Komedianti
RSS

Komedianti



JINDŘICH KULHAVÝ
Naše média přinesla fotografie dvou po prezidentovi Pavlovi nejvyšších ústavních činitelů srovnatelných postavením s premiérem Fialou. Tedy předsed§ obou komor Parlamentu České republiky Adamové Pekarové a Vystrčila. Na nich jsou zachyceni při návštěvě Kyjeva a Tel Avivu.
O nevhodnosti státních návštěv obou těchto zemí v této době jsme už psali. Pod ukrajinským prezidentem Zelenským se třese židle, je v rozporu s armádou, a i jemu dosud nejbližší už hovoří o potřebě zasednout k jednacímu stolu s Ruskem. Vyčerpávající válka o východ Ukrajiny a o zajištění občanských práv a bezpečnosti obyvatelstva s ruským původem dospěla do bodu, kdy se tato území přidala k Ruské federaci, což Rusové považují za neměnnou a zároveň se nijak nesnaží obsadit další část celé země. S výjimkou Američanů už se nikomu dalšímu nechce do patové situace zasahovat a ekonomice Evropy by prospělo, kdyby se tamní situace uklidnila a vrátily se lepší vztahy s Moskvou. Rusové válkou příliš nestrádají a noví zákazníci na plyn, ropu, uhlí a další nerostné suroviny v poklidu nahradili ty evropské. Česká vláda tak patří k malému zbytku těch, pro které je udržení Kyjeva ve válce prioritní a plně tak poslouchá příkazy z Bílého domu. To i přesto, že tím extrémně trpí naše ekonomika a s ní i čeští občané.
Podobné je to s Izraelem. Můžeme vést spory o tom, nakolik připravený byl atak jednotek Hamásu, který se stal impulsem k obrovské ofenzívě izraelské armády vůči Palestincům. Záběry trosek z mnoha míst, kam Izraelci zamířili své rakety, připomínají genocidu, nikoliv snahu ochránit své předsunuté osady na ještě nedávno palestinském území. Arabský svět považuje tuto Izraelem udávanou obranu svých občanů za jednoznačnou agresi vůči Palestincům vedenou s nevídanou intenzitou. Jestliže se ještě nedávno schylovalo k zlepšení vztahů mezi Araby a Izraelem, což se moc nehodilo Američanům, tak současný stav do všeho ,,hodil vidle“.
Dění na Ukrajině i v Izraeli vyhovuje Spojeným státům. Díky ukrajinskému sporu vyvolaného snahou Američanů přiblížit své vojenské základny blíže k Moskvě vydělali USA jen na dodávkách plynu do Evropy dosud přes 50 miliard dolarů. S pokračujícími sankcemi vůči Rusku tento kšeft pokračuje A to nehovoříme o dalších možných získaných výhodách, které plynou z této války. Pokračuje například zabírání kvalitní zemědělské půdy Black Rockem. Dále evropské státy vyprázdnily své sklady zbraní a určitě do nich nebudou nakupovat ty ruské, ale vezmou v úvahu nákup amerických. V tom exceluje naše ministryně války Černochová. A podobně přistupují Američané i k bojům v Izraeli. V sousední Sýrii kradou ropu, mohou jí zásobovat levně Izrael, zároveň izraelská armáda je solidním zákazníkem amerických zbrojařů. Evropská unie posílá pro změnu peníze Palestincům, oficiálně však stojí při Tel Avivu. Ve Washingtonu se musí nad idiocií Bruselu usmívat, protože tímto se jim otvírají obrovské možnosti v dalších obchodech s Izraelem.
Naši komedianti hrají hru Američanů a svými návštěvami ukazují podřazenost americkým zájmům. Naprostá nenávist k Rusku z nich čišící je výsledkem předchozí politické výchovy a následného výběru k dosazení do důležitých funkcí. Za korupci můžeme brát jejich vysoké platy naprosto nepřijatelné vzhledem k tomu, jak se u nás s jejich přispěním hospodaří. Fotografie zachycující Pekarovou Adamovou a Vystrčila, na nichž v neprůstřelných vestách velikosti malého nátělníku a občas i v blembáku na hlavě pózují před fotografy, zatímco všichni kolem nich mají normální civilní oděv, vytváří umělou dramatičnost. Před leteckým granátem by je tyto pro ně módní doplňky neochránily a dobrý střelec by trefil spíše cokoliv jiného než miniaturní vestičky. Navíc zrovna tito dva ruské vojáky či palestinské bojovníky nijak nezajímají a větší riziko hrozí letadlu přepravujícímu státní návštěvu než této dvojici na zemi.
Vše má tak vyjadřovat jakousi hranou statečnost obou představitelů našeho státu. Tu by však ukázali mnohem více, kdyby bez ochranky chodili po českých ulicích. Tam jim však za přístup k našim občanům hrozí lynč. Fiala, Pekarová Adamová i Vystrčil a pár dalších členů vlády a představitelů pětikolkového režimu se už na ulici sami nevydávají. Mezi naštvanými lidmi by jim neprůstřelná vesta už asi nestačila, byť jsme mírumilovný národ. Zahraniční cesty jsou pouze ukázkou poslušnosti projevenou Američanům. A v tom jsou naši političtí komedianti skutečnými hvězdami. Co se děje u nás, to je nezajímá. A tady už jim nikdo ani netleská.
Jindřich Kulhavý

The post Komedianti first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden