EU varuje před obrovským rizikem vánočního útoku
RSS

EU varuje před obrovským rizikem vánočního útoku


Vysoký představitel EU prohlásil, že v Evropské unii existuje „obrovské riziko teroristických útoků “ během nadcházejících svátků. (Foto: Flickr)









Evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová uvedla, že polarizace společnosti způsobená válkou mezi Izraelem a Hamásem zvyšuje riziko násilí.



Její vyjádření přišlo několik dní poté, co byl v Paříži smrtelně pobodán turista.



Johanssonová uvedla, že na dodatečné bezpečnostní opatření uvolní dalších 30 milionů eur (26 milionů liber).



Neupřesnila, zda existují nějaké konkrétní informace, které vedly k tomuto varování.



„Viděli jsme to nedávno v Paříži, bohužel jsme to viděli i dříve,“ dodala před zasedáním ministrů vnitra EU.



S podobným varováním přišla i německá ministryně vnitra Nancy Faeserová, která novinářům řekla, že EU musí pozorně sledovat hrozby a propagandu, neboť existuje vysoké „riziko další emocionalizace a radikalizace násilných islamistických pachatelů“.



Od útoku ozbrojenců Hamásu na izraelské obce, při němž zahynulo asi 1 200 lidí a mnoho dalších bylo drženo jako rukojmí v Gaze, zaznamenala řada evropských zemí nárůst trestných činů z nenávisti. Izraelská invaze do Gazy si od té doby vyžádala více než 15 000 mrtvých, jak uvádí ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem.



Ministři EU se sešli po sobotním smrtícím útoku poblíž Eiffelovy věže, při němž byl pobodán 23letý německý turista Collin B a jeho přítelkyně a britský turista byli zraněni.



Mladý německý pár před útokem navštívil pařížský Disneyland, Louvre a pořídil si selfie před Eiffelovou věží.



Policie uvedla, že šestadvacetiletý podezřelý Francouz, identifikovaný jako Armand R, který pochází z nenáboženské íránské rodiny, slíbil věrnost skupině Islámský stát.



Muž, který byl zatčen na místě činu, byl již dříve vězněn za plánování teroristického spiknutí v obchodní čtvrti La Défense u Paříže.



V roce 2020 byl vyslýchán francouzskou policií kvůli komunikaci s Abdoullahem Anzorovem, který zavraždil učitele Samuela Patyho.



Protiteroristický prokurátor Jean-François Ricard uvedl, že matka Armanda R. vyjádřila obavy z jeho chování, ačkoli v té době neexistovaly žádné důkazy, aby proti němu byla přijata další opatření.



V pohotovosti kvůli možnému útoku bylo také Německo.



Minulý týden byli v různých částech země zadrženi dva chlapci pro podezření z plánování militantního islamistického útoku na vánoční trh ve městě Leverkusen.



A dvacetiletý Iráčan, který přicestoval do Německa v loňském roce, je ve vazbě kvůli podezření z plánování útoku nožem na vánoční trh v Hannoveru.



Šéf německé vnitřní rozvědky ve východní spolkové zemi Durynsko Stephan Kramer varoval před „značným potenciálním nebezpečím“, které představují sympatizanti Hamásu, a to nejen pro vánoční trhy, ale i pro významné sportovní akce, jako jsou olympijské hry v Paříži a fotbalové mistrovství Euro 2024 v příštím roce.



Zdroj: msn.com
Článek EU varuje před obrovským rizikem vánočního útoku se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden