v Pařížské dohodě v roce 2015, je omezit nárůst globální teploty na 1,5 °C do roku 2100.



V roce 2022 vyráběly uhelné elektrárny 36 % celosvětové elektřiny, čímž předstihly všechny ostatní zdroje. Více než polovina této výroby připadala na Čínu, která rychlým tempem staví nové uhelné elektrárny, aniž by ji od toho odradily různé klimatické závazky a cíle, které vedení země plní.



Dalšími třemi největšími přispěvateli k celosvětové výrobě elektřiny z uhlí jsou Indie, Spojené státy a Japonsko, které se na celkovém objemu podílejí přibližně 25 %.



Zdroj: theepochtimes.com
Článek USA se zavázaly, že odstaví všechny uhelné elektrárny se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden