Bílý dům varuje: Docházejí nám finance pro Ukrajinu
RSS

Bílý dům varuje: Docházejí nám finance pro Ukrajinu


WASHINGTON – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osloví v úterý americké senátory prostřednictvím videozáznamu během tajného brífinku. (Foto: Flickr)









Protože Bidenova administrativa naléhá na Kongres, aby schválil žádost Bílého domu o poskytnutí téměř 106 miliard dolarů na financování válek na Ukrajině, v Izraeli a na další bezpečnostní potřeby.



Předseda senátní většiny Chuck Schumer oznámil Zelenského vystoupení poté, co administrativa v pondělí zaslala naléhavé varování o nutnosti schválit vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině s tím, že bez ní se může válečné úsilí Kyjeva na obranu před ruskou invazí zastavit.



Schumer uvedl, že administrativa pozvala Zelenského, aby před senátory promluvil, aby „mohli přímo od něj slyšet, co přesně je v sázce“ . Vyslechnou si také ministry obrany, zahraničí a další vrcholné představitele národní bezpečnosti.



V dopise adresovaném představitelům Sněmovny reprezentantů a Senátu, který byl zveřejněn, ředitelka Úřadu pro řízení a rozpočet Shalanda Youngová varovala, že USA do konce roku dojdou finanční prostředky na zasílání zbraní a pomoci Ukrajině, a uvedla, že by to Ukrajinu na bojišt i „srazilo na kolena“.



Dodala, že USA již došly peníze, které použily na podporu ukrajinské ekonomiky, a „pokud se ukrajinská ekonomika zhroutí, nebudou schopni pokračovat v boji, tečka“.



„Došly nám peníze – a téměř i čas,“ napsala.



Zdroj: apnews.com
Článek Bílý dům varuje: Docházejí nám finance pro Ukrajinu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden