Veřejná doprava v Oslu zkolabovala, elektrobusy nebyly schopné jezdit v zimě
RSS

Veřejná doprava v Oslu zkolabovala, elektrobusy nebyly schopné jezdit v zimě


K plné elektromobilitě se většina zemí zavázala do roku 2035. A podobné ambiciózní závazky si dává také Norsko, i přesto, že není v EU. Nicméně tamní vláda se chová jako by země v EU byla.
Elektromobilita se nemá samozřejmě týkat pouze osobních aut, ale prakticky všech dopravních prostředků, které jezdí na fosilní paliva, včetně zemědělských strojů, kamionů či autobusů.
Elektrické autobusy si pořizuje stále více měst, která se zaklínají „udržitelností.“ K těmto krokům se přistupuje i přes tristní zkušenosti z jiných zemí, kde již zjistili, že za jistých podmínek může být provoz elektrických autobusů problém…
Norské hlavní město Oslo letos výrazně investovalo do elektrických autobusů a označilo to za „velké vítězství pro životní prostředí.“ Nyní však ve veřejné dopravě panuje chaos, protože odjezdy musely být zrušeny poté, co byly elektrobusy vyřazeny z provozu.
Elektrobusy nezvládají minus dvanáct stupňů.
Elektromobily a elektrobusy jsou v dopravě stále běžnější. Během zimy je však dojezd vozidel značně ovlivněn chladem, což má za následek nespolehlivou veřejnou dopravu pro obyvatele Osla.
V pondělí bylo zrušeno asi 50 spojů a cestující byli postiženi i v úterý. Celkem bylo zrušeno kolem 90 spojů. Informuje o tom TV2 .
Podle společnosti Ruter, která spravuje veřejnou dopravu v Oslu, jsou zrušené odjezdy způsobeny tím, že elektrické autobusy ze Solarisu nemohou vydržet chlad, který město zachvátil.
Teploty se pohybují kolem minus dvanácti stupňů. Autobusům, které mají za dobrých povětrnostních podmínek obvykle dojezd 250 kilometrů, se nyní nedá věřit.
„Je to zima, která znamená, že dojezd elektrických autobusů není tak dobrý jako obvykle,“ říká Cathrine Myhren-Haugenová, vedoucí komunikace ve společnosti Ruter.
Město do elektrobusů výrazně investovalo a jen v průběhu letošního roku bylo zakoupeno celkem 320 nových elektrobusů a plánuje se nákup dalších 183 elektrobusů.
Bernt Reitan Jenssen, generální ředitel společnosti Ruter, se již dříve k investici vyjádřil jako k „velkému vítězství pro životní prostředí.“
„Do konce roku 2023 bude možné v Oslu jezdit autobusy s nulovými emisemi. Je to velké vítězství pro životní prostředí,“ řekl Bernt Reitan Jenssen…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 2 Průměrně: 5 ]







Článek Veřejná doprava v Oslu zkolabovala, elektrobusy nebyly schopné jezdit v zimě se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden