Moderátor BBC si stěžoval, že příliš mnoho bělochů v redakci mu přivodilo psychickou újmu
RSS

Moderátor BBC si stěžoval, že příliš mnoho bělochů v redakci mu přivodilo psychickou újmu


Umíte si představit, že by si například stěžoval tentýž jedinec v Nigérii, že tam mají v médiích příliš mnoho černochů nebo v Číně, že tam mají příliš mnoho žlutých?
To by mu jen tak neprošlo. Jenže protibělošský rasismus je všude v kurzu a je dokonce možné, že se brzy objeví inzerát, v němž bude BBC hledat nové kolegy – ideálně muslimské muže tmavší pleti, aby nadále tento chudáček netrpěl psychickou újmou z pohledu na bělochy.
Nicméně radu bych pro něj měla: co tak se sbalit a vyrazit třeba do Pákistánu či Bangladéše? Tam se jistě nebude cítit špatně, protože bělochů tam příliš mnoho nenajde. A muslimů, na jejichž malý počet v médiích si také stěžoval, tam bude samozřejmě víc než dost…
Moderátor britské státní televize BBC Radio 5 řekl, že bojoval s problémy se svým duševním zdravím, protože pracoval v převážně bílém prostředí.
Nihal Arthanayake také tvrdí, že vysoký podíl bílých zaměstnanců BBC vedl k masovému exodu ze společnosti, což se nepotvrdilo.
Stalo se tak na výroční konferenci Fondu pro rozmanitost žurnalistiky (JDF) o rovnosti žen a mužů, rozmanitosti a inkluzi, kterou pořádala Národní rada pro vzdělávání novinářů.
JDF uděluje stipendia začínajícím novinářům z různých prostředí, kteří nemají finanční prostředky na to, aby se uživili prostřednictvím svého vzdělávání.
Tyto komentáře byly proneseny během rozhovoru s  Jo Adetunjim , redaktorem zpravodajského serveru The Conversation. Nihal Arthanayake se během rozhovoru vyjádřil slovy, která by se dala označit za rasistická.
A pokud by takto hovořil běloch ve vztahu k barevným, trestní stíhání by ho neminulo.
„Silně na mě působí, když vejdu do místnosti a vidím jen bílé lidi… Spousta lidí odešla z BBC, protože se nedokázali vyrovnat s kulturou. Chceme-li, aby se novináři rozvíjeli, musí jim být umožněno být sami sebou. Nemyslím si, že by existoval jediný muslim, který by měl vliv na redakční procesy.“
Dodal také, že si všiml rozdílu v rozmanitosti od té doby, co se nedávno přestěhoval na sever poté, co žil 20 let v Londýně.
„Nejtěžší je vejít do místnosti a uvědomit si, že nikdo nevypadá jako vy. Od té doby, co jsem se sem přestěhoval, mne častovali rasistickými nadávkami, což se mi v Londýně stávalo jen zřídka. Je to výzva podporovat rozmanitost tady (na severu),“ řekl Arthanayake.
Kritici po rozhovoru ostře reagovali na výroky, které považují za rasistické, a oprávněně se domnívají, že kdyby to bylo naopak, tedy kdyby si běloch stěžoval, že je kolem něj příliš mnoho barevných, dotyčná osoba by již byla zatčena.
Nihal Arthanayake také zmínil závazek JDF podporovat začínající novináře z různých prostředí prostřednictvím stipendií. Nakonec zdůraznil důležitost vytvoření „inkluzivní kultury.“
Cheryl Varleyová, producentka BBC Radio 5 Live, po rozhovoru uvedla, že organizace je odhodlána řešit údajný nedostatek rozmanitosti ve svých redakcích.
BBC se zatím k rasistickým výrokům svého moderátora nevyjádřila…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 2 Průměrně: 5 ]







Článek Moderátor BBC si stěžoval, že příliš mnoho bělochů v redakci mu přivodilo psychickou újmu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden